Σε διερευνητικές συνομιλίες για την αγορά αεροσκαφών Boeing 777 και το Airbus Α350 βρίσκεται το Κρατικό Επενδυτικό Ταμείο της Σαουδικής Αραβίας (PIF), για τη νέα αεροπορική εταιρεία μεταφοράς εμπορευμάτων, σύμφωνα με το Bloomberg, το οποίο επικαλείται πηγές που γνωρίζουν το θέμα.
Η εταιρεία θα εξυπηρετεί την αεροπορική εταιρεία της Σουδικής Αραβίας Saudia και την startup Riyadh Air, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, και η δημιουργία της εντάσσεται στο πλαίσιο της επιδίωξης του βασιλείου να μετατρέψει τη χώρα σε κόμβο logistics για να ανταγωνιστεί το Ντουμπάι και τη Ντόχα.
Το ταμείο βρίσκεται σε συζητήσεις τόσο με κατασκευαστικές αεροπλάνων όσο και με εκμισθωτές για την απόκτηση φορτηγών Boeing 777 και Airbus A350.
Οι συνομιλίες βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο και δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις, ενώ το ταμείο μπορεί τελικά να αποφασίσει να καθυστερήσει ή να ακυρώσει τα σχέδια.
Οι εκπρόσωποι του PIF και της Riyadh Air αρνήθηκαν να σχολιάσουν, ενώ η Σαουδική Αραβία δεν απάντησε σε αίτημα του Bloomberg για σχόλιο.
Από τη Boeing και την Airbus δήλωσαν ότι δεν σχολιάζουν συνομιλίες με αεροπορικές εταιρείες ή πιθανούς πελάτες.
Όπως και οι ανταγωνιστές της στον Περσικό Κόλπο, η Σαουδική Αραβία θέλει να επωφεληθεί από τη θέση της σε ένα παγκόσμιο σταυροδρόμι που συνδέει την Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική εν μέσω της αυξανόμενης ζήτησης για αεροπορικές εμπορευματικές μεταφορές.
Οι αποστολές αεροπορικών φορτίων αυξήθηκαν 14% τον Ιούνιο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, τον έβδομο συνεχόμενο μήνα με αύξηση 10% ή μεγαλύτερη, σύμφωνα με τον όμιλο βιομηχανίας της International Air Transport Association. Οι αποστολές τείνουν να ξεπεράσουν τα επίπεδα που σημειώθηκαν το 2021 το οποίο αποτέλεσε έτος ρεκόρ.
Η στρατηγική
Η κίνηση είναι μέρος της στρατηγικής της Σαουδικής Αραβίας να διαφοροποιήσει την οικονομία της από την εξάρτηση από τις πωλήσεις πετρελαίου, με έμφαση στον τουρισμό, στις αερομεταφορές και στα logistics.
Το βασίλειο έχει ήδη ξεκινήσει μια εταιρεία χρηματοδοτικής μίσθωσης αεροσκαφών, μια εταιρεία ελικοπτέρων, επένδυσε στη μηχανική μονάδα της Σαουδικής Αραβίας και σχεδιάζει να αναπτύξει ένα από τα μεγαλύτερα αεροδρόμια του κόσμου στην πρωτεύουσά του.
Η Riyadh Air, η οποία ιδρύθηκε από το PIF ως μέρος αυτών των προσπαθειών, επιδιώκει να δημιουργήσει το δίκτυό της και να αμφισβητήσει τις περιφερειακές κατεστημένες εταιρείες Emirates και Qatar Airways.
Η Emirates με έδρα το Ντουμπάι διαθέτει 14 φορτηγά πλοία στον στόλο της και σχεδιάζει να υπερδιπλασιάσει αυτόν τον αριθμό την επόμενη δεκαετία, ενώ το Κατάρ διαθέτει 28 αεροσκάφη μεταφοράς φορτίου.
Την ίδια στιγμή, η Saudia, με έδρα τη Τζέντα, επικεντρώνεται πλέον στα θρησκευτικά προσκυνήματα. Η τρέχουσα μεταφορά φορτίων θα συμπεριληφθεί στο νέο εγχείρημα, είπαν άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα.
Πέρυσι, οι δύο αερομεταφορείς παρήγγειλαν από κοινού 78 Boeing 787 Dreamliners, μια συμφωνία που ο Λευκός Οίκος αποτίμησε σε σχεδόν 37 δισεκατομμύρια δολάρια. Το Bloomberg ανέφερε ότι η ιδιοκτησία της Saudia ενδέχεται να μεταβιβαστεί στο PIF το 2025.
Πηγή: ot.gr
Διαβάστε επίσης: Η παγκόσμια οικονομία στο έλεος της πολιτικής αστάθειας