Πώς είναι να δουλεύεις στην «πιο ευτυχισμένη» χώρα του κόσμου

Η εργασιακή κουλτούρα, το ωράριο, η άδεια, τα επιδόματα

Όταν βλέπουμε σε τίτλο «η πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο», ξέρουμε ότι κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για τη Φινλανδία. Επί χρόνια η σκανδιναβική χώρα φιγουράρει στην κορυφή στις σχετικές λίστες, κρατάει σταθερά τα σκήπτρα στο επίπεδο ικανοποίησης που εκφράζουν οι πολίτες της.

Αντιθέτως οι ΗΠΑ βρίσκονται σχετικά χαμηλά στην κατάταξη (23η φέτος), αν αναλογιστεί κανείς ότι είναι η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη και συχνά αποκαλείται η «χώρα της ευκαιρίας«.

Πώς βλέπει λοιπόν ένας Αμερικανός πολίτης τη ζωή και τον εργασιακό βίο στη Φινλανδία; Είναι το απόλυτο σοκ – ευχάριστο όμως – αν κρίνουμε από την περιγραφή που δίνει στο CNBC η 28χρονη Αμερικανίδα, Jade Ventoniemi, η οποία ζει στη σκανδιναβική χώρα εδώ και 5 χρόνια.

Με τα μάτια μιας Αμερικανίδας

«Ζω στη Φινλανδία, την πιο ευτυχισμένη χώρα του κόσμου, εδώ και πέντε χρόνια. Νομίζω ότι ένα από τα μυστικά της ευτυχίας του φινλανδικού λαού είναι η εργασιακή κουλτούρα της χώρας.

Η απόκτηση εργασίας για έναν ξένο εδώ μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά είχα την τύχη να έχω δύο διαφορετικές εμπειρίες απασχόλησης στη Φινλανδία. Η μία δουλειά ήταν σε μια startup λογισμικού με λιγότερους από 50 υπαλλήλους και η άλλη σε μια κατασκευαστική εταιρεία με περισσότερους από 500 υπαλλήλους.

Γρήγορα ανακάλυψα ότι η προσέγγισή τους σε θέματα όπως ο χρόνος διακοπών, η γονική άδεια και τα επιδόματα διέφερε από τις ΗΠΑ. Υπάρχουν πολλές πτυχές της επαγγελματικής ζωής εδώ που εκτιμώ», αναφέρει.

Τον τελευταίο χρόνο, πήρα ό,τι έμαθα, ίδρυσα τη δική μου εταιρεία μάρκετινγκ και άρχισα να εργάζομαι για τον εαυτό μου. Αυτά είναι μερικά πράγματα που μου ξεχωρίζουν σχετικά με την εργασιακή ζωή στη Φινλανδία».

Οι ώρες εργασίας είναι πιο ευέλικτες

«Πολλοί χώροι εργασίας είναι ευέλικτοι και επιτρέπουν στους εργαζόμενους να επιλέξουν ένα πρόγραμμα που ταιριάζει στον τρόπο ζωής τους.Στη Φινλανδία, οι τυπικές ώρες γραφείου κυμαίνονται από τις 8 π.μ. έως τις 4 μ.μ. Ένα μικρό πολιτισμικό σοκ που βίωσα νωρίς είναι ότι όταν οι εργάσιμες μέρες ξεκινούν συχνά τόσο νωρίς, μερικοί άνθρωποι αρχίζουν να πηγαίνουν για μεσημεριανό γεύμα γύρω στις 11 π.μ. Μια άλλη έκπληξη ήταν το πόσο σκοτεινά είναι κατά τη διάρκεια του χειμώνα όταν φτάνεις και την ώρα που φεύγεις από το γραφείο.

Για πολλές εταιρικές εργασίες, η εβδομάδα εργασίας είναι 37,5 ώρες. Οι υπερωρίες δεν πληρώνονται σε μισθό, αλλά σε αντίστοιχο ρεπό. Έτσι, εάν εργάζεστε πολύ μια εβδομάδα, είναι φυσιολογικό να απασχοληθείτε λιγότερες ώρες την επόμενη εβδομάδα ή να κάνετε περισσότερες διακοπές.

Εάν έχετε ένα ραντεβού ή κάποιες υποχρεώσεις για τα παιδιά σας κατά τη διάρκεια της εργάσιμης ημέρας, αυτό μπορεί να θεωρηθεί άδεια μετ’ αποδοχών. Στη Φινλανδία, συχνά θα πληρώνεστε διπλά αν εργάζεστε τις Κυριακές.

Εάν είναι μετά τις 4 μ.μ., οι άνθρωποι δεν περιμένουν από τους συναδέλφους τους να απαντήσουν σε ένα email ή να απαντήσουν στο τηλέφωνο εργασίας τους. Τα ευέλικτα ωράρια έχουν σκοπό να επιτρέπουν στους ανθρώπους να έχουν περισσότερο χρόνο τα βράδια για χόμπι, δραστηριότητες και να παίρνουν παιδιά από το σχολείο.

Οι διακοπές

«Ο χρόνος αμειβόμενων διακοπών που συγκεντρώνετε δουλεύοντας στη Φινλανδία μοιάζει με θησαυρό.

Μερικοί άνθρωποι, ανάλογα με τον κλάδο και τη θητεία τους στη δουλειά τους, μπορούν να έχουν έως και 38 ημέρες αμειβόμενων διακοπών το χρόνο. Για κάθε μήνα που εργάζεστε, συγκεντρώνετε δυόμισι ημέρες αμειβόμενων διακοπών».

Υπάρχει νόμος στη Φινλανδία ότι πρέπει να κάνετε δύο συνεχόμενες εβδομάδες διακοπές το καλοκαίρι και μετά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις υπόλοιπες διακοπές σας όπως θέλετε. Λατρεύω το πώς νιώθεις ότι ουσιαστικά σε αναγκάζουν να κάνεις διακοπές στη Φινλανδία. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, λαμβάνετε ένα μπόνους 50% για τις ημέρες διακοπών (επίδομα αδείας).

Τον Ιούλιο τα γραφεία στη Φινλανδία παραγματικά αδειάζουν. Λαμβάνεις συνεχώς αυτόματες απαντήσεις μέσω email για απουσία λόγω διακοπών. Γενικά, σημαντικά θέματα αναβάλλονται για τον Αύγουστο το νωρίτερο».

«Ανυπομονώ να γίνω εργαζόμενος γονέας εδώ»

Δεν έχω ακόμα παιδιά, αλλά βλέποντας πώς λειτούργησε στην πράξη η γονική άδεια για τους συναδέλφους μου σε πολλά διαφορετικά γραφεία της Φινλανδίας με έκανε να ανυπομονώ να γίνω εργαζόμενος γονέας εδώ.

Για παράδειγμα, και στους δύο γονείς προσφέρεται άδεια μετ’ αποδοχών και μπορούν να αποφασίσουν πότε θα τις χρησιμοποιήσουν σε διαφορετικά ποσά. Ορισμένες εταιρείες πληρώνουν πλήρεις μισθούς για τους πρώτους μήνες της γονικής άδειας, ορισμένες πληρώνουν το 50%. Αλλά συνήθως αναφέρεται ξεκάθαρα στη σύμβαση.

Εάν το παιδί σας είναι άρρωστο και πρέπει να αφήσετε τη δουλειά για να το φροντίσετε, αυτό δεν είναι απλώς αποδεκτό αλλά ενθαρρύνεται. Σε πολλές περιπτώσεις, αυτή μπορεί να θεωρηθεί ως ημέρα ασθενείας και για τον γονέα και μπορεί να λάβει άδεια μετ’ αποδοχών.

Ένα από τα αγαπημένα μου πράγματα ήταν μια εφαρμογή που ονομαζόταν Epassi, όπου είχαμε ένα ετήσιο επίδομα για να ασχοληθούμε με διάφορα αθλήματα, πολιτιστικές δραστηριότητες ή δραστηριότητες ευεξίας που καλύπτονταν από την εργασία.

Με τα προνόμιά μου, αγόρασα συνδρομή στο γυμναστήριο, εισιτήρια για το τοπικό μας χιονοδρομικό κέντρο, εισιτήρια κινηματογράφου και μασάζ. Αυτού του είδους τα επιδόματα είναι πολύ ωραία, γιατί μπορεί να μην σκεφτόσασταν να κάνετε κάτι τέτοιο για τον εαυτό σας τόσο συχνά».

Πηγή: naftemporiki.gr

Διαβάστε επίσης: Τι «βλέπουν» οι καταναλωτές της Ευρωζώνης για το 2025;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ