Συμφέρει η πρόωρη αποπληρωμή του ρωσικού δανείου;

Η Κύπρος είχε ζητήσει ρωσική βοήθεια το 2011, προκειμένου να αποφύγει την προσφυγή στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς και στο ΔΝΤ.

Του Χρήστου Μιχάλαρου

Σενάριο πρόωρης αποπληρωμής του ρωσικού δανείου φέρεται να εξετάζει η κυπριακή Κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες από δύο κυβερνητικές πηγές τις οποίες επικαλείται το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το Υπουργείο Οικονομικών θεωρεί ότι το οικονομικό περιβάλλον ευνοεί μια νέα έξοδο στις αγορές, την ώρα που οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων της χώρας κινούνται σε ιστορικό χαμηλό.

Παράλληλα, σε μια κίνηση πολιτικού συμβολισμού ή και διπλωματικής ουσίας, στην περίπτωση που το σενάριο ισχύσει, η Κύπρος θα επιβεβαιώσει με άλλο ένα έμπρακτο μέσο τον φιλοδυτικό της προσανατολισμό, μειώνοντας την ρωσική εξάρτηση σε επίπεδο χρέους.

Σε μια προσπάθεια να αποφύγει την προσφυγή σε ευρωπαϊκούς μηχανισμούς διάσωσης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η τότε Κυβέρνηση του Δημήτρη Χριστόφια είχε απευθυνθεί στην Μόσχα. Το δάνειο που έλαβε η χώρα το 2011, είχε επιτόκιο 4,5% και συνολικό ύψος €2,5 δισ. το οποίο έτυχε αναδιάρθρωσης το 2013, πήρε μειωμένο επιτόκιο της τάξεως του 2,5%, έχει ορίζοντα μέχρι το 2021 και το υπόλοιπό του υπολογίζεται στα €1,57 δισ.

Τι θα σήμαινε όμως για την χώρα μια τέτοια απόφαση;

Μάριος Μαυρίδης, Βουλευτής ΔΗΣΥ

«Επειδή το κόστος του ρωσικού δανείου είναι στο 2,5% και η Κύπρος με νέα έξοδος στις αγορές θα επιτύχει απόδοση χαμηλότερη του 3%, η πρόωρη εξόφληση έστω και ενός μέρους είναι συμφέρουσα. Το κλίμα εξάλλου για την χώρα είναι ευνοϊκό. Επιπλέον, η μορφή θα είναι διαφορετική, καθώς με το ομόλογο η χώρα πληρώνει μόνο τόκους, ενώ τώρα με το δάνειο πληρώνουμε ολόκληρη δόση, άρα χρειαζόμαστε περισσότερη ρευστότητα».

Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, Αναπληρώτρια Πρόεδρος ΔΗΚΟ

«Στην βάση πληροφοριών και απουσία επίσημης ενημέρωσης από την Κυβέρνηση, δεν μπορούμε να κάνουμε εικασίες. Θα πρέπει να δούμε αναλυτικά τα νούμερα και τους όρους σε σχέση με το τι θα πρέπει να πληρώσουμε και τι συνέπειες θα έχει για το μέλλον, τι θα εξοικονομήσουμε και κατά πόσο ο νέος δανεισμός που θα αντικαταστήσει τον παλαιότερο, είναι συμφέρων. Σε κάθε περίπτωση και πριν την λήψη αποφάσεων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να συγκαλέσει εκ νέου το συμβούλιο των αρχηγών, δεδομένου ότι έκανε το ίδιο στην περίπτωση της δικαστικής απόφασης για τις περικοπές των μισθών».  

Παναγιώτης Σαββίδης, Αναπληρωτής Πρόεδρος Συμμαχίας Πολιτών

«Εφόσον το επιτόκιο του νέου δανεισμού είναι μικρότερο του ρωσικού, ανεξαρτήτως της περιόδου, τότε συμφέρει, καθώς μειώνεται το ετήσιο κόστος για την χώρα. Η στρατηγική μας θα πρέπει να είναι συνεχώς η μείωση του κόστους κι αυτό δεν έχει να κάνει με την μείωση του δανείου. Παράλληλα, καλό κάθε χώρα θα πρέπει να κλείνει όσο πιο σύντομα μπορεί τα χρέη της προς τρίτα κράτη, ώστε να αποφεύγονται οι σχέσεις που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν άλλες σχέσεις, πέραν των δανειακών».

Άννα Θεολόγου, Ανεξάρτητη Βουλευτής

«Σε αυτή την χρονική στιγμή, δεν είναι μια συμφέρουσα επιλογή. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι η Κυβέρνηση ενδεχομένως να κληθεί να πληρώσει ένα τεράστιο ποσό, μετά την απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου για τις περικοπές μισθών στο δημόσιο, τα δημοσιονομικά περνούν στην επισφάλεια. Οι αγορές βλέπουν τι θα συμβεί στο μέλλον κι έτσι, κατά πάσα πιθανότητα, δεν θα δώσουν χαμηλές αποδόσεις σε ένα νέο 10ετές ομόλογο, λόγω του ότι ο κίνδυνος για τους επενδυτές αυξάνεται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ