Άλμα για τις εξαγωγές της Κίνας τον μήνα Μάρτιο

Οι οικονομολόγοι που ερωτήθηκαν από το Bloomberg ανέμεναν μια ελαφρά αύξηση κατά 0,2% στις εισαγωγές, με τις εξαγωγές να αυξάνονται κατά 6,5%.

Βουτιά σημείωσαν τον Μάρτιο οι εισαγωγές της Κίνας, την στιγμή που οι εξαγωγές παρουσίασαν ισχυρή αύξηση, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή, ενισχύοντας τις ανησυχίες για επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον πλανήτη, εν μέσω του εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ.

Οι συνολικές εισαγωγές μειώθηκαν κατά 7,6%, σε ετήσια βάση, τον περασμένο μήνα, ενώ οι εξαγωγές σημείωσαν σημαντική αύξηση κατά 14,2%, σύμφωνα με στοιχεία της κυβέρνησης της Κίνας.
 
Οι οικονομολόγοι που ερωτήθηκαν από το Bloomberg ανέμεναν μια ελαφρά αύξηση κατά 0,2% στις εισαγωγές, με τις εξαγωγές να αυξάνονται κατά 6,5%.

Το Πεκίνο έχει λάβει σειρά μέτρων για επανεκκίνηση της επιβραδυνόμενης οικονομικής ανάπτυξης μέσω μεγάλων φορολογικών περικοπών και μείωσης των τελών, αλλά η μείωση των εισαγωγών καταδεικνύει ασθενή εγχώρια ζήτηση.
 
Τον περασμένο μήνα, κρατικοί αξιωματούχοι υποβάθμισαν τον ετήσιο στόχο ανάπτυξης της Κίνας στο 6,0 - 6,5% για το τρέχον έτος, από 6,6% πέρσι.
 
Ουάσιγκτον και Πεκίνο έχουν εισαγάγει φορολογίες που αφορούν το διμερές εμπόριο αγαθών, αξίας πέραν των 360 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ασκώντας πίεση στον βιομηχανικό τομέα και των δύο χωρών.
 
Η σόγια, παραδοσιακά μία από τις μεγαλύτερες εισαγωγές από τις ΗΠΑ, μειώθηκε κατά 14,4% κατά το πρώτο τρίμηνο, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο.

Πηγή: ΚΥΠΕ