Γιατί το sell-off στα χρηματιστήρια μπορεί να επιταχύνει τις μειώσεις των επιτοκίων

Οι αγορές αυξάνουν τα στοιχήματά τους ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα μειώσει τα επιτόκια πριν από την επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίασή της στα μέσα Σεπτεμβρίου

Οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι οι ΗΠΑ θα προβούν σε έκτακτη μείωση των επιτοκίων για να στηρίξουν την οικονομία της χώρας εν μέσω του παγκόσμιου χρηματιστηριακού sell-off το οποίο προκλήθηκε, μεταξύ άλλων, από φόβους για ύφεση.

Το ιαπωνικό χρηματιστήριο σημείωσε πτώση άνω του 12% τη Δευτέρα, καθώς οι επενδυτές ξεπούλησαν ασιατικές και ευρωπαϊκές μετοχές εν μέσω φόβων για τη δημιουργία ύφεσης στις ΗΠΑ.

Οι αγορές αυξάνουν τα στοιχήματά τους ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα μειώσει τα επιτόκιά της πριν από την επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίασή της στα μέσα Σεπτεμβρίου, κάτι που θα αποτελούσε και την πρώτη «εκτός κύκλου» απόφαση από το ξέσπασμα της πανδημίας στη χώρα τον Μάρτιο του 2020.

«Οι αγορές πανικοβλήθηκαν μετά την έκθεση για την απασχόληση στις ΗΠΑ την Παρασκευή», δήλωσε ο οικονομολόγος της Nomura, Αντρέι Σεπάνιακ, προσθέτοντας ότι οι επενδυτές τιμολογούν σήμερα μια πιθανότητα 60% για έκτακτη χαλάρωση από την αμερικανική Fed.

Οι αγορές άρχισαν να καταρρέουν την Παρασκευή μετά την έκθεση της αμερικανικής Στατιστικής Υπηρεσίας Εργασίας που επιβεβαίωσε τους φόβους για οικονομική επιβράδυνση στις Η.Π.Α.

Ο S&P 500, ο οποίος περιλαμβάνει μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως, έκλεισε 1,84% χαμηλότερα, ενώ ο «τεχνολογικά φορτωμένος» Nasdaq 100 έχασε 2,38%, φθάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο.

Το sell-off επεκτάθηκε στην Ασία και την Ευρώπη τη Δευτέρα. Ο Nikkei 225 έκλεισε τη συνεδρίαση της Δευτέρας 12,4% χαμηλότερα από ό,τι στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έχασε περίπου 2%.

Εκτός από μια πιθανή έκτακτη μείωση των επιτοκίων της Fed, οι αγορές εκτιμούν τώρα ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης στην επόμενη συνεδρίασή της τον Σεπτέμβριο.

Η αμερικανική Fed είναι μία από τις μόνες μεγάλες κεντρικές τράπεζες που διατηρούν αμετάβλητα τα υψηλά επιτόκια της.

Εάν δεν υπάρξει έκτακτη μείωση πριν από τη συνεδρίαση της 17ης-18ης Σεπτεμβρίου, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ληφθεί σχετική απόφαση να αρχίσει η μείωση των επιτοκίων κατά τη διάρκειά της.

Παρά ταύτα, ο αναλυτής των αγορών συναλλάγματος της Ballinger Group, Κάιλ Τσάπμαν, δήλωσε ότι δεν υπάρχει ανάγκη να ληφθούν έκτακτα μέτρα.

«Τα μεγάλα στοιχήματα για μείωση των επιτοκίων μεταξύ των συνεδριάσεων είναι ένα σαφές μήνυμα ότι οι έμποροι είναι υπερβολικά τρομαγμένοι. Είναι σίγουρα καιρός για τη Fed να μειώσει τα επιτόκιά της τον επόμενο μήνα, αλλά η αμερικανική οικονομία δεν καταρρέει ακόμη», δήλωσε.

Ενώ άλλες κεντρικές τράπεζες έχουν αρχίσει να χαλαρώνουν τη νομισματική τους πολιτική, έχουν προειδοποιήσει ότι δεν θα υπάρξει ταχεία μείωση των επιτοκίων, ούτε επιστροφή στα σχεδόν μηδενικά επιτόκια της εποχής μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση.

Η ΕΚΤ μείωσε τα επιτόκια τον Ιούνιο, από το 4% στο 3,75%, αλλά τα κράτησε σταθερά τον Ιούλιο, προειδοποιώντας ότι δεν υπάρχει ακόμη σταθερή πορεία για περαιτέρω χαλάρωση της πολιτικής της.

Η Τράπεζα της Αγγλίας έλαβε την πρώτη της απόφαση για μείωση των επιτοκίων την περασμένη εβδομάδα, λέγοντας ότι η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου έχει ψυχρανθεί αρκετά ώστε να δικαιολογηθεί μια μέτρια χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής. Παρ’ όλα αυτά, η κεντρικά τράπεζα προειδοποίησε ότι θα είναι προσεκτική «να μην προχωρήσει σε υπερβολική μείωση των επιτοκίων».

Η πρόσφατη έκθεση για την αμερικανική αγορά εργασίας έδειξε ότι οι υψηλές επιδόσεις της αμερικανικής οικονομίας τα τελευταία δύο χρόνια ενδέχεται να πλησιάζουν στο τέλος τους, καθώς το ποσοστό των ανέργων αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν τριών ετών, ενώ οι εταιρείες μείωσαν τον ρυθμό των προσλήψεων.

Η Fed αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στο 5,5% στην τελευταία της συνεδρίαση στις 31 Ιουλίου, παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρός της Τζερόμ Πάουελ αναγνώρισε τα πρώτα σημάδια οικονομικής επιβράδυνσης.

Οι αγορές, κατ’ αυτόν τον τρόπο, φοβούνται ότι μια πρώτη μείωση των επιτοκίων στα μέσα Σεπτεμβρίου από τη Fed θα μπορούσε να λάβει χώρα πολύ αργά για να σώσει την οικονομία από την ύφεση.

«Τα παγκόσμια περιουσιακά στοιχεία κινδύνου συνεχίζουν να καταγράφουν έντονη διόρθωση, καθώς οι επενδυτές φοβούνται ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει καθυστερήσει πολύ», δήλωσε ο στρατηγικός αναλυτής της ING FX, Κρις Τέρνερ.

Ωστόσο, ο Σεπάνιακ δήλωσε ότι τα τρέχοντα στοιχήματα για τη μείωση των επιτοκίων της Fed φαίνονται υπερβολικά αν εξετάσουμε τη συνολική εικόνα.

«Αν κοιτάξετε την αμερικανική οικονομία, εξακολουθεί να αναπτύσσεται έντονα», εξήγησε. «Η αύξηση του ΑΕΠ κατά το β’ τρίμηνο ήταν υψηλότερη από την αναμενόμενη, ενώ η κατανάλωση των νοικοκυριών παραμένει υγιής χωρίς σημάδια ουσιαστικής επιβράδυνσης».

Σημειωτέον πως η αμερικανική οικονομία εξακολουθούσε να αναπτύσσεται με ρυθμό 2,8% την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου, πολύ ταχύτερα από άλλες προηγμένες οικονομίες.

Τέλος, όπως αναφέρει το Politico, οι έκτακτες μειώσεις των επιτοκίων χρησιμοποιούνται σπάνια. Τις τελευταίες δεκαετίες, η Fed τις χρησιμοποίησε το 2001 μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και εν μέσω της έκρηξης της «φούσκας» των τεχνολογικών μετοχών το ίδιο έτος και στη συνέχεια τον Μάρτιο του 2020 κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Πηγή: newmoney.gr

Διαβάστε επίσης: Μέση Ανατολή: Κίνδυνος για δημιουργία χάους στην πετρελαϊκή αγορά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ