Τι σημαίνει για την οικονομία το σήμα Πάουελ για μείωση των επιτοκίων

Πώς επηρεάζει ο «χρησμός» Πάουελ, από το Τζάκσον Χολ, νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Καταναλωτές, επιχειρήσεις και επενδυτές κοιτούν πλέον προς το Σεπτέμβριο με την προσδοκία ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα προχωρήσει στην πρώτη μείωση επιτοκίων μετά από χρόνια συνεχών αυξήσεων.

Μετά το μήνυμα που έστειλε ο πρόεδρος της FED Τζερόμ Πάουελ από το συμπόσιο στο Jackson Hole, οι εκτιμήσεις των αγορών κάνουν λόγο για μείωση 25 ή ακόμη και 50 μονάδων βάσης στην επερχόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ στα μέσα του επόμενου μήνα.

Ο Πάουελ έδωσε το ισχυρότερο σήμα μέχρι τώρα ότι ξεκινούν μειώσεις επιτοκίων, αναφέροντας στην ομιλία του: «Ήρθε η ώρα να προσαρμοστεί η (νομισματική) πολιτική» της FED.

Σήμερα το βασικό επιτόκιο της FED διαμορφώνεται στο εύρος 5,25% με 5,50%. Πρόκειται για το βραχυπρόθεσμο επιτόκιο που ισχύει για τις εμπορικές τράπεζες όταν δανείζονται και δανείζουν η μία στην άλλη. Αυτό το βασικό επιτόκιο με τη σειρά του επηρεάζει τα επιτόκια που ισχύουν για πολλά άλλα δάνεια.

Τα επιτόκια της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ επηρεάζουν όλα τα δάνεια και τις καταθέσεις σε δολάρια. Δίνουν επίσης τον τόνο και στη νομισματική πολιτική των άλλων κεντρικών τραπεζών όπως είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Επηρεάζουν επίσης τις ισοτιμίες των νομισμάτων.

Είναι ενδεικτικό ότι το ευρώ ανήλθε την περασμένη εβδομάδα στο υψηλότερο επίπεδο ενός έτους έναντι του δολαρίου, καθώς οι αγορές ποντάρουν ότι η FED θα αρχίσει να προχωρά σε μειώσεις επιτοκίων. Το ευρώ έφτασε το 1,1150 απέναντι στο δολάριο, στο υψηλότερο επίπεδό του από τον Ιούλιο του 2023. Αυτόν τον μήνα το ευρώ ενισχύεται κατά 3% έναντι του δολαρίου, παρά τις ανησυχίες για την οικονομία και στην ευρωζώνη.

Οι επιπτώσεις σε καταναλωτές

Μια μείωση των επιτοκίων συνήθως καθιστά φθηνότερο τον δανεισμό, γεγονός που μπορεί να ενθαρρύνει τόσο τις καταναλωτικές δαπάνες όσο και τις επιχειρηματικές επενδύσεις. Αυτά είναι καλά νέα για τους καταναλωτές, καθώς πιθανότατα θα σημάνει χαμηλότερα επιτόκια σε στεγαστικά δάνεια, δάνεια αυτοκινήτων και πιστωτικές κάρτες, καθώς και σε άλλα καταναλωτικά δάνεια.

Επιτόκια και επιχειρήσεις

Η μείωση των επιτοκίων από τη FED θα οδηγήσει πιθανότατα σε χαμηλότερο κόστος δανεισμού και για τις αμερικανικές επιχειρήσεις, γεγονός που θα μπορούσε να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη ενθαρρύνοντας επενδύσεις και νέες προσλήψεις. Ειδικά στις ΗΠΑ οι θέσεις εργασίας δημιουργούνται και χάνονται ευκολότερα από άλλες χώρες, ανάλογα με την πορεία της οικονομίας.

Οι αγορές

Επιπλέον, τα χαμηλότερα επιτόκια παρέχουν κατά κανόνα ώθηση στις χρηματοπιστωτικές αγορές καθώς βελτιώνονται οι προοπτικές για την οικονομική ανάπτυξη και την εταιρική κερδοφορία. Για αυτούς τους λόγους, οι επενδυτές θεωρούν συχνά τις μειώσεις των επιτοκίων ως θετικές, αυξάνοντας τις τιμές των μετοχών και βελτιώνοντας το κλίμα της αγοράς. Επίσης με χαμηλότερα επιτόκια πολλοί επενδυτές δανείζονται για να ρίξουν τα χρήματα σε άλλες τοποθετήσεις.

Οι στόχοι της FED

Η FED έχει διπλή εντολή: Να ελέγχει τον πληθωρισμό και να τονώνει την απασχόληση. Με μια πιο χαλαρή νομισματική πολιτική ο στόχος θα μετατοπιζόταν ελαφρά από τον έλεγχο των τιμών προς στη διατήρηση της οικονομικής ανάπτυξης, καθώς η οικονομία έχει δεχτεί πλήγμα τους τελευταίους μήνες.

Το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ διαμορφώνεται στο 4,3% και βρίσκεται είναι πολύ κάτω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο του 5,7%. Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ υποχώρησε τον Ιούλιο καθώς μειώθηκαν οι πιέσεις στις τιμές σε βασικά αγαθά όπως τα τρόφιμα, η ενέργεια και τα αυτοκίνητα.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή, βασικός δείκτης μέτρησης του πληθωρισμού, αυξήθηκε κατά 2,9% σε ετήσια βάση από 3% τον Ιούνιο, σημειώνοντας το χαμηλότερο ποσοστό από τον Μάρτιο του 2021. Στόχος της FED είναι τα επίπεδα γύρω από το 2%. 

ot.gr

Διαβάστε επίσης: ΕΚΤ: Κλειδώνει η μείωση των επιτοκίων στις 12 Σεπτεμβρίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ