Όπως σημειώνει ο επενδυτικός οίκος, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης εξέπληξε θετικά, εμφανίζοντας αύξηση 0,4% σε τριμηνιαία βάση, έναντι του 0,2% που αναμενόταν. Βέβαια, οι αναλυτές επισημαίνουν ότι μέρος της δυναμικής της ευρωπαϊκής οικονομίας φαίνεται να οφείλεται σε προσωρινούς παράγοντες, όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες στη Γαλλία, τα γνωστά ευμετάβλητα στοιχεία στην Ιρλανδία και παράξενες εποχικές προσαρμογές στοιχείων στη Γερμανία. Συνεπώς, κατά την άποψή τους, ο πραγματικός ρυθμός της οικονομίας είναι πιο κοντά στο 0,2%.
Όμως, κοιτάζοντας τις λεπτομέρειες πίσω από τα στοιχεία, οι αναλυτές διαπιστώνουν ότι το μισό μέρος από την ανάκαμψη της εσωτερικής ζήτησης που περιμένει η ΕΚΤ (και όλοι οι άλλοι) αρχίζει να επιβεβαιώνεται, καθώς η κατανάλωση εμφανίζει ήπια επιτάχυνση (αν και οι κεφαλαιουχικές δαπάνες των επιχειρήσεων –το άλλο μισό- εξακολουθούν να συρρικνώνονται).
Στο μέτωπο του πληθωρισμού, τόσο ο γενικός δείκτης όσο και ο δομικός εξέπληξαν οριακά προς τα πάνω, αν και η Bank of America δεν πιστεύει ότι η μεταβολή είναι αρκετή για να επηρεάσει ξεκάθαρα την συζήτηση για τη νομισματική χαλάρωση. Όμως, ο οίκος αναθεωρεί την πρόβλεψή του για τον πληθωρισμό του 2025 στο 1,6%.
Κατόπιν τούτων, η BofA θεωρεί ότι μια μείωση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης φαίνεται απίθανη. Πάντως, εξακολουθεί να πιστεύει ότι οι αλλεπάλληλες (back-to-back) μειώσεις είναι δικαιολογημένες, με δεδομένες τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη.
Παρόλα αυτά, οι δηλώσεις της Schnabel, που συγκαταλέγεται ανάμεσα στα «γεράκια» της ΕΚΤ, ότι οι κινήσεις πρέπει να είναι σταδιακές (όχι μειώσεις επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης) και να μην κινηθούν χαμηλότερα από τα ουδέτερα επιτόκια, δείχνουν ότι δεν υπάρχει ομοφωνία μέσα στην ΕΚΤ για αλλεπάλληλες μειώσεις που θα φέρουν τα επιτόκια στο 2% (και πολύ περισσότερο σε χαμηλότερα επίπεδα).
Το επιχείρημα των «γερακιών» είναι ότι η κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας δεν είναι τόσο άσχημη, με δεδομένο ότι μεγάλο μέρος της αδυναμίας προέρχεται από τη Γερμανία. Εάν εξαιρεθεί η Γερμανία, η συνολική εικόνα βελτιώνεται. Βέβαια, όπως σημειώνει η BofA, αν εξαιρεθεί η Ισπανία –που υπεραποδίδει ξεκάθαρα- τότε η εικόνα γίνεται ακόμα χειρότερη.
Και εάν εξαιρεθούν και οι δύο αυτές οικονομίες, η Ευρωζώνη εμφανίζει συνολική ανάπτυξη 0,9% τα τελευταία επτά τρίμηνα, κάτι που σημαίνει ότι η εγχώρια ζήτηση παραμένει αδύναμη και μάλιστα πιο αδύναμη από ό,τι πολλοί περίμεναν, καταλήγει ο οίκος.
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης: Fitch: Αρχίζει να ενισχύεται η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη