Σε αυτές τις ευρωπαϊκές χώρες δεν πληρώνεις διόδια - Μεταξύ αυτών και η Κύπρος

Κάποιοι ευρωπαίοι απολαμβάνουν την άνεση και την ασφάλεια των αυτοκινητοδρόμων της χώρας τους εντελώς δωρεάν

Προνομιούχοι θα πρέπει να θεωρούνται οι πολίτες οκτώ ευρωπαϊκών χωρών, όπου τα διόδια στους αυτοκινητοδρόμους αποτελούν άγνωστη λέξη. Αξιοσημείωτο μάλιστα είναι το γεγονός πως σχεδόν όλες τους είναι από τις πλουσιότερες της Ευρώπης και με τα υψηλότερα εισοδήματα.

Ο λόγος για τη Γερμανία, την Ολλανδία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, τη Φινλανδία, τη Δανία, την Κύπρο και την Εσθονία.

Πολύ κοντά στο παράδειγμα των παραπάνω χωρών βρίσκονται και η Λετονία με τη Μεγάλη Βρετανία, στις οποίες πληρώνεις διόδια μόνο σε ένα μικρό μέρος των αυτοκινητοδρόμων τους.

Για παράδειγμα στην Αγγλία προβλέπονται διόδια μόνο στο τμήμα του αυτοκινητόδρομου Μ6 περιφερειακά του Μπέρμιγχαμ, στο τούνελ Μ25 του Ντάρτφορντ και στη γέφυρα Μ25 Queen Elizabeth II, ενώ εισπράττονται διόδια για την είσοδο με το αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια της ημέρας στο κέντρο του Λονδίνου.

Υπενθυμίζεται, ωστόσο, ότι στην Κύπρο είχε πρόσφατα προκληθεί θύελλα αντιδράσεων όταν είδε το φως της δημοσιότητας η διενέργεια μελέτης από πλευράς Υπουργείου Μεταφορών για την εφαρμογή συστήματος τιμολόγησης στον αυτοκινητόδρομο και στις πόλεις, διαχωρίζοντας τους πολίτες σε «υπέρμαχους» και «πολέμιους».  

Συγκεκριμένα, η πρόταση για την εισαγωγή αστικών διοδίων και την καθιέρωση ζωνών χαμηλών εκπομπών στις πόλεις Λευκωσίας, Λάρνακας και Λεμεσού εμπίπτει στην Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Χερσαίων Μεταφορών με ορίζοντα το 2040, με την ανοιχτή διαβούλευση να έχει ήδη ολοκληρωθεί από τις 14/6/2024.

Τι γίνεται στα υπόλοιπα κράτη;

Στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες οι οδηγοί μπορούν να αγοράσουν αυτοκόλλητα σήματα ή ψηφιακές βινιέτες για τη χρήση των αυτοκινητοδρόμων σε ετήσια βάση ή για μικρότερα χρονικά διαστήματα.

Στην Αυστρία, η ετήσια βινιέτα για τα Ι.Χ. και τα οχήματα έως 3,5 τόνων κοστίζει 96,40 ευρώ και για τις μοτοσικλέτες 38,50 ευρώ, ενώ αν χρειάζεται να διασχίσεις τη χώρα ως τουρίστας απαιτούνται 8,60 ευρώ για το ημερήσιο πάσο και 11,50 ευρώ για το αντίστοιχο δεκαήμερης ισχύος.

Παρόμοιας λογικής βινιέτες προβλέπονται και στα περισσότερα ανατολικοευρωπαϊκά κράτη, όπως π.χ. σε Τσεχία, Σλοβενία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Ρουμανία, κλπ.

Και εδώ όμως υπάρχουν αρκετές διαφοροποιήσεις. Στην Ουγγαρία για παράδειγμα είναι υποχρεωτική η βινιέτα μόνο για το 70% του δικτύου των αυτοκινητοδρόμων, στη Βουλγαρία είναι απαραίτητη για κάθε είδος δρόμου, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις χρεώνονται εξτρά κάποια τμήματα του οδικού δικτύου, κυρίως γέφυρες και μεγάλες σήραγγες. Κάτι ανάλογο ισχύει και στην πατρίδα μας, όταν περνάμε τη γέφυρα του Ρίου – Αντιρρίου ή διασχίσουμε την υποθαλάσσια σήραγγα του Ακτίου έξω από την Πρέβεζα.

Εννοείται, ότι τη μεγαλύτερη οικονομική επιβάρυνση έχουν οι κάτοικοι των χωρών με σταθμούς διοδίων στους αυτοκινητοδρόμους τους, εφόσον φυσικά τους χρησιμοποιούν σχετικά συχνά. Ανάμεσά τους περιλαμβάνεται η Ελλάδα, όπου η διαδρομή Αθήνα – Θεσσαλονίκη κοστίζει για ένα Ι.Χ. 33,5 ευρώ, ενώ από την Αθήνα έως την Πάτρα κοστίζει 12,60 ευρώ διόδια, όταν την ίδια στιγμή στη χώρα υπάρχουν χαμηλότεροι μισθοί και εισοδήματα από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο.

Πηγή: in.gr

Διαβάστε επίσης: Θέλουν να βάλουν διόδια στον αυτοκινητόδρομο και στις πόλεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ