Το παραδοσιακό μοτίβο εργασίας Δευτέρα με Παρασκευή, 9-5, έχει αρχίσει να τίθεται υπό εξέταση, για το κατά πόσο θα μπορούσε να επιδεχθεί αλλαγών και να γίνει πιο αποτελεσματικό και πιο παραγωγικό.
Στις περιπτώσεις εργαζόμενων μητέρων, για παράδειγμα, το να εργάζονται σε πιο ευέλικτα ωράρια τους δίνει τη δυνατότητα να «παίρνουν ανάσες», να περνούν περισσότερο χρόνο με τα παιδιά τους και να εξοικονομούν χρήματα από τα έξοδα παιδικής μέριμνας.
Η πρόταση για τετραήμερο, δεκάωρο
Το επερχόμενο νομοσχέδιο των Εργατικών στη Βρετανία για την απασχόληση βρίσκεται ακόμα σε μορφή διαβουλεύσεων, μεταξύ άλλων και με τους επιχειρηματίες. Από τον Απρίλιο οι εργαζόμενοι είχαν το δικαίωμα να ζητούν ευέλικτη εργασία, ωστόσο οι εργοδότες δεν έχουν πειστεί για την αποδοτικότητα του μέτρου.
Κάποιες εταιρείες είναι πιο ανοικτές στο να δοκιμάσουν διαφορετικά σχήματα εργασίας, όπως το να εργάζεται κανείς τέσσερις ημέρες αλλά με βάρδια 10 ωρών, καθώς θεωρούν ότι με αυτό τον τρόπο το προσωπικό γίνεται πιο παραγωγικό και βελτιώνεται η ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.
Ωστόσο, δεν είναι ακόμα σαφές κατά πόσο αυτό θα έχει αντίκτυπο στους συναδέλφους τους που εργάζονται με «κανονικό» ωράριο και πώς θα διαμορφώνει το πρόγραμμά τους.
Αίσθημα εξάντλησης
Για κάποιους εργαζόμενους που δοκίμασαν την πρόταση των περισσότερων ωρών εργασίας αλλά λιγότερων ημερών εβδομαδιαίως, το αποτέλεσμα δεν ήταν και τόσο θετικό. Δήλωσαν ότι μετά τις επτά ή οκτώ ώρες κανείς δεν έχει την ίδια παραγωγικότητα και αισθάνεται εξαντλημένος.
Εξάλλου εξαρτάται και από τη φύση της εργασίας. Όταν υπάρχουν μακροπρόθεσμοι επιχειρηματικοί στόχοι, το να συμπιέζεις τις ώρες εργασίας, στρέφει την προσοχή στο ωράριο και όχι στον στόχο.
Άλλες εταιρείες πάντως, όπως η Cortex, πειραματίζονται σε τετραήμερη εβδομάδα με μειωμένο ωράριο, δηλαδή τέσσερις οκτάωρες ημέρες και η ανταπόκριση σε αυτό είναι πολύ πιο θετική.
Πιο ευτυχισμένος στη δουλειά
Υπάρχουν περιορισμένες έρευνες σχετικά με τα οφέλη του συμπιεσμένου ωραρίου εργασίας.
Μια έκθεση του 2023 για τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας αναφέρει ότι συμπιεσμένες εβδομάδες εργασίας καταλήγουν γενικά στο συμπέρασμα ότι επηρεάζουν θετικά την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.
Οι εργαζόμενοι έχουν ένα ρεπό που τους δίνει την ευκαιρία να ασχοληθούν με τα χόμπι και την οικογένειά τους.
Τα κακά νέα
Η λύση φαίνεται να είναι περιορισμένη στην πράξη, επειδή δεν μπορεί να λειτουργήσει για όλους, ιδίως για τις μικρές επιχειρήσεις που πρέπει να παραμείνουν ανοιχτές καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, συχνά με περιόδους αιχμής ή εποχικότητας.
Παράλληλα, κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερο κόστος προσωπικού, κάνοντας εσάς πιο ευτυχισμένους αλλά όχι τους εργοδότες σας.
moneyreview.gr με πληροφορίες από το bbc
Διαβάστε επίσης: Νέα έρευνα αποκαλύπτει το top 10 των χωρών για να ζει κανείς το 2024