Τουρκία: Το κόλπο Ερντογάν για να μειώσει το χρέος και να βάλει λεφτά στο ταμείο

Τι είναι το switch tender που χρησιμοποίησε η Τουρκία πραγματοποιώντας τη μεγαλύτερη διεθνή έκδοση ομολόγου της πρόσφατης ιστορίας της

Το ποσό των 3,5 δισ. δολαρίων άντλησε η Τουρκία προχωρώντας στην μεγαλύτερη διεθνή έκδοση που έχει πραγματοποιήσει ποτέ, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times. Η χώρα χρησιμοποίησε το εργαλείο switch tender μέσω του οποίου άντλησε νέα κεφάλαια και αποπλήρωσε ομολογιακή έκδοση που λήγει το 2025, ενώ η Άγκυρα προσπαθεί να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών με ένα σαρωτικό πρόγραμμα οικονομικής ανάκαμψης.

Η χώρα εξέδωσε 10ετές ομόλογο σε δολάρια με απόδοση 6,75%, ανακοίνωσε την Πέμπτη το υπουργείο Οικονομικών της Τουρκίας.

Η χώρα το 2020 είχε αντλήσει 4 δισ. δολάρια μέσω πολλαπλών εκδόσεων το 2020, αλλά αυτή ήταν η πρώτη φορά που άντλησε τόσα πολλά μέσω μιας έκδοσης, σύμφωνα με τα αρχεία του υπουργείου Οικονομικών που εκτείνονται μέχρι το 2013.

Το switch tender

Αυτή ήταν η πρώτη φορά που η Τουρκία χρησιμοποίησε το εργαλείο switch tender. Αφορά την έκδοση νέων ομολόγων σε έναν επιτυχόντα πλειοδότη με αντάλλαγμα την πρόωρη εξόφληση ισοδύναμης ονομαστικής αξίας μιας προκαθορισμένης έκδοσης ομολόγων από τον ίδιο πλειοδότη. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, οι επενδυτές αντάλλαξαν χρέος ύψους 1,9 δισ. δολαρίων που έληγε έως το 2025 με το νέο ομόλογο, πράγμα που σημαίνει ότι η Τουρκία άντλησε περίπου 1,6 δισ. δολάρια σε νέα κεφάλαια.

Πέρα από τα νέα κεφάλαια που θα ενισχύουν τα δημόσια οικονομικά η χώρα κερδίζει τη μείωση του εξωτερικού χρέους της. Σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται οι FT η Τουρκία θα κληθεί το 2025 να πληρώσει ομόλογα που ανήκουν στην κατηγορία του εξωτερικού δανεισμού ύψους 14,4 δισ. δολαρίων. Τώρα με το switch tender το βάρος αυτό θα μειωθεί κατά 1,9 δισ. δολάρια.

Ακόμη μια επιτυχία αυτής της έκδοσης, που μπορεί να εκληφθεί ως ψήφος εμπιστοσύνης προς τη νέα οικονομική πολιτική είναι ότι οι επενδυτές συμφώνησαν στο χαμηλότερο ασφάλιστρο κινδύνου των τελευταίων έξι ετών για το νέο ομόλογο, καθώς η απόδοση διαμορφώθηκε σε 2,98% πάνω από την απόδοση του δεκαετούς αμερικανικού ομολόγου.

Η επιστροφή στην οικονομική ορθοδοξία

Η τέταρτη διεθνής πώληση ομολόγων της χώρας το 2024 ήρθε καθώς ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και κορυφαίοι αξιωματούχοι προσπαθούν αυτή την εβδομάδα να προσελκύσουν στελέχη και διαχειριστές κεφαλαίων στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Η Άγκυρα προσπαθεί να πείσει τους διεθνείς επενδυτές ότι αφήνει πίσω την εποχή των ανορθόδοξων μέτρων που υπερασπίστηκε ο Ερντογάν και βαδίζει πλέον στον δρόμο της οικονομικής ορθοδοξίας.

Ο υπουργός Οικονομικών Mehmet Şimşek, πρώην στρατηγικός αναλυτής ομολόγων του City of London, και ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας Fatih Karahan μίλησαν σε συνέδριο της Goldman Sachs σε εκδήλωση αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με τραπεζίτη που ήταν παρών.

Η αναμόρφωση της πολιτικής, η οποία προβλέπει τεράστιες αυξήσεις επιτοκίων και φόρων, έχει αρχίσει να επιβραδύνει την ανεξέλεγκτη καταναλωτική ζήτηση και να ωθεί τον πληθωρισμό από το πρόσφατο υψηλό του πάνω από 85%  το 2022 σε λίγο πάνω από το 50%.

Τα συναλλαγματικά αποθέματα της κεντρικής τράπεζας έχουν επίσης αναπληρωθεί από τότε που ξεκίνησε το πρόγραμμα μετά την επανεκλογή του Ερντογάν τον Μάιο του 2023, ενώ οι τρεις μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης έχουν αναβαθμίσει τις αξιολογήσεις της Τουρκίας.

Συννεφάκια στην επιτυχία

Η «μεγάλη νέα [πώληση ομολόγων] είναι … μια επίδειξη της πίστης των επενδυτών» στο νέο πρόγραμμα οικονομικής ανάκαμψης, εξηγεί στους FT ο Paul McNamara, διευθυντής επενδύσεων στην GAM Investments.

«Όλες αυτές οι συναλλαγές κατέδειξαν για άλλη μια φορά την εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών που έδειξαν στο πρόγραμμά μας» τόνισε ο Şimşek.

Παρόλα αυτά, ο McNamara προειδοποίησε ότι οι επενδυτές είχαν καεί μόλις το 2021, όταν ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας Naci Ağbal απολύθηκε επειδή αύξησε τα επιτόκια, συγκρουόμενος με την ισχυρή αντίρρηση του Ερντογάν για το υψηλό κόστος δανεισμού.

«Αυτό το πράγμα μπορεί να γυρίσει πολύ γρήγορα», δήλωσε ο McNamara.

ot.gr

Διαβάστε επίσης: Γιατί οι αμερικανικές εκλογές μπορεί να αλλάξουν την παγκόσμια οικονομία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ