Λαγκάρντ: Γιατί προχώρησε η ΕΚΤ στην τρίτη μείωση επιτοκίων

Ομόφωνη η απόφαση για μείωση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης - Η κ. Λαγκάρντ ανέλυσε το σκεπτικό της τρίτης μείωσης των επιτοκίων - Όλα ανοιχτά για τον Δεκέμβριο

Όπως ήταν αναμενόμενο το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αποφάσισε σήμερα την τρίτη συνεχόμενη μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, στο 3,25%. Αναλύοντας το σκεπτικό της απόφασης, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου, η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ   υπογράμμισε ότι οι πληροφορίες για τον πληθωρισμό δείχνουν ότι η διαδικασία αντιπληθωρισμού βρίσκεται σε καλό δρόμο.

Οι προοπτικές για τον πληθωρισμό επηρεάζονται επίσης από πρόσφατες καθοδικές εκπλήξεις στους δείκτες οικονομικής δραστηριότητας. Εν τω μεταξύ, οι όροι χρηματοδότησης παραμένουν περιοριστικοί.

Εκτίμησε ωστόσο, ότι ο πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί τους επόμενους μήνες, πριν υποχωρήσει στον στόχο του 2% κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους. Ο εγχώριος πληθωρισμός παραμένει υψηλός, καθώς οι μισθοί εξακολουθούν να αυξάνονται με υψηλούς ρυθμούς. Ταυτόχρονα, οι πιέσεις στο κόστος εργασίας αναμένεται να συνεχίσουν να μειώνονται σταδιακά, με τα κέρδη να περιορίζουν εν μέρει τον αντίκτυπό τους στον πληθωρισμό.

Αποφασισμένη η Λαγκάρντ

Η κ. Λαγκάρντ επανέλαβε για μία ακόμα φορά ότι η ΕΚΤ είναι αποφασισμένη να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2% εγκαίρως. Έως τότε τα επιτόκια θα διατηρηθούν σε εύρος επαρκώς περιοριστικής πολιτικής για όσο διάστημα είναι απαραίτητο για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Και υπογράμμισε ότι το διοικητικό συμβούλιο θα συνεχίσει να ακολουθεί μια προσέγγιση που εξαρτάται από τα δεδομένα, συνεδρίαση με τη συνεδρίαση, για τον καθορισμό του κατάλληλου επιπέδου και διάρκειας περιορισμού.

Meeting by meeting

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, η κ . Λαγκάρντ ερωτηθείσα σχετικά, επανέλαβε αρκετές φορές ότι δεν μπορεί να γίνει καμία εκτίμηση για τις μελλοντικές κινήσεις νομισματικής πολιτικής, υπογραμμίζοντας ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται με βάση τα δεδομένα και συνεδρίαση με τη συνεδρίαση.

«Πιστεύουμε ότι η αποπληθωριστική διαδικασία εξελίσσεται κανονικά και πως όλες οι πληροφορίες που λαμβάνουμε οδηγούν προς την ίδια κατεύθυνση… χαμηλότερα. Όλες οι μελέτες που έχουμε λένε την ίδια ιστορία».

Τον Δεκέμβριο θα έχουμε ακόμα πιο πολλά στοιχεία και όλα αυτά θα μας βοηθήσουν να αποφασίσουμε meeting by meeting τι θα κάνουμε με τη νομισματική πολιτική, δεν αλλάζουμε τη μεθοδολογία μας και δεν προαποφασίσαμε.

Ερωτηθείσα γιατί ενώ οι οικονομικές προοπτικές είναι δυσμενέστερες από τις εκτιμώμενες, δεν αποφασίστηκε να μειωθούν τα επιτόκια κατά 50 μ.β. η Λαγκάρντ επέμεινε ότι παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 1,7%, η ΕΚΤ εκτιμά ότι δεν έχει εξασφαλιστεί ο περιορισμός του στο 2% μεσοπρόθεσμα, και ως εκ τούτου η νομισματική πολιτική θα πρέπει να παραμείνει περιοριστική.

Ομόφωνη απόφαση

«Αυτό που συζητήσαμε και η πρόταση από τον Φιλίπ Λέιν ήταν για μείωση κατά 25 μονάδες βάσης. Τέλος της ιστορίας. Είχαμε πολλές συζητήσεις, αλλά αποφασίσαμε ομόφωνα, το τονίζω ομόφωνα για μείωση κατά 25 μονάδες βάσης. Ίσως ήταν η ατμόσφαιρα της Σλοβενίας, που δεν είχαμε διαφωνία» υπογράμμισε.

Υπενθυμίζεται ότι, και η απόφαση του Σεπτεμβρίου ήταν ομόφωνη, ενώ τον Ιούνιο είχε διαφωνήσει ο επικεφαλής της αυστριακής κεντρικής τράπεζας Ρόμπερτ Χόλτσμαν.

Σε διαπίστωση δημοσιογράφου ότι η ΕΚΤ έχει αφήσει ανοικτή μία πόρτα για νέα μείωση τον Δεκέμβριο η κ. Λαγκάρντ ήταν κατηγορηματική: «Δεν άνοιξα καμία πόρτα σε τίποτα. Σε κάθε συνάντηση μελετάμε ό,τι στοιχεία έχουμε μέχρι εκείνη την ώρα».

Οι μαγικές λέξεις της Λαγκάρντ

Η κ. Λαγκάρντ αναφέρθηκε επίσης στη μαγεία της γλώσσας, τονίζοντας ιδιαίτερα τη ρητορική προηγούμενων αποφάσεων σε σύγκριση με τη σημερινή:

«Λέμε ακόμα ότι θα διατηρήσουμε τη νομισματική πολιτική επαρκώς περιοριστική όσο χρειαστεί ώστε να πετύχουμε τον στόχο του 2%, ενώ παλαιότερα λέγαμε ότι είμαστε αποφασισμένοι να εξασφαλίσουμε  ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία στο μυαλό μας ότι παραμένουμε σε περιοριστική πολιτική, επίσης δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ακόμα δεν έχουμε φτάσει στον στόχο του 2%» υπογράμμισε.

Οικονομικές και νομισματικές συνθήκες

H κ. Λαγκάρντ τόνισε ότι τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια της αγοράς μειώθηκαν από τη συνάντηση του Σεπτεμβρίου, κυρίως λόγω των ασθενέστερων ειδήσεων για την οικονομία της ζώνης του ευρώ και της περαιτέρω πτώσης του πληθωρισμού. Ενώ οι όροι χρηματοδότησης παραμένουν περιοριστικοί, τα μέσα επιτόκια των νέων δανείων προς επιχειρήσεις και των νέων στεγαστικών δανείων μειώθηκαν ελαφρά τον Αύγουστο, σε 5% και 3,7% αντίστοιχα.

Τα πιστωτικά πρότυπα για τα επιχειρηματικά δάνεια παρέμειναν αμετάβλητα το τρίτο τρίμηνο, όπως αναφέρεται στην τελευταία έρευνα για τον τραπεζικό δανεισμό, μετά από περισσότερα από δύο χρόνια σταδιακής αυστηροποίησης. Επιπλέον, η ζήτηση για δάνεια από τις επιχειρήσεις αυξήθηκε για πρώτη φορά σε δύο χρόνια. Ο συνολικός δανεισμός προς τις επιχειρήσεις εξακολουθεί να είναι υποτονικός, αυξανόμενος με ετήσιο ρυθμό 0,8% τον Αύγουστο.

Τα πιστωτικά πρότυπα για τα στεγαστικά δάνεια μειώθηκαν για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο, κυρίως λόγω του μεγαλύτερου ανταγωνισμού μεταξύ των τραπεζών. Τα χαμηλότερα επιτόκια και οι καλύτερες προοπτικές της αγοράς κατοικίας οδήγησαν σε έντονη αύξηση της ζήτησης για στεγαστικά δάνεια. Σύμφωνα με αυτό, ο στεγαστικός δανεισμός αυξήθηκε ελαφρά με ετήσιο ρυθμό 0,6%.

Οι κίνδυνοι σύμφωνα με την Λαγκάρντ

Αναφερόμενη στους κινδύνους για την οικονομική ανάπτυξη, η επικεφαλής της ΕΚΤ είπε ότι η χαμηλότερη εμπιστοσύνη θα μπορούσε να αποτρέψει την ανάκαμψη της κατανάλωσης και των επενδύσεων με τον αναμενόμενο ρυθμό.

Αυτό θα μπορούσε να ενισχυθεί από πηγές γεωπολιτικού κινδύνου, όπως ο αδικαιολόγητος πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και η τραγική σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, που θα μπορούσε επίσης να διαταράξει τον ενεργειακό εφοδιασμό και το παγκόσμιο εμπόριο.

Η χαμηλότερη ζήτηση για εξαγωγές της ζώνης του ευρώ λόγω, για παράδειγμα, μιας ασθενέστερης παγκόσμιας οικονομίας ή της κλιμάκωσης των εμπορικών εντάσεων μεταξύ των μεγάλων οικονομιών θα επιβάρυνε περαιτέρω την ανάπτυξη της ζώνης του ευρώ.

Η ανάπτυξη θα μπορούσε επίσης να είναι χαμηλότερη εάν τα καθυστερημένα αποτελέσματα της σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής αποδειχθούν ισχυρότερα από το αναμενόμενο. Η ανάπτυξη θα μπορούσε να είναι υψηλότερη εάν η παγκόσμια οικονομία αναπτυχθεί ισχυρότερα από το αναμενόμενο ή εάν οι ευκολότερες συνθήκες χρηματοδότησης και η μείωση του πληθωρισμού οδηγήσουν σε ταχύτερη ανάκαμψη της κατανάλωσης και των επενδύσεων.

Ο πληθωρισμός θα μπορούσε να είναι υψηλότερος από το αναμενόμενο, εάν οι μισθοί ή τα κέρδη αυξηθούν περισσότερο από το αναμενόμενο. Οι ανοδικοί κίνδυνοι για τον πληθωρισμό προέρχονται επίσης από τις αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να ωθήσουν τις τιμές της ενέργειας και το κόστος μεταφοράς υψηλότερα βραχυπρόθεσμα και να διαταράξουν το παγκόσμιο εμπόριο.

Επιπλέον, τα ακραία καιρικά φαινόμενα και η εξελισσόμενη κλιματική κρίση ευρύτερα, θα μπορούσαν να αυξήσουν τις τιμές των τροφίμων. Αντίθετα, ο πληθωρισμός μπορεί να εκπλήξει καθοδικά εάν η χαμηλή εμπιστοσύνη και οι ανησυχίες για τα γεωπολιτικά γεγονότα εμποδίσουν την ανάκαμψη της κατανάλωσης και των επενδύσεων όσο αναμενόταν, η νομισματική πολιτική περιορίσει τη ζήτηση περισσότερο από το αναμενόμενο ή εάν το οικονομικό περιβάλλον στον υπόλοιπο κόσμο επιδεινωθεί απροσδόκητα.

ot.gr

Διαβάστε επίσης: Μείωσε για τρίτη φορά τα επιτόκια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ