Σε ισχύ οι ευρωπαϊκοί μηχανισμοί ελέγχου για τις επενδύσεις

Από σήμερα, τα κράτη μέλη της ΕΕ υποχρεούνται να κοινοποιούν στην Κομισιόν τους εθνικούς μηχανισμούς ελέγχου των επενδύσεών τους.

Σε ισχύ τίθεται από σήμερα το νέο ενωσιακό πλαίσιο για την προστασία της ευρωπαϊκής ασφάλειας και δημόσιας τάξης σε σχέση με τις άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ένωση.

Επί του παρόντος, 14 κράτη μέλη διαθέτουν εθνικούς μηχανισμούς ελέγχου. Αρκετά κράτη μέλη βρίσκονται στο στάδιο της μεταρρύθμισης των μηχανισμών ανίχνευσης ή υιοθετούν νέους μηχανισμούς.

Το νέο πλαίσιο θα δημιουργήσει μηχανισμό συνεργασίας, όπου τα κράτη μέλη και η Κομισιόν θα μπορούν να ανταλλάσσουν πληροφορίες και να εκφράζουν ανησυχίες σχετικά με συγκεκριμένες επενδύσεις και θα επιτρέπει στην Κομισιόν να εκδίδει γνωμοδοτήσεις όταν μια επένδυση αποτελεί απειλή για την ασφάλεια ή τη δημόσια τάξη περισσοτέρων του ενός κρατών μελών ή όταν μια επένδυση μπορεί να υπονομεύσει ένα έργο ή πρόγραμμα που ενδιαφέρει ολόκληρη την ΕΕ.

Επιπλέον προβλέπεται η ενθάρρυνση της διεθνούς συνεργασίας όσον αφορά τον έλεγχο των επενδύσεων, συμπεριλαμβανομένης της ανταλλαγής εμπειριών, βέλτιστων πρακτικών και πληροφοριών σχετικά με ζητήματα κοινών ανησυχιών. Το νέο πλαίσιο θέτει ορισμένες απαιτήσεις για τα κράτη μέλη που επιθυμούν να διατηρήσουν ή να υιοθετήσουν μηχανισμό προσυμπτωματικού ελέγχου σε εθνικό επίπεδο. Τα κράτη μέλη διατηρούν επίσης την τελευταία λέξη κατά πόσον πρέπει να επιτρέπεται ή όχι ειδική επενδυτική πράξη στο έδαφός τους.

Κατά τους επόμενους 18 μήνες, η Κομισιόν και τα κράτη μέλη της ΕΕ θα λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσουν ότι η ΕΕ θα μπορέσει να εφαρμόσει πλήρως τον κανονισμό για τον έλεγχο των επενδύσεων από τις 11 Οκτωβρίου 2020.  Οι επερχόμενες εργασίες περιλαμβάνουν:

- Δημιουργία επίσημων σημείων επαφής σε κάθε κράτος μέλος και στην Κομισιόν για την ανταλλαγή πληροφοριών και ανάλυση.
- Δημιουργία ασφαλών διαύλων μεταξύ των κρατών μελών και της Κομισιόν για την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τις συναλλαγές άμεσων ξένων επενδύσεων ·
- Τη θέσπιση των αναγκαίων διαδικασιών για τα κράτη μέλη και την Κομισιόν να αντιδράσουν γρήγορα στις ανησυχίες και να εκδώσουν γνωμοδοτήσεις ·
- Συνέχιση της συνεργασίας πολιτικής όσον αφορά τον έλεγχο με τις σχετικές χώρες εταίρους.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ