Φόρος πλούτου: Το παράδειγμα της Ισπανίας θα μπορούσε να αποφέρει 2 τρισ. παγκοσμίως

Θα μπορούσαμε να χρηματοδοτήσουμε την κλιματική μετάβαση

Εάν οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο αντέγραφαν τον φόρου πλούτου που έχει επιβάλει η Ισπανία, τότε θα συγκεντρώνονταν πάνω από 2 τρισ. δολάρια σε παγκόσμιο επίπεδο, τα οποία θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν την κλιματική μετάβαση.

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει η ακτιβιστική οργάνωση Δίκτυο Φορολογικής Δικαιοσύνης σε έκθεσή της, την ώρα που όλο και περισσότερες χώρες εξετάζουν το ενδεχόμενο να αυξήσουν τους φόρους στους υπερπλούσιους.

Η ισπανική κυβέρνηση, υπό τον σοσιαλιστή πρωθυπουργό Pedro Sanchez, εισήγαγε στα τέλη του 2022 έναν προσωρινό φόρο πλούτου «αλληλεγγύης», ο οποίος εισπράττεται το 2023 και το 2024, επί του καθαρού πλούτου των φυσικών προσώπων που υπερβαίνει τα 3 εκατ. ευρώ. Εκτιμάται ότι θα εφαρμοστεί σε ένα ποσοστό περίπου 0,5% των νοικοκυριών. 

Το Δίκτυο Φορολογικής Δικαιοσύνης εκτιμά ότι η εφαρμογή ενός παρόμοιου φόρου στο κορυφαίο 0,5% των πλουσιότερων νοικοκυριών παγκοσμίως, με συντελεστή μεταξύ 1,7% και 3,5%, θα απέφερε περίπου 2,1 εκατ. δολάρια. Ωστόσο, η μελέτη δεν περιλαμβάνει ορισμένες εξαιρέσεις του ισπανικού φόρου – μεταξύ άλλων για μετοχές εισηγμένων εταιρειών, πνευματική και βιομηχανική ιδιοκτησία και ορισμένα περιουσιακά στοιχεία μεγάλης αξίας, όπως σκάφη και αεροσκάφη. 

Υποστηρίζει δε ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσαν να εισπραχθούν έως και 31 δισ. δολάρια ετησίως. 

Η μελέτη έρχεται καθώς η G20 διερευνά σχέδια για έναν παγκόσμιο ελάχιστο φόρο για τους 3.000 δισεκατομμυριούχους του κόσμου υπό την προεδρία της Βραζιλίας του αριστερού ηγέτη Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα. Η Γαλλία, η Γερμανία, η Ισπανία και η Νότια Αφρική έχουν επίσης δηλώσει ότι υποστηρίζουν τις προτάσεις. Πάντως, η επίτευξη οποιασδήποτε συμφωνίας είναι πιθανό να διαρκέσει χρόνια και θα μπορούσε να αντιμετωπίσει αντιδράσεις σε αρκετές χώρες. 

Η Alison Schultz, ερευνήτρια στο Tax Justice Network, δήλωσε: «Μια μειοψηφία πλούσιων χωρών φαίνεται ότι εξακολουθεί να εμποδίζει τη δημιουργία ενός πλαισίου για τη φορολογία – παρά το γεγονός ότι πρόκειται για ευκαιρία δράσης, την οποία οι ίδιοι οι λαοί των χωρών αυτών απαιτούν. Αυτό πρέπει να αλλάξει τώρα – το περιβάλλον δεν μπορεί να περιμένει, ούτε και οι λαοί του κόσμου». 

Παρά τα πρωτοσέλιδα που προειδοποιούν ότι οι υπερπλούσιοι θα μπορούσαν να μετακινηθούν αλλού, το Δίκτυο Φορολογικής Δικαιοσύνης δήλωσε ότι προηγούμενες μεταρρυθμίσεις σε ορισμένα έθνη δεν είχαν ως αποτέλεσμα τη μετεγκατάσταση των υπερπλουσίων. Μόλις το 0,01% των πλουσιότερων νοικοκυριών μετακόμισε μετά τις μεταρρυθμίσεις στη φορολογία του πλούτου στη Νορβηγία, τη Σουηδία και τη Δανία, ενώ μια βρετανική μελέτη εκτιμά ότι οι αλλαγές του 2017 στους κανόνες για τα μη κατοχυρωμένα ακίνητα οδήγησαν σε ποσοστό μετανάστευσης μόλις 0,02%.

Πηγή: moneyreview.gr με πληροφορίες από Guardian

Διαβάστε επίσης: Η ΕΚΤ, η Fed και η μάχη των επιτοκίων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ