Στα ύψη η δυσπραγία των ευρωπαϊκών βιομηχανιών (γράφημα)

Ο δείκτης δυσπραγίας Weil αυξήθηκε το γ’ τρίμηνο, εν μέρει λόγω των πτωχεύσεων και των περικοπών θέσεων εργασίας

Τα προβλήματα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας αυξήθηκαν κατά το γ’ τρίμηνο στο υψηλότερο επίπεδο από την πανδημία, καθώς η ασθενέστερη ζήτηση και οι επενδυτικές πιέσεις επιβαρύνουν τον κλάδο.

Οι εταιρείες αντιμετωπίζουν το υψηλότερο επίπεδο δυσπραγίας από τον Σεπτέμβριο του 2020, σύμφωνα με τον δείκτη Weil, ο οποίος παρακολουθεί τις συνθήκες της χρηματοπιστωτικής αγοράς και τις επιδόσεις των εταιρειών.

Η Γερμανία είναι η χώρα που αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη δυσπραγία μεταξύ των μεγάλων οικονομιών της ηπείρου, όπως αναφέρει επίσης η μελέτη της δικηγορικής Weil, Gotshal & Manges.

Η γεωπολιτική δυναμική «επιδεινώνει την κατάσταση, δεδομένων των επίμονα υψηλών τιμών της ενέργειας, που επηρεάζουν ιδιαίτερα τη γερμανική βιομηχανία, όσο και τη μείωση της κινεζικής ζήτησης για βιομηχανικά προϊόντα», ανέφερε η Weil στην έκθεσή της.

«Αυτοί οι παράγοντες δεν είναι μόνο κυκλικοί αλλά όλο και περισσότερο διαρθρωτικοί, θέτοντας μακροπρόθεσμες προκλήσεις για την ανάκαμψη του κλάδου», συμπλήρωσαν οι αναλυτές, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ο δείκτης δυσπραγίας μεταξύ των ευρωπαϊκών βιομηχανικών επιχειρήσεων αυξήθηκε το γ’ τρίμηνο, εν μέρει λόγω των πτωχεύσεων και των περικοπών θέσεων εργασίας, όπως αναφέρει η έκθεση. 

Η Volkswagen AG ανακοίνωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να κλείσει εργοστάσια στη Γερμανία για πρώτη φορά στην ιστορία της, ενώ η ιδιοκτήτης των βρετανικών ναυπηγείων Harland & Wolff κατέθεσε αίτηση πτώχευσης τον περασμένο μήνα.

Μια μονάδα του σουηδικού κατασκευαστή μπαταριών EV Northvolt AB κατέθεσε πρόσφατα αίτηση για προστασία από την πτώχευση, εν μέσω της επιβράδυνσης της ζήτησης για ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Το τελευταίο τρίμηνο η δυσπραγία μεταξύ των βρετανικών επιχειρήσεων έφτασε στα υψηλότερα επίπεδα μέχρι στιγμής φέτος, καθώς οι επενδυτές κάνουν παύση πριν από τον πρώτο προϋπολογισμό της νέας κυβέρνησης, ο οποίος αναμένεται να δημοσιευθεί στο τέλος του μήνα.

Οι οικονομίες της Νότιας Ευρώπης, όπως η Ισπανία και η Ιταλία, τα πήγαν καλύτερα από άλλες. Η δυσπραγία στην ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων υποχώρησε ελαφρώς, αλλά παρέμεινε ο τομέας που επηρεάστηκε περισσότερο.

newmoney.gr

Διαβάστε επίσης: MED9: Πρωταγωνίστρια η Οικονομία στο κοινό ανακοινωθέν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ