Η Ευρώπη προσπαθεί να αυξήσει την παραγωγή πυρομαχικών της φέρνοντας τον πόλεμο στην Ουκρανία σε ένα διαφορετικό νέο μέτωπο. Ένα νέο εργοστάσιο πυρομαχικών στο Κουίνσλαντ της Αυστραλίας, το οποίο ανήκει από κοινού στη γερμανική Rheinmetall και σε έναν τοπικό εργολάβο, τη NIOA, παράγει δεκάδες χιλιάδες βλήματα πυροβολικού για το Κίεβο.
Οι εργασίες στο εργοστάσιο του Μέριμποροου, την πρώτη τέτοια εγκατάσταση που κατασκευάστηκε στην Αυστραλία μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, σταμάτησαν πρόσφατα από τότε που άνοιξε πριν από δύο χρόνια. Αν και χρειάστηκε χρόνος για να εξασφαλιστεί το εργατικό δυναμικό, «τώρα πετάμε», δήλωσε ο Robert Nioa, διευθύνων σύμβουλος της NIOA, όπως αναφέρουν οι Financial Times.
Η εταιρεία, η οποία εξάγει τα βλήματα στη Γερμανία, όπου στη συνέχεια γεμίζονται με εκρηκτικά από την Rheinmetall, σχεδιάζει να αυξήσει την ετήσια παραγωγή της εγκατάστασης κατά 25% σε περίπου 55.000 βλήματα το επόμενο έτος. Η ΝΙΟΑ λέει ότι θα μπορούσε να παράγει περισσότερα από 100.000 βλήματα ετησίως με περισσότερες επενδύσεις.
Όπως η ΝΙΟΑ, έτσι και άλλες αμυντικές εταιρείες παγκοσμίως έχουν αυξήσει την παραγωγή από πυρομαχικά μέχρι κινητήρες πυραύλων και πυραύλους για να αναπληρώσουν τα εθνικά αποθέματα που έχουν εξαντληθεί καθώς οι κυβερνήσεις έχουν στείλει όπλα στην Ουκρανία. Ορισμένοι Ευρωπαίοι παραγωγοί όπλων έχουν σημειώσει πρόοδο τα τελευταία δυόμισι χρόνια, επενδύοντας συχνά πριν από την εξασφάλιση κυβερνητικών συμβάσεων, σημειώνουν οι FT.
Η Ευρώπη αυξάνει την παραγωγή πυρομαχικών
Η Rheinmetall σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγή πυρομαχικών 155 χιλιοστών του προτύπου Nato- από περίπου 100.000 βλήματα πριν από τον Φεβρουάριο του 2022 σε 1,1 εκατ. σφαίρες ετησίως από το 2027. Η σουηδική Saab δήλωσε ότι η ικανότητα επιχείρησης μάχης-εδάφους, η οποία περιλαμβάνει τα πυρομαχικά, διπλασιάστηκε σε 200.000 μονάδες ετησίως τα τελευταία χρόνια – και είναι σε πορεία να διπλασιάσει και πάλι το ποσό αυτό σε 400.000 στο εγγύς μέλλον.
Η Thales UK, η βρετανική θυγατρική του γαλλικού ομίλου άμυνας και τεχνολογίας, αύξησε ομοίως την παραγωγική ικανότητα στις εγκαταστάσεις της στο Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας, όπου κατασκευάζει το σύστημα αεράμυνας μικρού βεληνεκούς Starstreak και συναρμολογεί το αντιαρματικό σύστημα Saab NLAW. Η εταιρεία σχεδιάζει να διπλασιάσει την παραγωγική ικανότητα μέσα στα επόμενα δύο χρόνια και στη συνέχεια να την διπλασιάσει εκ νέου μέχρι το 2028.
Αλλά συνολικά, οι προσπάθειες εξακολουθούν να παρεμποδίζονται από τους περιορισμούς της αλυσίδας εφοδιασμού και οι ενδιαφερόμενοι φορείς του κλάδου λένε ότι απαιτούνται πολύ μεγαλύτερες επενδύσεις εάν η Ευρώπη πρόκειται να είναι σε θέση να αντισταθεί στην επιθετικότητα της Ρωσίας και ταυτόχρονα να αναπληρώσει τα εξαντλημένα αποθέματα.
Ορισμένες βασικές εμπλοκές παραμένουν, ιδίως όσον αφορά πρώτες ύλες όπως τα βαμβακερά λίντερ που απαιτούνται για την παραγωγή νιτροκυτταρίνης που χρησιμοποιείται σε βλήματα πυροβολικού και άλλα εκρηκτικά. Και καθώς η Ουκρανία αντιμετωπίζει τον τρίτο χειμώνα του πολέμου, η βιομηχανία λέει ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για να καλυφθεί το χάσμα μεταξύ προσφοράς και ζήτησης.
Ο Γιαν Πίε, γενικός γραμματέας της ASD, του εμπορικού οργανισμού της βιομηχανίας, δήλωσε ότι τα επίπεδα παραγωγής εξακολουθούν να υπολείπονται των απαιτούμενων, ιδίως μετά από δεκαετίες υποεπενδύσεων στη βιομηχανική βάση της Ευρώπης.
«Εάν ο στόχος είναι να παράσχουμε επαρκή υποστήριξη στην Ουκρανία για να αντέξει την επιθετικότητα της Ρωσίας και να δημιουργήσουμε επαρκείς στρατιωτικές ικανότητες για να αποτρέψουμε τη Ρωσία από περαιτέρω επιθετικότητα, πρέπει να προμηθευτούμε και να παράγουμε στην Ευρώπη πολύ περισσότερα και πολύ ταχύτερα», δήλωσε.
Η Ρωσία, από την άλλη πλευρά, λειτουργεί σε συνθήκες πολέμου. Χάρη στην υποστήριξη της Βόρειας Κορέας, η Μόσχα μπορεί σήμερα να δαπανά περίπου 10.000 σφαίρες πυρομαχικών την ημέρα χωρίς να φοβάται ότι θα εξαντλήσει τα αποθέματά της, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Ινστιτούτου του Κιέλου για την Παγκόσμια Οικονομία.
Με παρόμοιο ρυθμό πυρός, η Γερμανία θα εξαντλούσε το σύνολο της παραγωγής πυρομαχικών ενός έτους μέσα σε 70 ημέρες, αναφέρει η έκθεση. Όμως, προκειμένου να παραδώσει σε κλίμακα – και σε βάθος χρόνου – τα στελέχη δήλωσαν ότι η βιομηχανία χρειάζεται πολύ μεγαλύτερα συμβόλαια για να επενδύσει.
Διαβάστε επίσης: Tagesspiegel: H Kύπρος φοβάται τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή