Η σύγχρονη κρίση του επιχειρείν – CEOs που δεν συνταξιοδοτούνται ποτέ

Μετά την κακή επίδοση του προέδρου των ΗΠΑ στο ντιμπέιτ με τον Donald Trump, μπήκαν στο προσκήνιο τα θέματα της γεροντοκρατίας και των συνεπειών της γήρανσης στον νου - Συναφής κρίση στο αμερικανικό επιχειρείν: μια σειρά επικεφαλής επιχειρήσεων που αρνούνται να συνταξιοδοτηθούν

Η γεροντοκρατία στην αμερικανική κυβέρνηση και οι συνέπειες της γήρανσης στον νου είναι δύο θέματα που μπήκαν στο προσκήνιο μετά την κακή επίδοση του προέδρου των ΗΠΑ, Joe Biden, στο ντιμπέιτ με τον Donald Trump. Παράλληλα, μία συναφής κρίση απασχολεί όλο και περισσότερο το αμερικανικό επιχειρείν: μια σειρά επικεφαλής επιχειρήσεων που αρνούνται να συνταξιοδοτηθούν.

Το 2000 το ένα όγδοο των Αμερικανών ξεπερνούσε τα 65, όμως το ποσοστό αυτό αναμένεται να φτάσει στο ένα πέμπτο μέχρι το 2040. Αντίστοιχα ανεβαίνει και η μέση ηλικία συνταξιοδότησης, από 57 το 1991 στα 62 το 2024. Μαζί, βέβαια, μεγαλώνουν και οι CEOs: το 2008, η μέση ηλικία ενός διευθύνοντος συμβούλου εισηγμένης στον χρηματιστηριακό δείκτη S&P 1500 ήταν 54 ετών, αλλά έκτοτε ανεβαίνει κάθε χρόνο, με αποτέλεσμα να αγγίξει σχεδόν τα 59 το 2023.

Υπάρχουν βέβαια επιχειρηματίες εξαιρετικά ικανοί παρά την προχωρημένη ηλικία, όπως ο 93χρονος μεγαλοεπενδυτής Warren Buffet, τον οποίο συνεχίζουν να επικροτούν για τις διαχειριστικές του δεξιότητες, ή ο «βαρόνος» των αμερικανικών ΜΜΕ Rupert Murdoch, ο οποίος κρατούσε τα ηνία της News Corp. μέχρι τα 92 του χρόνια. 

Κατά γενική ομολογία όμως, όσο μεγαλώνουν οι CEO, τόσο χειρότεροι γίνονται στη δουλειά τους, όπως τουλάχιστον διαπίστωνε σχετική έρευνα του 2023 από δύο καθηγητές του Florida Atlantic University. Χρησιμοποιώντας στοιχεία από το 1992 μέχρι το 2018, αξιολόγησαν τη σχέση μεταξύ της ηλικίας ενός επικεφαλής και της «διαχειριστικής του ικανότητας» σύμφωνα με το πώς μετέτρεπε τους πόρους της εταιρείας του σε έσοδα και κέρδη. Από την ίδια έρευνα προέκυψε μάλιστα ότι όσο περνούν τα χρόνια, τόσο επιταχύνεται ο ρυθμός της πνευματικής επιδείνωσης.

Επισημαίνει επίσης ότι τα αποτελέσματα διαφέρουν ανά τομέα δραστηριότητας, με τις επιπτώσεις της γήρανσης να είναι πολύ πιο εμφανείς σε γρήγορα και ταχέως αναπτυσσόμενα περιβάλλοντα, όπως η τεχνολογία. Αντιθέτως, σε κλάδους όπως οι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας ή η μεταποίηση, η εμπειρία μεγαλύτερων CEO τείνει να υπερτερεί έναντι της πνευματικής διολίσθησης.

Πολλοί αρνούνται να συνταξιοδοτηθούν

Σε κάποιες περιπτώσεις, εργαζόμενοι και συνεργάτες βλέπουν αυτή τη διολίσθηση στον επικεφαλής, ο οποίος όμως αρνείται να φύγει ή δεν του έχει περάσει καν από το μυαλό. Έρευνα της Barclays από το 2010 ανάμεσα σε 2.000 υψηλόμισθους έδειξε ότι το 60% των ερωτηθέντων ήταν αποφασισμένο να μην σταματήσει ποτέ να δουλεύει. «Για πολλούς, η δουλειά τους είναι το πάθος τους και θα τους ήταν αδιανόητο να σταματήσουν», ανέφερε η έρευνα. Μάλιστα, η άποψη αυτή ήταν ισχυρότερη ανάμεσα στους ερωτηθέντες με περιουσιακά στοιχεία άνω των 10 εκατ. βρετανικών λιρών σε σύγκριση με αυτούς που είχαν χαμηλότερη περιουσία.

Εξάλλου, η δουλειά είναι συχνά βασικό κομμάτι της ταυτότητάς μας, ιδίως εάν πρόκειται για εταιρεία που φέρει το όνομά μας και τη διαχειριζόμαστε. Ωστόσο, αρκετές έρευνες καταλήγουν ότι ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις, η συνταξιοδότηση είναι πιθανότερο να έχει θετικές συνέπειες στην υγεία λόγω της μείωσης του στρες και της αύξησης του ελεύθερου χρόνου. 

Το θέμα αυτό δεν είναι καινούργιο, εξού και υπάρχουν οι πολιτικές υποχρεωτικής συνταξιοδότησης για να αποτρέψουν τυχόν προβλήματα. Βέβαια, το όριο συνταξιοδότησης έχει καταργηθεί σε μεγάλο βαθμό στις ΗΠΑ, με εξαίρεση αρκετά επαγγέλματα, όπως οι πιλότοι. Επίσης, παρότι μπορεί να επιβληθεί και σε εταιρείες, ορισμένες δεν το εφαρμόζουν, προκειμένου να κρατήσουν τα κορυφαία ταλέντα τους.

Πηγή: moneyreview.gr με πληροφορίες από Business Insider

Διαβάστε επίσης: Μητρώο UBO: 8 στις 10 εταιρείες συμμορφώθηκαν -  Πρόστιμα €13,5 εκατ. σε 3 μήνες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ