Στον ψηφιακό κόσμο, είναι εύκολο να χαθούμε και αντίστοιχα να χάσουμε ένα κομμάτι της ψυχικής μας ευημερίας. Ακόμα χειρότερα, όταν διαδικτυακά βρίσκεται και το περιεχόμενο της δουλειάς μας, με τις ειδοποιήσεις και τα emails να συνεχίζονται αρκετές φορές και μετά το ωράριο εργασίας. Ως αντίδοτο στην κούραση και το ψυχικό βάρος που ενδεχομένως θα επέλθει, νεότερη μελέτη προτείνει να κλείσουμε τα μάτια και να μείνουμε για λίγα λεπτά στο «τώρα», ξεχνώντας παρελθόν και μέλλον.
Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές από τις Σχολές Ψυχολογίας και Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Nottingham αποκάλυψαν ότι οι εργαζόμενοι που ακολουθούσαν πρακτικές της ενσυνειδητότητας (mindfullness) και εργάζονται στον ψηφιακό χώρο, ήταν και πιο ανθεκτικοί στο άγχος, το στρες και την υπερφόρτωση ή το burnout.
«Καθώς η εργασία διαμεσολαβείται όλο και περισσότερο από την ψηφιακή τεχνολογία, θέλαμε να διερευνήσουμε τον αντίκτυπο που έχει αυτό στην υγεία των ανθρώπων και αν υπάρχουν τρόποι να το μετριάσουμε. Διαπιστώσαμε ότι η ενσυνειδητότητα θεωρείται ένα σημαντικό στοιχείο, για να υπάρχει μια υγιής εργασιακή ζωή στον ψηφιακό εργασιακό χώρο του 21ου αιώνα» δήλωσε η διδακτορική φοιτήτρια Elizabeth Marsh από τη Σχολή Ψυχολογίας, επικεφαλής της μελέτης μεικτών μεθόδων.
Οι συμμετέχοντες στη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο PLoS ONE, ερωτήθηκαν σχετικά με τις εμπειρίες τους από τις αρνητικές συνέπειες του ψηφιακού εργασιακού χώρου, οι οποίες προσδιορίστηκαν ως: άγχος, υπερφόρτωση, στρες, φόβος ότι θα μείνουν εκτός ή αλλιώς FOMO (Fear Of Missing Out) και εθισμός και πώς αυτές επηρέασαν την υγεία τους.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι εργαζόμενοι με μεγαλύτερη ψηφιακή αυτοπεποίθηση είχαν λιγότερες πιθανότητες να βιώσουν ψηφιακό άγχος στο χώρο εργασίας, ενώ όσοι είχαν μεγαλύτερη ενσυνειδητότητα ήταν καλύτερα προστατευμένοι από όλες τις δυσάρεστες παρενέργειες. Επιπλέον, τα δεδομένα από 14 συνεντεύξεις έδειξαν τρόπους με τους οποίους η ψηφιακή ενσυνειδητότητα μπορεί να συμβάλει στην προστασία της ευημερίας.
Η ενσυνειδητότητα ορίζεται ως μια κατάσταση συνείδησης που περιλαμβάνει την προσοχή στην παρούσα στιγμή σκόπιμα και χωρίς κριτική. Όσοι μάλιστα εργαζόμενοι επικεντρώνονταν στο «τώρα», ήταν λιγότερο εκτεθειμένοι στις αρνητικές επιπτώσεις της σκοτεινής πλευράς του ψηφιακού εργασιακού χώρου.
Η καθηγήτρια Ψηφιακής Τεχνολογίας για την Ψυχική Υγεία, Δρ Elvira Perez Vallejos, σχολιάζει: «Η έρευνα δείχνει ότι οι οργανισμοί πρέπει να εξετάζουν τον τρόπο διαχείρισης των κινδύνων στον ψηφιακό χώρο εργασίας παράλληλα με άλλους ψυχοκοινωνικούς και φυσικούς κινδύνους στον χώρο εργασίας. Το να βοηθήσουμε τους εργαζόμενους να καλλιεργήσουν την επίγνωση στο τώρα όταν εργάζονται ψηφιακά θα μπορούσε πραγματικά να βοηθήσει τη συνολική ευημερία».
Πηγή: newmoney.gr
Διαβάστε επίσης: SOS από καταναλωτές: 8 στα 10 παράπονα ημερησίως αφορούν ταξίδια