ΟΟΣΑ: Καμπανάκι κινδύνου για την μεσαία τάξη που συρρικνώνεται

Έχει καταστεί δυσκολότερο για τις νεότερες γενιές να ανέλθουν στη μεσαία τάξη, η οποία ορίζεται ως η ομάδα πληθυσμού που κερδίζει μεταξύ 75% και 200% του μέσου εθνικού εισοδήματος.

Την ανάγκη οι κυβερνήσεις να κάνουν περισσότερα για να στηρίξουν νοικοκυριά μεσαίας τάξης τα οποία αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν το οικονομικό βάρος και να διατηρήσουν τον τρόπο ζωής τους, καθώς τα στάσιμα εισοδήματά τους αδυνατούν να συμβαδίσουν με το αυξανόμενο κόστος στέγασης και εκπαίδευσης, τονίζει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), σε νέα έκθεση του με τίτλο «Οι Κυβερνήσεις πρέπει να δράσουν για να βοηθήσουν τη μεσαία τάξη».

Η μεσαία τάξη αναφέρει, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, ότι έχει συρρικνωθεί στις περισσότερες χώρες του Οργανισμού, καθώς έχει καταστεί δυσκολότερο για τις νεότερες γενιές να ανέλθουν στη μεσαία τάξη, η οποία ορίζεται ως η ομάδα πληθυσμού που κερδίζει μεταξύ 75% και 200% του μέσου εθνικού εισοδήματος.

Στην έκθεση αναφέρεται ακόμη ότι η οικονομική επιρροή της μεσαίας τάξης έχει επίσης μειωθεί δραματικά και σημειώνεται πως σε ολόκληρη την περιοχή του ΟΟΣΑ, εκτός από μερικές χώρες, τα μεσαία εισοδήματα είναι σήμερα ελαφρώς υψηλότερα, σε σύγκριση με πριν από δέκα χρόνια, αυξημένα κατά μόλις 0,3%, ετησίως, και αποτελούν λιγότερο από το ένα τρίτο του μέσου εισοδήματος του πλουσιότερου 10% του πληθυσμού.

Ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης από τις κυβερνήσεις

Για να βοηθηθεί η μεσαία τάξη, τονίζει ο ΟΟΣΑ, απαιτείται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης από τις κυβερνήσεις.
 
Αναφέρει ότι «οι Κυβερνήσεις πρέπει να βελτιώσουν την πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες υψηλής ποιότητας και να διασφαλίσουν καλύτερη κάλυψη κοινωνικής προστασίας», ενώ για την αντιμετώπιση των ζητημάτων σχετικά με το κόστος ζωής, ο Οργανισμός τονίζει πως «οι πολιτικές θα πρέπει να ενθαρρύνουν την προσφορά οικονομικά προσιτών κατοικιών».
 
«Οι στοχοθετημένες επιδοτήσεις, η οικονομική στήριξη για δάνεια και η φορολογική ελάφρυνση για τους αγοραστές κατοικιών θα βοηθούσαν τα νοικοκυριά με εισόδημα χαμηλότερα του μέσου εισοδήματος», υπογραμμίζει.  
 
Σημειώνει ότι σε χώρες με υψηλά επίπεδα χρέους που σχετίζεται με τη στέγαση, μια ανακούφιση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών από τα δάνεια τους θα τα βοηθήσει να επανέλθουν σε κανονική πορεία.

«Δεδομένου ότι οι προσωρινές ή ασταθείς θέσεις εργασίας - που συχνά προσφέρουν χαμηλότερους μισθούς και ασφάλεια εργασίας - αντικαθιστούν ολοένα και περισσότερο τις παραδοσιακές θέσεις εργασίας της μεσαίας τάξης, χρειάζονται περισσότερες επενδύσεις στα συστήματα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης», υπογραμμίζει ο ΟΟΣΑ.
 
Αναφέρει ότι πρέπει να επεκταθεί η κοινωνική ασφάλιση και η κάλυψη με συλλογικές συμβάσεις στους εργαζομένους με μερική ή προσωρινή απασχόληση ή στους αυτοαπασχολούμενους.

Επιπλέον, ο ΟΟΣΑ τονίζει πως για να προωθηθεί η ισορροπία του κοινωνικοοικονομικού συστήματος, οι πολιτικές πρέπει να εξετάσουν τη μετατόπιση της φορολογικής επιβάρυνσης του εισοδήματος για το εργατικό δυναμικό σε εισοδήματα που προέρχονται από επενδύσεις και κεφαλαιακά κέρδη, ιδιοκτησία και κληρονομιά, καθώς και να καταστήσουν τους φόρους εισοδήματος πιο προοδευτικούς και δίκαιους.

«Σήμερα, η μεσαία τάξη μοιάζει όλο και περισσότερο με ένα σκάφος σε βραχώδη ύδατα", δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία, παρουσιάζοντας την έκθεση στη Νέα Υόρκη.
 
"Οι κυβερνήσεις πρέπει να ακούσουν τις ανησυχίες των ανθρώπων και να τους προστατεύσουν και να ενισχύσουν το βιοτικό επίπεδο της μέσης τάξης. Αυτό θα συμβάλει στην προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς και στη δημιουργία ενός πιο συνεκτικού και σταθερού κοινωνικού ιστού», υπογράμμισε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ