ΗΠΑ: Το μέλλον των Boeing και Intel είναι εθνικό διακύβευμα

Οι κρίσεις που διέρχονται οι δύο εταιρείες είναι άκρως επείγον θέμα για τις ΗΠΑ

Πριν από μια γενιά, η Boeing και η Intel θεωρούνταν ανάμεσα στις πιο εμβληματικές εταιρείες των ΗΠΑ. Σήμερα και οι δύο βρίσκονται σε πολύ ταραγμένα νερά.

Η Intel έχει αναστείλει το μέρισμά της, μείωσε τις θέσεις εργασίας και τις κεφαλαιουχικές δαπάνες και αποτελεί στόχο εξαγοράς. Η Boeing έχει ταλαιπωρηθεί από έρευνες για ατυχήματα και δυστυχήματα στον αέρα, καθυστερήσεις παραγωγής και απεργία. Ο διαμελισμός ή η χρεοκοπία δεν είναι πλέον αδιανόητες.

Τα τελευταία πέντε χρόνια η αγοραία αξία των δύο μειώθηκε στο μισό. Περισσότερο από πρόβλημα για τους μετόχους, αυτό είναι πιθανή καταστροφή για την Αμερική, σημειώνει η Wall Street Journal.

Η διαμάχη ΗΠΑ – Κίνας

Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε μια γεωπολιτική διαμάχη με την Κίνα όχι μόνο για στρατιωτική ισχύ, αλλά και οικονομική και τεχνολογική ικανότητα. Οι ηγέτες και των δύο κομμάτων των ΗΠΑ λένε ότι τους απασχολεί, πιέζοντας για δασμούς και επιδοτήσεις.

Όποια και αν είναι τα πλεονεκτήματά τους, αυτά τα μέτρα δεν αντιμετωπίζουν το θεμελιώδες πρόβλημα που αντιπροσωπεύουν η Boeing και η Intel. Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να σχεδιάζουν τα πιο καινοτόμα προϊόντα στον κόσμο, αλλά χάνουν την ικανότητα να τα κατασκευάζουν.

Και οι δύο έπεσαν θύματα των δικών τους λαθών. Η κουλτούρα τους εξελίχθηκε να δίνει προτεραιότητα στις οικονομικές επιδόσεις έναντι της μηχανικής αριστείας.

Δεδομένου ότι τα προβλήματά τους είναι δικό τους φταίξιμο, είναι δελεαστικό να αφεθούν στη μοίρα τους.

Το πρόβλημα είναι ότι το λογισμικό και οι συσκευές αυτών των τεχνολογικών κολοσσών είναι άχρηστα χωρίς τους προηγμένους ημιαγωγούς των οποίων την κατασκευή αναθέτουν, ειδικά στην Taiwan Semiconductor Manufacturing Co.

Εάν η Κίνα πραγματοποιήσει την απειλή της να καταλάβει την Ταϊβάν, ολόκληρος ο τεχνολογικός τομέας των ΗΠΑ θα μπορούσε να βρεθεί στο έλεος του Πεκίνου, υπογραμμίζει η WSJ.

Η TSMC κατασκευάζει εργοστάσια τσιπ στις ΗΠΑ με τη βοήθεια 6,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε επιδοτήσεις από τον νόμο Chips Act. Αλλά θα περάσουν χρόνια, προτού οι αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας δεν εξαρτώνται πλέον από την Ταϊβάν.

Δεν υπάρχουν εναλλακτικές για Boeing και Intel

Η Intel είναι η μόνη εταιρεία με έδρα τις ΗΠΑ που μπορεί να ανταγωνιστεί την TSMC και αυτό με δυσκολία.

Ενώ η SpaceX του Ίλον Μασκ έχει ξεπεράσει την Boeing στις διαστημικές μεταφορές, δεν υπάρχουν άλλοι κατασκευαστές μεγάλων εμπορικών αεροσκαφών.

Η απώλεια οποιασδήποτε εταιρείας θα είχε επιπτώσεις σε ολόκληρο τον κλάδο, καθώς κάθε μια υποστηρίζει ένα πολυεπίπεδο οικοσύστημα.

Ο Ρομπ Άτκινσον, πρόεδρος του Ιδρύματος Τεχνολογίας Πληροφορικής και Καινοτομίας, είπε στην WSJ ότι η Boeing είναι η μεγαλύτερη εξαγωγική βιομηχανία των ΗΠΑ και «είναι επίσης μια από τις εταιρείες με τη μεγαλύτερη ένταση μηχανικής στον κόσμο, επομένως δαπανά πολλά για έρευνα και ανάπτυξη». Η αποτυχία της Intel θα έπληττε τις προσπάθειες των ΗΠΑ να ενισχύσουν το οικοσύστημα των ημιαγωγών.

Έτσι, όσο και να θέλουν οι Αμερικανοί ηγέτες να αγνοήσουν τα δεινά αυτών των εταιρειών, δεν μπορούν. Η εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ υπαγορεύει να διατηρήσουν κάποια τεχνογνωσία στην κατασκευή αεροσκαφών και ημιαγωγών.

Άλλες χώρες έχουν παρόμοιες ανησυχίες. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις επιδότησαν σε μεγάλο βαθμό την Airbus. Η Κίνα επιδιώκει την κυριαρχία σε βασικές τεχνολογίες ανεξάρτητα από το κόστος.

Και τα δύο πολιτικά κόμματα έχουν υιοθετήσει την ιδέα ότι η μεταποίηση είναι σημαντική και, επομένως, αξίζει την υποστήριξη του δημοσίου. Αλλά, ποια βιομηχανία και τι είδους υποστήριξη; 

Στόχος των ΗΠΑ η παραγωγή κορυφαίων προϊόντων

Ο στόχος της στρατηγικής βιομηχανίας δεν πρέπει να σχετίζεται απλά με θέσεις εργασίας, αλλά την παραγωγή εξαιρετικών προϊόντων. Η Ουάσιγκτον μπορεί να βοηθήσει ενθαρρύνοντας τους καλύτερους κατασκευαστές του κόσμου να ριζώσουν στις ΗΠΑ, αναγκάζοντας τις αμερικανικές εταιρείες να ανταγωνιστούν. Ο νόμος για τα τσιπ, ενθαρρύνει την TSMC και τη Samsung να δημιουργήσουν ή να επεκτείνουν εργοστάσια στις ΗΠΑ, βοηθά έμμεσα τις εταιρείες Intel, GlobalFoundries και Micron που εδρεύουν στις ΗΠΑ, με επιδοτήσεις.

Και οι δύο υποψήφιοι για την προεδρία αντιτίθενται στην εξαγορά της US Steel από την Nippon Steel φοβούμενοι το συνδικάτο United Steelworkers. Ωστόσο, οι βαθιές τσέπες και η τεχνογνωσία της Nippon στον εξειδικευμένο χάλυβα θα κάνουν αναμφισβήτητα την US Steel έναν ισχυρότερο, πιο ασφαλή εργοδότη.

Σε τελική ανάλυση, ευημερία μιας βιομηχανίας είναι πρωταρχικά αποστολή της ηγεσία και των μετόχων. Θα μπορούσαν να μάθουν από την προθυμία του Μασκ να κοιμάται στα πατώματα των εργοστασίων και να δίνουν προτεραιότητα στην ανάπτυξη προϊόντων έναντι των μετοχικών κερδών. Όταν η Boeing είπε την περασμένη εβδομάδα ότι θα πουλήσει νέες μετοχές για να στηρίξει τα οικονομικά της, η μετοχή σημείωσε ράλι.

Οι εργαζόμενοι έχουν τον ρόλο τους. Το συνδικάτο της Boeing, που κατέληξε σε μια καλύτερη συμφωνία το περασμένο Σαββατοκύριακο, κατηγόρησε τα δεινά της εταιρείας στη διοίκηση. Αλλά είναι όλοι μαζί σε αυτό. Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να σταθμίσουν όχι μόνο τι πληρώνει η Boeing τα επόμενα χρόνια, αλλά και αν θα υπάρχει ακόμη σε μια γενιά.

Πηγή: ot.gr

Διαβάστε επίσης: ΕΕ: Ποιός «σηκώνει το τηλέφωνο» για να μιλήσει στον Τραμπ;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ