Η Ινδονησία εξέφρασε την επιθυμία της να ενταχθεί στην ομάδα των μεγάλων αναδυόμενων οικονομιών BRICS, η οποία αντιπροσωπεύει το 35% της παγκόσμιας οικονομικής παραγωγής, ως μέσο για την ενίσχυση των αναδυόμενων χωρών, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, σύμφωνα με το Reuters.
Καθώς οι παγκόσμιοι ηγέτες των BRICS συγκεντρώθηκαν στο Καζάν για μια σύνοδο κορυφής αυτή την εβδομάδα, το υπουργείο Εξωτερικών της Ινδονησίας δήλωσε αργά την Πέμπτη ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία ένταξης στην ομάδα.
«Η ένταξη της Ινδονησίας στις BRICS αποτελεί εκδήλωση της ανεξάρτητης-ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής της», δήλωσε ο Σουγκιόνο, ο νεοδιορισθείς υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος όπως πολλοί Ινδονήσιοι χρησιμοποιεί μόνο ένα όνομα. «Αυτό δεν σημαίνει ότι εντασσόμαστε σε ένα συγκεκριμένο μπλοκ, αλλά συμμετέχουμε ενεργά σε κάθε φόρουμ».
Η Ινδονησία, το τέταρτο πολυπληθέστερο έθνος στον κόσμο, ασκεί μια ανένταχτη εξωτερική πολιτική. Ο πρόεδρος Πραμπόγουο Σουμπιάντο, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του την Κυριακή, έχει τονίσει επανειλημμένα ότι θα είναι φίλος με όλες τις χώρες, είτε πρόκειται για την Κίνα είτε για τις Ηνωμένες Πολιτείες, και ότι η Ινδονησία δεν θα ενταχθεί σε κανένα στρατιωτικό μπλοκ.
Ο Σουγκιόνο πρόσθεσε ότι οι BRICS ταιριάζουν στα κύρια κυβερνητικά προγράμματα του Πραμπόγουο «ιδίως όσον αφορά την επισιτιστική και ενεργειακή ασφάλεια, την εξάλειψη της φτώχειας και την προώθηση του ανθρώπινου δυναμικού», προσθέτοντας ότι η Ινδονησία βλέπει την ομάδα ως «όχημα» για την προώθηση των συμφερόντων του παγκόσμιου Νότου.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι περισσότερες από 30 χώρες έχουν εκφράσει την επιθυμία να ενταχθούν στις BRICS, αν και δεν υπήρχε άμεση σαφήνεια σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσει η διεύρυνση. Τα σημερινά μέλη περιλαμβάνουν τη Βραζιλία, την Κίνα, την Αίγυπτο, την Αιθιοπία, την Ινδία, το Ιράν, τη Ρωσία, τη Νότια Αφρική και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Σε μια προσπάθεια να προσελκύσει περισσότερες επενδύσεις και εμπορικές συμφωνίες, η Ινδονησία δήλωσε νωρίτερα φέτος, πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του Πραμπόγουο, ότι σκοπεύει να ολοκληρώσει την προσχώρηση για να γίνει μέλος του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) με έδρα το Παρίσι εντός δύο έως τριών ετών.
Πηγή: ot.gr
Διαβάστε επίσης: Πιο κοντά με τις ΒRICS η Τουρκία - Οι δεσμοί Άγκυρας και Μόσχας