Οικονομική βοήθεια ύψους 800 εκατομμύρια δολαρίων θα λάβει η Ουκρανία από τις ΗΠΑ για να στηρίξει την ενεργειακή υποδομή που έχει πληγεί σοβαρά, εν μέσω αναφορών ότι ο κορυφαίος διευθυντής δικτύου της χώρας θα απομακρυνθεί σύντομα.
Το πακέτο ανακοινώθηκε από τη Γιούλια Σβιριντένκο, την πρώτη αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Ουκρανίας, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Ουάσιγκτον το Σάββατο.
Σύμφωνα με τη Σβιριντένκο, τα κεφάλαια θα δαπανηθούν σε εξοπλισμό που είναι απαραίτητος για άμεσες επισκευές στις εγκαταστάσεις ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας, οι οποίες έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές μετά από σχεδόν δύο χρόνια ρωσικών αεροπορικών επιδρομών.
Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και οι πύραυλοι που εκτοξεύονται τακτικά από τη Ρωσία έχουν καταστρέψει περίπου το 50% των προπολεμικών δυνατοτήτων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Κιέβου.
Energy was one of the key topics during our trip to the United States. Together with Deputy Secretary of @ENERGY David M. Turk, we discussed the immediate steps needed to restore energy system. More than 50% of our power infrastructure has been affected by russian airstrikes.… pic.twitter.com/KNTxmJBSId
— Yulia Svyrydenko (@Svyrydenko_Y) August 31, 2024
«Η ενεργειακή υποδομή της Ουκρανίας απαιτεί επείγουσα αποκατάσταση και σε αυτό το πλαίσιο τον κρίσιμο ρόλο διαδραματίζουν οι αμερικανοί εταίροι μας», δήλωσε στο Telegram ο Andriy Yermak, επικεφαλής του προεδρικού γραφείου της Ουκρανίας.
Η βοήθεια γνωστοποιήθηκε εν μέσω δημοσιευμάτων σε τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι το Κίεβο σχεδιάζει να απολύσει σύντομα τον Volodymyr Kudrytskyi, επικεφαλής της Ukrenergo, της κρατικής εταιρείας που διαχειρίζεται το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας, καθώς η κυβέρνηση είναι δυσαρεστημένη από την ποιότητα της προστασίας της ενέργειας.
To σχέδιο του Ζελένσκι
Οι Ουκρανοί κατηγορούν ταυτόχρονα τόσο τη Ρωσία όσο και την κυβέρνησή τους για προβλήματα ηλεκτρισμού, δήλωσε στο Bloomberg ο Volodymyr Fesenko, επικεφαλής του ερευνητικού ινστιτούτου Penta στο Κίεβο. Πολλοί πολίτες εξακολουθούν να πιστεύουν ότι οι διακοπές ρεύματος εξακολουθούν να υφίστανται λόγω της διαφθοράς και των συνεχιζόμενων εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας – έναν ισχυρισμό που οι ενεργειακές αρχές έχουν επανειλημμένα αρνηθεί.
Ο Ζελένκι στοχεύει να προσθέσει ένα γιγαβάτ αποκεντρωμένης ισχύος φέτος, αντικαθιστώντας τους κατεστραμμένους μεγάλης κλίμακας θερμικούς και υδροηλεκτρικούς σταθμούς της χώρας με εκατοντάδες μικρότερους σταθμούς παραγωγής ενέργειας που κρύβονται πιο εύκολα.
Αυτό το σχέδιο εξαρτάται από το φυσικό αέριο, το οποίο η χώρα συνεχίζει να εισάγει εν μέρει παρά τις προθέσεις να γίνει αυτάρκης. Είναι επίσης πιο εύκολα διαθέσιμο λόγω της καταστροφής εργοστασίων έντασης αερίου και της κυβερνητικής απαγόρευσης των εξαγωγών φυσικού αερίου. Σταθερές παραμένουν και οι τιμές για το εγχώριο φυσικό αέριο.
Λίγους μήνες πριν μπει ο χειμώνας, οι ειδικοί αναρωτιούνται εάν κάποιο τέτοιο σχέδιο έρχεται πολύ λίγο, πολύ αργά.
«Είναι σχεδόν αδύνατο να επιτευχθούν αυτές οι πρόσθετες δυνατότητες μέχρι το τέλος του έτους», δήλωσε ο Denys Sakva, ενεργειακός αναλυτής στην επενδυτική τράπεζα Dragon Capital με έδρα το Κίεβο.
Εάν η Ουκρανία καταφέρει να αποκεντρώσει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, η Μόσχα μπορεί να μετατοπίσει τις επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο σύστημα διανομής φυσικού αερίου για να διαταράξει τον εφοδιασμό καυσίμων. Η συχνότητα των αεροπορικών επιδρομών της Ρωσίας σε τέτοιες εγκαταστάσεις έχει ήδη αυξηθεί φέτος.
«Σίγουρα ανησυχούμε», δήλωσε ο Oleksiy Chernyshov, διευθύνων σύμβουλος της κρατικής εταιρείας ενέργειας της Ουκρανίας NJSC Naftogaz Ukrainy σε μια τηλεδιάσκεψη με επενδυτές νωρίτερα τον περασμένο μήνα. «Οι Ρώσοι άρχισαν να επιτίθενται στις υπόγειες αποθήκες μας στη δυτική Ουκρανία».
Προς το παρόν, η επίμονη αβεβαιότητα που προκαλείται από τις επιθέσεις της Ρωσίας δυσκολεύει τους Ουκρανούς να σχεδιάσουν βραχυπρόθεσμα, πόσο μάλλον για τον χειμώνα.
Η κεντρική τράπεζα της Ουκρανίας προβλέπει ότι άλλοι 400.000 άνθρωποι θα έχουν εγκαταλείψει τη χώρα φέτος λόγω δυσκολιών όπως οι συνεχιζόμενες διακοπές ρεύματος και οι απειλές για την ενεργειακή υποδομή.
Πηγή: ot.gr
Διαβάστε επίσης: Τουρκία: Βαρύ πλήγμα για τις επιχειρήσεις το επιτόκιο δανεισμού στο 50%