Διώρυγα του Παναμά: Σιτηρά και LNG εξακολουθούν να αποφεύγουν το κανάλι

Οι ναυλομεσίτες λένε ότι οι έμποροι έχουν συνηθίσει σε μεγαλύτερες διαδρομές και δεν επιλέγουν τη Διώρυγα του Παναμά

Έχοντας πληγεί επί μήνες από την ιστορική ξηρασία, η Διώρυγα του Παναμά προσπαθεί πλέον να πείσει τους traders υγροποιημένου φυσικού αερίου και εμπορευμάτων τροφίμων, όπως τα σιτηρά, να επιστρέψουν…

Το κανάλι ηλικίας 110 ετών, μέσω του οποίου μεταφέρονται εδώ και δεκαετίες εμπορεύματα από το LNG των ΗΠΑ έως τις καλλιέργειες της Λατινικής Αμερικής στον υπόλοιπο κόσμο, αναγκάστηκε να κλείσει τις διελεύσεις τον περασμένο Ιούλιο, εξαιτίας της έλλειψης βροχοπτώσεων. Πλέον, καθώς οι βροχές έκαναν και πάλι την εμφάνισή τους, ελπίζει να επιστρέψει σχεδόν σε πλήρη δυναμικότητα τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με στοιχεία του Marine Traffic, τα οποία παραθέτουν οι Financial Times, μόνο 13 πλοία LNG διέσχισαν το κανάλι τον περασμένο μήνα, λιγότερα από τα μισά από τον αριθμό τον Ιούλιο του 2022. Οι διελεύσεις με πλοία ξηρού φορτίου μειώθηκαν επίσης κατά 35% σε 129 την ίδια περίοδο.

Οι αξιωματούχοι στον Παναμά κατάφεραν να περιορίσουν τον αντίκτυπο, καθώς άλλοι τύποι πλοίων, όπως πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, χρησιμοποιούσαν την πλωτή οδό σε κανονικά επίπεδα και τα έσοδα του καναλιού αυξήθηκαν χάρη στην έντονη υποβολή προσφορών για περιορισμένο αριθμό slots.

Ωστόσο, η εξέλιξη αυτή καταδεικνύει το πώς οι αυξανόμενες διακοπές στην εφοδιαστική αλυσίδα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή, απειλούν να αναδιαμορφώσουν και να αυξήσουν το κόστος του παγκόσμιου εμπορίου.

Αβεβαιότητα για τη Διώρυγα του Παναμά

Η σημερινή εικόνα έρχεται εν μέσω μίας ευρύτερης αβεβαιότητας για το μέλλον της διώρυγας, η οποία αποτελεί μία σημαντική πηγή εισοδήματος για το έθνος της Κεντρικής Αμερικής που διαχειρίζεται περίπου το 5%. Οι αξιωματούχοι του Παναμά  παλεύουν με τις χαμηλότερες βροχοπτώσεις αλλά και τις τοπικές απαιτήσεις για προστασία των αποθεμάτων του πόσιμου νερού.

Η ξηρασία του περασμένου καλοκαιριού αποδόθηκε στο φυσικό καιρικό φαινόμενο Ελ Νίνιο, αλλά η άνοδος της θερμοκρασίας αναμένεται να συνεχίσει να επηρεάζει τα αποθέματα νερού.

Ο Roar Adland, επικεφαλής έρευνας στη ναυπηγική εταιρεία SSY, αναφέρει στους FT ότι το κανάλι είναι απλώς «μια λιγότερο ελκυστική επιλογή από ό,τι στο παρελθόν» για αγαθά χαμηλότερης αξίας, καθώς αγωνιζόταν να προσφέρει την ίδια εξοικονόμηση κόστους και χρόνου όπως πριν.

Και πρόσθεσε ότι επειδή μετά την ξηρασία, η αρχή διαχείρισης της διώρυγας έχει αναγκάσει όλους τους πελάτες να κάνουν κράτηση εκ των προτέρων για να τη διασχίσουν, οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν «ένα επιπλέον κόστος και μια απώλεια ευελιξίας [σε σύγκριση με] το παρελθόν, όταν μπορούσαν απλώς να εμφανιστούν και να περιμένουν στην ουρά για περάσουν».

«Αυτό μπορεί να σημαίνει δομικά χαμηλότερες διελεύσεις για το είδος των φορτίων χαμηλής αξίας, που δεν είναι ευαίσθητα στο χρόνο και συνήθως μεταφέρονται με πλοία ξηρού φορτίου χύδην».

Στο αποκορύφωμά του, το κανάλι επέτρεπε να διέρχονται πάνω από 36 πλοία την ημέρα, αλλά η έλλειψη βροχοπτώσεων επέβαλε περιορισμούς που μείωσαν τον αριθμό στα 20 τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους.

Τα slots στη Διώρυγα του Παναμά

Η συνεχιζόμενη χαμηλή στάθμη των υδάτων στη λίμνη Γκατούν του Παναμά, η οποία τροφοδοτεί το σύστημα των υδατοφρακτών, ανάγκασε την Αρχή Διώρυγας του Παναμά (PCA) να περιορίσει τον αριθμό των πλοίων που επιτρέπεται να περάσουν, προκαλώντας παρατεταμένες καθυστερήσεις για ορισμένες εταιρείες μεταφοράς εμπορευμάτων και αυξημένο ανταγωνισμό για τις χρονοθυρίδες.

Οι χρονοθυρίδες είτε κλείνονται εκ των προτέρων είτε εξασφαλίζονται με δημοπρασία. Με τις διαθέσιμες για κράτηση χρονοθυρίδες να έχουν μειωθεί κατά περίπου 10 ημερησίως σε σύγκριση με το περασμένο καλοκαίρι, οι περισσότερες εταιρείες αναγκάστηκαν να καταφύγουν σε δημοπρασίες χρονοθυρίδων. Οι χρόνοι αναμονής για τη Διώρυγα ανέρχονται σήμερα σε δύο έως τρεις ημέρες, σύμφωνα με τον όμιλο λιμενικών υπηρεσιών WaterFront Maritime Services.

Γρηγορόσημα…

Το κόστος διέλευσης από το κανάλι αυξήθηκε επίσης, με έναν Ιάπωνα εφοπλιστή να πληρώνει σχεδόν 4 εκατομμύρια δολάρια για να παρακάμψει την ουρά, ανέφερε το κανάλι τον Νοέμβριο. Αυτό σήμαινε ότι παρά την ξηρασία, τα έσοδα της διώρυγας αυξήθηκαν 15% έτος έως τον Σεπτέμβριο του 2023, με πρόβλεψη αύξησης εσόδων 3 % για το επόμενο οικονομικό έτος.

Ο διευθυντής της Αρχής της Διώρυγας του Παναμά Ricaurte Vásquez είπε ότι ενώ οι αξιωματούχοι δεν μπορούσαν να ελέγξουν τη βροχή, το κανάλι επικεντρώθηκε στην αξιοπιστία. Η αρχή θα επανεξετάσει τις τιμές τον επόμενο μήνα. Υπογράμμισε επίσης, ότι η «συνέχιση της επ’ αόριστον αύξησης των τιμών δεν είναι ο δρόμος προς τα εμπρός και είμαστε πολύ προσεκτικοί για να διατηρήσουμε τη Διώρυγα του Παναμά ως μία σημαντική οδό διέλευσης για ολόκληρο τον κόσμο».

Αυτόν τον μήνα το κανάλι είχε ενεργοποιήσει την προηγούμενη προκράτηση, με στόχο να βοηθήσει τους πελάτες LNG που χρησιμοποιούν γενικά μεγαλύτερα πλοία Neopanamax, είπε.

Ο Vásquez είπε ότι τα πρότυπα μεταφοράς LNG έχουν επίσης αλλάξει ανεξάρτητα από την ξηρασία, με περισσότερο LNG των ΗΠΑ να πηγαίνει σε ευρωπαίους εισαγωγείς που επιδιώκουν να αντικαταστήσουν τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου.

Οι ναυλομεσίτες, που συνδέουν τους εμπόρους με τους πλοιοκτήτες, δήλωσαν επίσης ότι τα πλοία θα επιστρέψουν σταδιακά στη Διώρυγα καθώς οι αλυσίδες εφοδιασμού θα αναπροσαρμοστούν στα υψηλότερα επίπεδα νερού.

Ωστόσο, υπογράμμισαν ότι οι έμποροι LNG έχουν συνηθίσει να χρησιμοποιούν τη διαδρομή γύρω από την Αφρική μεταξύ της ανατολικής ακτής των ΗΠΑ και της Ασίας, η οποία είναι πολύ μεγαλύτερη αλλά πρόσφατα πιο αξιόπιστη από το κανάλι.

«Οι άνθρωποι έχουν αποφασίσει ότι θα μπορούσαν να επιλέξουν το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα [και] απλώς να μείνουν μακριά από [το κανάλι] εάν μπορούν να το αντέξουν οικονομικά», είπε ο Jérémie Katz, μεσίτης LNG στη ναυλομεσίτη Braemar. Ένας πελάτης χρειάστηκε πρόσφατα να βρει μια εναλλακτική διαδρομή αφού δεν μπόρεσε να κλείσει την επιθυμητή θέση διέλευσης, πρόσθεσε.

Μπορεί να υπάρχουν μεγαλύτερα προβλήματα, υπογραμμίζουν οι FT. Η κλιματική αλλαγή αυξάνει την πιθανότητα περαιτέρω ξηρασιών καθώς η παγκόσμια καταναλωτική ζήτηση και η ανάγκη για ναυτιλία αναμένεται να αυξηθούν.

«Η Διώρυγα του Παναμά θα συνεχίσει να είναι μια πολύτιμη διαδρομή», ανέφερε από την πλευρά του ο Alex Froley, αναλυτής αγοράς LNG στην εταιρεία συμβούλων ICIS. «Αλλά είναι πιθανό πολλά πλοία να συνεχίσουν να πρέπει να ακολουθούν εναλλακτικές διαδρομές».

«Μπορεί μόνο να γίνει χειρότερο κατά κάποιο τρόπο», είπε ο Katz. «Έχουμε πολλά πλοία που έρχονται και πολύ όγκο. Μπορεί να είναι μια συνταγή για καταστροφή».

Η νέα κυβέρνηση του Παναμά, που ανέλαβε την εξουσία τον Ιούλιο, εργάζεται για μια μακροπρόθεσμη λύση στην κρίση του νερού, δήλωσε ο υπουργός για τις υποθέσεις των καναλιών Χοσέ Ραμόν Ικάζα.

Νέα δεξαμενή για το νερό στη Διώρυγα του Παναμά

Μια νέα δεξαμενή Río Indio θα παρέχει αρκετό νερό για το κανάλι και τους καταναλωτές για τα επόμενα 50 χρόνια, δήλωσαν αξιωματούχοι. Αλλά το να πείσεις τους ντόπιους να εγκρίνουν το μέγα έργο σε μια περίοδο εσωτερικής πολιτικής αναταραχής δεν θα είναι εύκολο.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας κατασκευής πέντε έως έξι ετών, το κανάλι είναι πιθανό να αντιμετωπίσει περαιτέρω ξηρασίες, είπε ο Icaza. «Όλες οι χώρες στον κόσμο βιώνουν κλιματική αλλαγή», είπε. «Το σημαντικό είναι να στείλουμε ένα μήνυμα στους πελάτες μας σε μεγάλο βαθμό [ότι] εργαζόμαστε για μια λύση».

Πηγή: ot.gr

Διαβάστε επίσης: Οι χώρες με τον φθηνότερο και ακριβότερο καφέ στον κόσμο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ