Αμερικανικές εκλογές: Το βαθύ πολιτικό «ρήγμα» απειλεί και την Ευρώπη

Το βαθύ αμερικανικό ρήγμα μοιάζει με εφιάλτη για το μέλλον της δημοκρατίας

Όλοι δηλώνουν αισιόδοξοι και νικητές μία ημέρα πριν τις κρίσιμες εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες, αν και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μια μάχη στήθος με στήθος.

Η Κάμαλα Χάρις προσπαθεί να κερδίσει τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους, που φτάνουν στο 11%, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ εμμένει στις λεκτικές του επιθέσεις, χαρακτηρίζοντας το Δημοκρατικό Κόμμα «δαιμονικό» και στοχοποιώντας τους δημοσιογράφους.

Η υποψήφια των Δημοκρατικών προσπαθεί επίσης να αποσπάσει την ψήφο των Αραβικής καταγωγής  Αμερικανών ψηφοφόρων, τονίζοντας σε ομιλία της στην «αμφίρροπη» πολιτεία του Μίσιγκαν, ότι αν κερδίσει τις εκλογές, «θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να τελειώσει ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας».

Πολλοί Αμερικανοί πολίτες αραβικής καταγωγής επικρίνουν πάντως τη στάση της αμερικανικής κυβέρνησης λόγω της στήριξης στο Ισραήλ στον πόλεμο της Γάζας και ως εκ τούτου, η Χάρις κινδυνεύει να χάσει την υποστήριξη αυτού του τμήματος του εκλογικού σώματος.

Την ίδια ώρα, ο Τραμπ σε ομιλία του στην επίσης «αμφίρροπη» πολιτεία της Πενσυλβάνια, κατηγόρησε ξανά τους Δημοκρατικούς για απόπειρα εκλογικής νοθείας και επιτέθηκε στους δημοσιογράφους λέγοντας πώς αν προσπαθήσει πάλι κάποιος δολοφόνος να τον σκοτώσει, θα πρέπει πρώτα να πυροβολήσει τους δημοσιογράφους που στέκονταν μπροστά του!

Περίπου 77,3 εκατομμύρια Αμερικανοί πολίτες έχουν ήδη ασκήσει το εκλογικό τους δικαίωμα  μέσω πρόωρης ψηφοφορίας στα εκλογικά τμήματα ή επιστολικής ψήφου. Το ποσοστό αυτό είναι μάλιστα πάνω από το 50%  των συνολικών ψήφων στις προεδρικές εκλογές πριν από τέσσερα χρόνια.

Βαθύ το χάσμα

Όποιος πάντως κι αν κερδίσει αυτές τις εκλογές, θα είναι δύσκολο να δώσει ενότητα σε μια δημοκρατία, που χαρακτηρίζεται πλέον από ένα βαθύ χάσμα μεταξύ των ψηφοφόρων. Κάτι που δεν είναι βέβαια ενδεικτικό μόνο στην μοναδική υπερδύναμη, αλλά αντανακλά την κρίση τάξης σε παγκόσμιο επίπεδο. Αποτελούν τον καθρέφτη μιας βαθιάς διαίρεσης μεταξύ πολιτικών δυνάμεων που σπάνια έχει συμβεί σε μια μεγάλη δημοκρατία.

Η προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ από το 2017 έως το 2021 χαρακτηρίστηκε από μια λαϊκίστικη συντηρητική στροφή, συγκεντρώνοντας όμως τις ψήφους της φτωχής μεσαίας τάξης και των πολιτών που επλήγησαν  περισσότερο από την οικονομική κρίση.

«Το αμερικανικό δράμα είναι αυτό μιας χώρας χωρισμένης στα δύο, όπου η προεδρία του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν δεν καθησύχασε τους Αμερικανούς, λόγω των επιλογών του στην εσωτερική, αλλά και στη διεθνή του πολιτική», τονίζουν στη «Ν» Αμερικανοί δημοσιογράφοι. «Στη συνέχεια, ο Μπάιντεν- λόγω και της γήρανσής του-οδηγήθηκε σε απίστευτες δημόσιες γκάφες σε σημείο να αναγκαστεί να παραιτηθεί από την υποψηφιότητά του, παραδίδοντας την τελευταία στιγμή τη σκυτάλη στην Κάμαλα Χάρις», σημειώνουν οι ίδιες πηγές και προσθέτουν: «Τελικά, αυτό που ξεχωρίζει είναι ότι οι Δημοκρατικοί δεν φαίνεται να είναι μια εναλλακτική που μπορεί να συμφιλιώσει πολιτικά τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Αντανάκλαση της διαίρεσης και στην Ευρώπη

Το βαθύ αμερικανικό ρήγμα μοιάζει με εφιάλτη για το μέλλον της δημοκρατίας. Όλοι φοβούνται ακόμη και εμφύλιο πόλεμο, αν ηττηθεί ο Τραμπ.

Οι βαθιές διαιρέσεις που παρατηρούνται  όμως στην Αμερική, έχουν κάνει  την εμφάνισή τους και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. «Δεν υπάρχει μια ενιαία άποψη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά 27 διαφορετικές θέσεις των χωρών μελών».

Στη Γαλλία υπάρχει μια προσωρινή κυβέρνηση και δύο στρατόπεδα της δεξιάς και της αριστεράς που δεν περιμένουν τίποτα περισσότερο από την «πρόωρη συνταξιοδότηση» του Εμανουέλ Μακρόν.

Στη Γερμανία οι Σοσιαλδημοκράτες του Όλαφ Σολτς δεν  έχουν μόνο να αντιμετωπίσουν την αμφισβήτηση από τους Χριστιανοδημοκράτες, αλλά την επιστροφή των νεοναζί σε διάφορες περιοχές της χώρας και τώρα σε εθνικό επίπεδο.

Στην Ιταλία, κλιμακώνεται η σύγκρουση μεταξύ πολιτικής και δικαστικής εξουσίας, όπως φαίνεται από την απόφαση της ακροδεξιάς πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι να προχωρήσει στην μετεγκατάσταση των παράτυπων μεταναστών στην Αλβανία, παρά την αντίθεση της δικαιοσύνης.

Μια νίκη Τραμπ στην Αμερική είναι σίγουρο ότι θα δώσει νέα ώθηση και στις ακροδεξιές λαϊκίστικες  δυνάμεις στην Ευρώπη, προκαλώντας ενδεχομένως , ακόμη και τεκτονικές αλλαγές στη Γηραιά ήπειρο.

Τι θα συμβεί στην Ευρώπη;

Σημαντικά τα ερωτήματα που προκύπτουν για το μέλλον της Ευρώπης μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ:

Θα παραμείνει η Ευρώπη υπό την αμερικανική «ομπρέλλα», αν κερδίσει ο Τραμπ; Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας,  ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος απείλησε  τους Ευρωπαίους με το τέλος του ΝΑΤΟ εάν δεν ξοδέψουν αρκετά για την άμυνα.

Σε κάθε περίπτωση, οι Ευρωπαίοι θα αναγκαστούν να ξοδέψουν περισσότερα για την άμυνά τους, καθώς μόνο 23 από τις 32 χώρες του ΝΑΤΟ πληρούν την απαίτηση  Τραμπ για τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ για εξοπλισμούς. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι η πρόσθετη ανάγκη για άμυνα της Ευρώπης θα ξεπεράσει τα 500 δισεκατομμύρια ευρώ σε 10 χρόνια. Δεν είναι σαφές πώς μπορεί να χρηματοδοτηθεί η άμυνα της ΕΕ, χωρίς  ευρωομόλογα, τα οποία  όμως απορρίπτει η Γερμανία.

Ο Τραμπ απειλεί επίσης να διακόψει εντελώς τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία εάν κερδίσει τις εκλογές. Η Ευρώπη από μόνη της δεν θα μπορούσε να καλύψει το χάσμα.

Εμπορική διαμάχη

Λόγω της πολιτικής του Τραμπ «πρώτα η Αμερική», οι σχέσεις ΗΠΑ-ΕΕ  επιδεινώθηκαν μαζικά κατά την πρώτη του θητεία. Ως πρόεδρος, ο Ρεπουμπλικανός Τραμπ κατηγόρησε την ΕΕ για αθέμιτο ανταγωνισμό και επέβαλε τιμωρητικούς δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου το 2018. Η διαφορά επιλύθηκε αρχικά από τον Μπάιντεν, αλλά η συμφωνία λήγει την άνοιξη.  Ο Τραμπ  έχει ήδη απειλήσει με νέους τιμωρητικούς δασμούς και μια επιθετική βιομηχανική πολιτική.

«Η ΕΕ είναι πολύ καλύτερα προετοιμασμένη για άλλη μια θητεία του Τραμπ», λέει ένας ευρωπαίος διπλωμάτης στη «Ν». «Σε αντίθεση με την προηγούμενη θητεία Τραμπ , η ΕΕ έχει διαφορετικά μέσα διαπραγμάτευσης», χωρίς να αποκλείεται-ακόμη και ως έσχατη λύση- η επιβολή αντίποινων σε εισαγόμενα αμερικανικά προϊόντα.

Πηγή: naftemporiki.gr

Διαβάστε επίσης: Τραμπ ή Χάρις: Ποιον θα ψήφιζαν οι Έλληνες;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ