Ο οδικός χάρτης της παγκόσμιας οικονομίας- Τα κυριότερα γεγονότα της εβδομάδας

Οι προβολείς του παγκόσμιου ενδιαφέροντος είναι στραμμένοι στη συνεδρίαση της ΕΚΤ

Η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Πέμπτη βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας των σημαντικότερων οικονομικών γεγονότων της εβδομάδας που ξεκινάει σήμερα, καθώς αγορές και οικονομολόγοι αναμένουν ότι θα προχωρήσει σε δεύτερη μείωση των επιτοκίων.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ έχουν σηματοδοτήσει μια δεύτερη μείωση των επιτοκίων ωστόσο το ενδιαφέρον στρέφεται στη συνέντευξη τύπου που θα ακολουθήσει μετά, καθώς, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στους κόλπους της κεντρικής τράπεζας υπάρχει έντονη διαφωνία ανάμεσα στα γεράκια και στα περιστέρια  για τις επόμενες κινήσεις, καθώς η οι μελλοντικές αποφάσεις θα είναι πιο πολύπλοκες καθώς στη ζυγαριά των αποφάσεων μπαίνει η  οικονομία του μπλοκ, που εισέρχεται σε μια επισφαλή κατάσταση. Τα περιστέρια εστιάζουν στην οικονομία και στο ενδεχόμενο ύφεσης και τα γεράκια στις παρατεταμένες πληθωριστικές πιέσεις.

Οι κεντρικές τράπεζες των μεγάλων οικονομιών σε ρυθμό χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής

Το χάσμα θα μπορούσε όμως να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ επικοινωνεί την απόφαση, μεταβάλλοντας τις προσδοκίες για τη συνεδρίαση του Οκτωβρίου.

«Αναμένουμε ότι η ΕΚΤ θα μειώσει κατά άλλες 25 μονάδες βάσης τον Δεκέμβριο.» εξηγεί ο Ντέηβιντ Πάουελ, ανώτερος οικονομολόγος στο Bloomberg Economics «Ωστόσο, ο αυξημένος ρυθμός αύξησης των μισθών και ο κολλώδης πληθωρισμός των υπηρεσιών θα πρέπει να κάνουν το Διοικητικό Συμβούλιο να αποφύγει να δεσμευτεί εκ των προτέρων για κάτι τέτοιο.»

Οι αξιωματούχοι του διοικητικού συμβουλίου πιστεύεται ότι θα είναι πιο άνετοι στην αλλαγή των επιτοκίων σε συνεδριάσεις όπως η επικείμενη, όταν έχουν στη διάθεσή τους τις πρόσφατα παραχθείσες τριμηνιαίες προβλέψεις. Αυτό θα καθιστούσε μια περαιτέρω μείωση τον Δεκέμβριο πιο πιθανή από ό,τι στην επόμενη σύνοδό τους στις 17 Οκτωβρίου.

Ενώ οι διοικητές θα συμφωνήσουν σχετικά με το κείμενο της δήλωσης πολιτικής, η Λαγκάρντ απολαμβάνει κάποια ελευθερία στην εκφορά του μηνύματος και μπορεί να επιλέξει να δώσει έμφαση σε ορισμένα σημεία.

Μαζί με την τρίτη συνεχόμενη μείωση των επιτοκίων από την Τράπεζα του Καναδά στις 4 Σεπτεμβρίου, η χρονική συγκυρία της συνεδρίασης της ΕΚΤ  και στη συνέχεια η συνεδρίαση της Federal Reserve που θα αποφασίσει όπως αναμένεται ευρέως την πρώτη μείωση των επιτοκίων σηματοδοτούν ότι ο κύκλος χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής των προηγμένων οικονομιών μπαίνει σε πιο συντονισμένο ρυθμό. Οι κεντρικές τραπεζίτες εκτιμούν πλέον ότι το τζίνι του πληθωρισμού έχει βρει το δρόμο επιστροφής στο μπουκάλι και έτσι στρέφονται στην οικονομία και την στήριξη της ανάπτυξης.

Την Τετάρτη θα ανακοινωθούν τα στοιχεία για τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή στις ΗΠΑ που εκτιμάται ότι θα δώσει στοιχεία σταθεροποίησης των πληθωριστικών πιέσεων.

Το κυρίαρχο ερώτημα πλέον για τη νομισματική πολιτική δεν είναι αν θα γίνουν μειώσεις στο κόστους δανεισμού αλλά αν οι μειώσεις είναι ένας προάγγελος ενός βαθύτερου κύκλου χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής που θα βοηθήσει τις μεγάλες οικονομίες να κινηθούν με καλύτερους ρυθμούς.

Πέρα από την συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τα κυριότερα γεγονότα της οικονομικής ατζέντας την σημερινή εβδομάδα, σύμφωνα με το Bloomberg είναι τα ακόλουθα:

ΗΠΑ και Καναδάς

Στο καθεστώς σιωπής , όπως προβλέπεται, μπαίνουν οι αξιωματούχοι της Fed, καθώς μπαίνουν στην τελική ευθεία της συνεδρίασης του Σεπτεμβρίου.  Οι τελευταίες δηλώσεις έγιναν από τον διοικητή Κρίστοφερ Γουόλερ ο οποίος υποστήριξε ότι είναι σημαντικό να αρχίσει η μείωση των επιτοκίων. Σημείωσε επίσης ότι είναι ανοιχτός για το ενδεχόμενο μεγαλύτερης μείωσης. «Η τρέχουσα δέσμη δεδομένων δεν απαιτεί πλέον υπομονή, απαιτεί δράση», δήλωσε.

Η αγορά εργασίας βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής των υπεύθυνων χάραξης πολιτικής της Fed, καθώς οι πιέσεις στις τιμές έχουν επιβραδυνθεί. Η έκθεση για τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) του Αυγούστου αναμένεται να δείξει ότι ο δομικός πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 0,2% για δεύτερο μήνα. Σε ετήσια βάση, ο βασικός ΔΤΚ πιθανότατα αυξήθηκε κατά 3,2%, αντιστοιχώντας στο ετήσιο ποσοστό του Ιουλίου που ήταν το χαμηλότερο από το 2021.

 

Στις ΗΠΑ  αυτή την εβδομάδα επίσης αναμένονται τα στοιχεία για τον Δείκτη Τιμών Παραγωγού, οι εβδομαδιαίες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας και η προκαταρκτική έρευνα καταναλωτικού κλίματος του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν για τον Σεπτέμβριο.

Ο  διοικητής της Τράπεζας του Καναδά Τιφ Μάκλεμ θα μιλήσει στο Λονδίνο για τις αλλαγές στο παγκόσμιο εμπόριο και τις επενδύσεις από καναδική σκοπιά και θα δεχθεί ερωτήσεις από δημοσιογράφους. Εν τω μεταξύ, τα στοιχεία του εθνικού ισολογισμού θα ρίξουν φως στην καθαρή αξία των νοικοκυριών και στον λόγο χρέους προς εισόδημα το δεύτερο τρίμηνο.

Ασία

Η Κίνα βρίσκεται στο επίκεντρο, αρχής γενομένης από τα στοιχεία της Δευτέρας που αναμένεται να αναδείξουν τη συνεχιζόμενη αστάθεια της εγχώριας ζήτησης.

Ο πληθωρισμός αναμένεται να επιταχυνθεί ελάχιστα, σε έναν ακόμα αναιμικό ρυθμό 0,7%, ενώ οι μειώσεις στις τιμές των αγαθών από τα εργοστάσια προβλέπεται να βαθύνουν.

Τα στοιχεία στο τέλος της εβδομάδας ενδέχεται να επιτείνουν την απαισιοδοξία, με την αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής, των λιανικών πωλήσεων και των επενδύσεων σε πάγια περιουσιακά στοιχεία να έχουν πιθανότατα μετριαστεί τον Αύγουστο, ενώ οι επενδύσεις σε ακίνητα αναμένεται να μειωθούν με διψήφιο ρυθμό για τέταρτο συνεχόμενο μήνα.

Στην Ιαπωνία τα στοιχεία αναμένεται να δείξουν αναθεώρηση προς το βέλτιστο της οικονομικής ανάπτυξης.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό της Ινδίας τον Αύγουστο την Πέμπτη θα μπορούσαν να οδηγήσουν την Κεντρική Τράπεζα της Ινδίας σε μείωση των επιτοκίων τον Οκτώβριο, σύμφωνα με το Bloomberg Economics, το οποίο αναμένει ότι η αύξηση των τιμών θα επιβραδυνθεί για δεύτερο μήνα.

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας αναμένονται στοιχεία για το εμπόριο από την Κίνα, την Ινδία, την Ταϊβάν και τις Φιλιππίνες, ενώ η Αυστραλία θα ανακοινώσει δείκτες για την καταναλωτική και επιχειρηματική εμπιστοσύνη την Τρίτη.

Στο νομισματικό μέτωπο, η κεντρική τράπεζα του Πακιστάν αναμένεται να μειώσει τα επιτόκια την Πέμπτη για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση. Η ομόλογός της στο Ουζμπεκιστάν αποφασίζει επίσης για την νομισματική πολιτική την ίδια μέρα.

Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Αφρική

Τα στοιχεία για τους μισθούς την Τρίτη στη Βρετανία είναι πιθανό να δείξουν ασθενέστερες μισθολογικές πιέσεις, αν και ο ετήσιος ρυθμός αύξησης εξακολουθεί να παραμένει υπερδιπλάσιος του στόχου της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE) για πληθωρισμό 2%.

Το μηνιαίο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν την Τετάρτη αναμένεται από τους οικονομολόγους να παρουσιάσει μέτρια αύξηση τον Ιούλιο, υποδεικνύοντας χλιαρό ξεκίνημα του τρίτου τριμήνου. Και η (BoE θα δημοσιεύσει την Παρασκευή την τελευταία έρευνα για τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό.

Όσον αφορά τη ζώνη του ευρώ, τα στοιχεία για την βιομηχανική παραγωγή στην Ιταλία, την Ισπανία και την περιοχή συνολικά θα δείξουν επίσης την κατάσταση της οικονομίας. Με βάση τις επιδόσεις της Γερμανίας και της Γαλλίας, στα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή, είναι πιθανό η ευρύτερη οικονομία να βρισκόταν σε ασθενέστερη βάση.

 

Στη Γερμανία, ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ θα παρουσιάσει την Τρίτη στο κοινοβούλιο τον προϋπολογισμό της χώρας για το 2025, ενώ την επόμενη ημέρα θα ακολουθήσουν δηλώσεις του καγκελάριου Όλαφ Σολτς και άλλων υπουργών της κυβέρνησης.

 

Παρομοίως, μια έκθεση σχετικά με τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό την Πέμπτη θα ενημερώσει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας της Νότιας Αφρικής, η οποία χρησιμοποιεί στοιχεία για δύο χρόνια μπροστά για να καθοδηγήσει τη λήψη αποφάσεων. Μια πτώση προς το μέσο όρο του 4,5%, όπου η κεντρική τράπεζα προτιμά να τους αγκυροβολεί, θα προσθέσει ώθηση για την πρώτη μείωση του επιτοκίου από το αποκορύφωμα της πανδημίας.

Εκτός από την ΕΚΤ μέσα στην εβδομάδα συνεδριάζουν κι άλλες κεντρικές τράπεζες στην Γηραιά ήπειρο.

Την Πέμπτη, η Εθνική Τράπεζα της Σερβίας ενδέχεται να αφήσει το επιτόκιό της στο 6%, αφού ο πληθωρισμός αυξήθηκε τον Ιούλιο για πρώτη φορά εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο.

Την επόμενη ημέρα, η προσοχή θα επικεντρωθεί στο αν η Τράπεζα της Ρωσίας θα συνεχίσει τη σύσφιγξη μετά την αύξηση του κόστους δανεισμού κατά 200 μονάδες βάσης τον Ιούλιο. Τα στοιχεία της Τετάρτης ενδέχεται να δείξουν ότι ο πληθωρισμός έχει ξεπεράσει το ετήσιο ανώτατο όριο.

Τέλος, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένεται να ολοκληρώσει την αξιολόγηση της οικονομίας της Ουκρανίας την ερχόμενη εβδομάδα και θα ανακοινώσει εάν το διοικητικό συμβούλιο του δανειστή θα πρέπει να εγκρίνει την επόμενη δόση δανείου ύψους 15,6 δισ. δολαρίων για την εμπόλεμη χώρα.

Λατινική Αμερική

Οι τρεις μεγαλύτερες οικονομίες της Λατινικής Αμερικής θα ανακοινώσουν  στοιχεία για τον πληθωρισμό τον Αύγουστο, καθώς οι κεντρικοί τραπεζίτες της περιοχής επαναπροσδιορίζουν τη νομισματική τους πολιτική.

Τη Δευτέρα, το εθνικό στατιστικό ινστιτούτο του Μεξικού πιθανότατα θα αναφέρει ότι ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 5,05% από 5,57% τον προηγούμενο μήνα. Το κόστος ζωής της χώρας έχει ωθηθεί από την εκτίναξη των τιμών των υπηρεσιών, των φρούτων και των λαχανικών τους τελευταίους μήνες.

Παρόλα αυτά, η αναμενόμενη επιβράδυνση τώρα θα δώσει στην κεντρική τράπεζα μεγαλύτερο περιθώριο να εξετάσει άλλη μια μείωση των επιτοκίων αργότερα αυτό το μήνα για να στηρίξει μια αδύναμη οικονομία. 

Την επόμενη ημέρα, η Βραζιλία αναμένεται να αναφέρει ότι ο πληθωρισμός υποχώρησε από το ανώτατο όριο του 4,5% του εύρους ανοχής της κεντρικής τράπεζας. Οποιαδήποτε μείωση θα προσφέρει περιορισμένη ανακούφιση- οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αντιμετωπίζουν πίεση να αυξήσουν το κόστος δανεισμού τον Σεπτέμβριο λόγω των κινδύνων για τις τιμές, συμπεριλαμβανομένων των αυξημένων δημόσιων δαπανών, της ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης και του υποτιμημένου νομίσματος.

Τέλος, η Αργεντινή θα δημοσιεύσει στοιχεία  την Τετάρτη, καθώς η κυβέρνηση του προέδρου Χαβιέρ Μίλεϊ προβάλλει την πρόοδο στις προσπάθειες για την τιθάσευση του κόστους ζωής.

Οι μηνιαίες αυξήσεις των τιμών έχουν πράγματι μειωθεί από 25,5% τον Δεκέμβριο – όταν ανέλαβε η κυβέρνηση τουΜίλεϊ    – σε 4% τον Ιούλιο. Ο ετήσιος πληθωρισμός εξακολουθεί να υπερβαίνει κατά πολύ το 200%.

ot.gr

Διαβάστε επίσης: Βουλή: Σηκώνουν μανίκια στην Οικονομικών – Ποτ πουρί θεμάτων στην ατζέντα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ