Η Ουγγαρία δανείστηκε €1 δισεκατομμύριο από κινεζικές τράπεζες

Υπό τον Πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν, η Ουγγαρία έχει καταστεί σημαντικός εμπορικός και επενδυτικός εταίρος για την Κίνα, σε αντίθεση με ορισμένα άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιχειρούν να γίνουν λιγότερο εξαρτημένα από τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου

Ποσό €1 δισεκατομμύριο δανείστηκε η Ουγγαρία από κινεζικές τράπεζες τον περασμένο Απρίλιο για να χρηματοδοτήσει έργα υποδομής και ενέργειας, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο οργανισμός κρατικού χρέους της χώρας, AKK.

Το τριετές δάνειο κυμαινόμενου επιτοκίου προήλθε από την China Development Bank, την Export-Import Bank of China και το ουγγρικό υποκατάστημα της Bank of China Limited, αναφέρει ο ΑΚΚ, επιβεβαιώνοντας μια συμφωνία που δημοσιοποίησε πρώτη η ιστοσελίδα οικονομικών ειδήσεων portfolio.hu.

Υπό τον Πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν, η Ουγγαρία έχει καταστεί σημαντικός εμπορικός και επενδυτικός εταίρος για την Κίνα, σε αντίθεση με ορισμένα άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιχειρούν να γίνουν λιγότερο εξαρτημένα από τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ συναντήθηκε τον Μάιο με τον Όρμπαν κατά τη διάρκεια της πρώτης ευρωπαϊκής περιοδείας του, μετά από πέντε χρόνια, και δήλωσε ότι Κίνα και Ουγγαρία θα ξεκινήσουν ένα «χρυσό ταξίδι» στις διμερείς σχέσεις.

Το AKK δεν αποκάλυψε το κόστος δανεισμού ή τους όρους αποπληρωμής του κινεζικού δανείου. Ωστόσο, ανέφερε ότι ο νέος δανεισμός ώθησε το μερίδιο του χρέους, σε ξένο νόμισμα κοντά στο πρόσφατα αυξημένο όριο του 30%, ενώ αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω.

Τον Απρίλιο, η Ουγγαρία ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει επενδύσεις, ύψους σχεδόν 2 δισ. δολαρίων, στο πλαίσιο της προσπάθειας της για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στον πρόσφατα αυξημένο στόχο του 4,5% του ΑΕΠ, εν μέσω μιας χλιαρής οικονομικής ανάκαμψης.

Ενώ η Ουγγαρία έχει σημειώσει κάποια πρόοδο προς την κατεύθυνση της απελευθέρωσης χρημάτων από την ΕΕ για εκσυγχρονισμό της οικονομίας της, η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ εξακολουθεί να παραμένει υπό αναστολή, λόγω ανησυχιών για το κράτος δικαίου στην χώρα.

Ο Όρμπαν, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2010, έχει επίσης ταράξει τους συμμάχους της ΕΕ με μια αυτοαποκαλούμενη «ειρηνευτική αποστολή» στην Ουκρανία, η οποία περιελάβανε συνομιλίες με τον υποψήφιο για την προεδρία στις ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και τους ηγέτες της Ρωσίας και της Κίνας χωρίς την υποστήριξη της ΕΕ.

ΚΥΠΕ - Reuters

Διαβάστε επίσης: Φιάσκο Βασιλικού: Ο ανάδοχος δεν πέρασε ούτε τη βάση - Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία στο παιχνίδι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ