Σημαντικά έχει διογκωθεί ο παγκόσμιος αριθμός των βαθύπλουτων την τελευταία δεκαετία, με την Κίνα να ευθύνεται για μεγάλο μέρος αυτής της αύξησης, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση πολυεκατομμυριούχων από την εταιρεία δεδομένων διαχείρισης πλούτου New World Wealth και της συμβουλευτικής επενδύσεων Henley & Partners.
Ειδικότερα, από την έκθεση προκύπτει ότι ο αριθμός των ανθρώπων με επενδύσιμα περιουσιακά στοιχεία άνω των 100 εκατ. δολαρίων εκτινάχθηκε κατά 54% διεθνώς την τελευταία δεκαετία στους 29.350, ιδίως στην Κίνα και στις ΗΠΑ, όπου ο ρυθμός αύξησης ξεπέρασε κατά πολύ τον αντίστοιχο ρυθμό στην Ευρώπη. «Η άνοδος της Κίνας ήταν η πιο δραματική, με τον πληθυσμό των πολυεκατομμυριούχων να αυξάνεται κατά 108% τα τελευταία 10 χρόνια, ξεπερνώντας ακόμα και την εξαιρετική επίδοση των ΗΠΑ, όπου η ομάδα των βαθύπλουτων διογκώθηκε κατά 81% την ίδια περίοδο», σημειώνει η έκθεση.
Η ανάπτυξη του πλούτου στην Κίνα στηρίχθηκε σε μεγάλο βαθμό στην ανάδυση των επιχειρηματιών της τεχνολογίας και τους βιομηχανικούς τιτάνες, όπως σημείωσε ο Juerg Steffen, διευθύνων σύμβουλος της Henley & Partners. Ωστόσο, η οικονομία της Κίνας επιβραδύνεται τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα μεταξύ άλλων να έχει χαλαρώσει και η αύξηση των πολυεκατομμυριούχων. Εξού και η «έκρηξη» του πληθυσμού τους έγινε κατά κύριο λόγο μεταξύ 2013 και 2020, ενώ έκτοτε έχουν αυξηθεί κατά περίπου 10%.
Βέβαια, η Henley & Partners επεσήμανε ότι ορισμένες πόλεις στην Κίνα, όπως η Χανγκζού και η Σεντζέν, έχουν περιθώριο να αναδειχθούν ως τεχνολογικά κέντρα και μπορεί να εμφανίσουν εξαιρετικά ανάπτυξη άνω του 150% στον πληθυσμό των πολυεκατομμυριούχων μέχρι το 2040. Ηδη η ανάπτυξη που έχει καταγραφεί στις δύο συγκεκριμένες περιοχές ξεπερνά τον ρυθμό αύξησης στην υπόλοιπη Κίνα.
Σύμφωνα με τον Andrew Amoils, αναλυτή της New World Wealth, μέχρι το 2040, ο πληθυσμός των πολυεκατομμυριούχων στην Κίνα αναμένεται να αυξηθεί κατά 80-100%. Σε κάθε περίπτωση, η ανάπτυξη σε ΗΠΑ και Κίνα υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τον παγκόσμιο μέσο όρο ανάπτυξης που θα ανέρχεται περίπου σε 75%.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση, αρκετές πόλεις της Ασίας και της Μέσης Ανατολής θα εμφανίσουν αύξηση 150% στους βαθύπλουτους, συμπεριλαμβανομένης της Ταϊπέι, του Ντουμπάι, του Αμπου Ντάμπι και του Μπενγκαλούρου. Απεναντίας, πολύ πιο βραδεία ανάπτυξη θα εμφανίσουν οι τα πιο εδραιωμένα κέντρα βαθύπλουτων, όπως η Ζυρίχη, το Σικάγο, η Μόσχα και η Μαδρίτη, με ρυθμό λιγότερο από 50% μέχρι το 2040.
Μένει πίσω η Ευρώπη
Ο πληθυσμός των βαθύπλουτων της Ευρώπης αυξάνεται με πολύ βραδύτερους ρυθμούς, εν μέρει λόγω της χαμηλής αύξησης σε αγορές-κλειδιά, όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Βρετανία. Βέβαια, ορισμένες εδραιωμένες αγορές, όπως το Μονακό, η Μάλτα, το Μαυροβούνιο και η Πολωνία εμφανίζουν σημαντική ανάπτυξη, άνω του 75%.
Πάντως, οι ΗΠΑ παραμένουν κορυφαίο κέντρο πλούτου, με πόλεις όπως η Νέα Υόρκη, το Λος Αντζελες και το Σαν Φρανσίσκο να υπολογίζεται ότι θα δουν περαιτέρω αύξηση άνω του 50% στον αριθμό των πολυεκατομμυριούχων.
Πηγή: moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC
Διαβάστε επίσης: Πώς η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία του Ισραήλ πλουτίζει από τον πόλεμο