Γερμανός ΥΠΟΙΚ: Όχι σε αύξηση του χρέους για τόνωση της οικονομίας  

O Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς απέκλεισε- σε συνέντευξη του στο BBC- την ανάληψη νέου χρέους για την τόνωση της επιβραδυνόμενης γερμανικής οικονομίας και απέδωσε την ισχνή φετινή ανάπτυξη της χώρας σε εξωτερικούς παράγοντες, όπως τις εκκρεμείς εμπορικές διαμάχες και τον κίνδυνο ενός  άτακτου Brexit.

Ο Σολτς απέρριψε επίσης τους φόβους ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης μπορεί να βυθισθεί σε ύφεση μετά την περικοπή από την κυβέρνηση της πρόβλεψης της για τον ρυθμό ανάπτυξης στο 0,5%, στο μισό της προηγούμενης πρόβλεψης.

Σύμφωνα με τον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών «Απλά έχουμε μία πιο ήπια ανάπτυξη, κάτι που απέχει πολύ από μία ύφεση»  για να προσθέσει πως «Αν είσαι πράγματι μία παγκοσμιοποιημένη οικονομία, αν είσαι ένας μεγάλος εξαγωγέας και εισαγωγέας, όλες οι εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία θα επηρεάζουν την ανάπτυξη της χώρας σου. Και γνωρίζουμε ότι η παγκόσμια οικονομία σημειώνει επιβράδυνση και από πού προέρχεται αυτή. Είναι κυρίως πολιτικοί οι λόγοι».

Για τον Σολτς οι εμπορικές διαμάχες μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, καθώς και μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ, όπως και οι αβεβαιότητες για το Brexit, είναι οι κύριες αιτίες της επιβράδυνσης της γερμανικής οικονομίας και όχι διαρθρωτικά προβλήματα, όπως οι αδύναμες επενδύσεις.

Να σημειωθεί πως οι Ευρωπαίοι εταίροι της Γερμανίας, καθώς και το ΔΝΤ ζητούν από την γερμανική κυβέρνηση συνασπισμού να αυξήσει τις επενδύσεις.

Τέλος σχετικά με την απόφαση να μην αναληφθεί νέο χρέος, ο Σολτς υπογράμμισε  πως  «Συμφωνώ με όλους στη Γερμανία που λένε ότι δεν πρέπει να αυξήσουμε το χρέος (..)Είναι μία πολύ καλή πολιτική ότι λέμε πως έχουμε αρκετό χρέος στη Γερμανία και ότι δεν πρέπει να αυξηθεί αυτό και ότι θα εμμείνουμε στον κανόνα της μη περαιτέρω αύξησης του δημόσιου χρέους».

Πηγή: ΚΥΠΕ