Πρωταθλήτρια αύξησης εισοδήματος στον ΟΟΣΑ η Πορτογαλία λόγω αμοιβών

Επιβραδύνθηκε η αύξηση του πραγματικού κατά κεφαλήν εισοδήματος των νοικοκυριών στις χώρες του ΟΟΣΑ το β΄ τρίμηνο

Επιβραδύνθηκε η αύξηση του πραγματικού κατά κεφαλήν εισοδήματος των νοικοκυριών στις χώρες του ΟΟΣΑ το β΄ τρίμηνο, καθώς διαμορφώθηκε στο 0,4% (σε τριμηνιαία βάση) έναντι 1,3% το α΄ τρίμηνο. Την ίδια περίοδο το πραγματικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,3%.

Κατά μέσον όρο στις χώρες του ΟΟΣΑ ο δείκτης βρίσκεται στο 125% του επιπέδου του 2007 τόσο κατά το α΄ όσο και κατά το β΄ τρίμηνο. Για το β΄ τρίμηνο η χθεσινή ανακοίνωση του ΟΟΣΑ επισημαίνει πως η εικόνα είναι μεικτή. Από τις 15 χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ για τις οποίες υπήρχαν διαθέσιμα στοιχεία, στις 8 σημειώθηκε αύξηση του πραγματικού κατά κεφαλήν εισοδήματος των νοικοκυριών και στις 7 σημειώθηκε μείωση.

Στις περισσότερες από τις χώρες που ανήκουν στο G7 σημειώθηκε αύξηση του πραγματικού κατά κεφαλήν εισοδήματος των νοικοκυριών. Εξαίρεση αποτέλεσαν ο Καναδάς και η Γερμανία, όπου ο δείκτης σημείωσε μείωση κατά 0,2%. Στη Γερμανία η μείωση αποδίδεται εν μέρει στην ασθενή αύξηση των αμοιβών των υπαλλήλων και στο εισόδημα από την περιουσία, σε συνδυασμό με τους αυξανόμενους φόρους εισοδήματος και πλούτου. Στον Καναδά η υποχώρηση αποδίδεται στη μείωση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ του για πέμπτο συνεχόμενο τρίμηνο.

Η μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, 1,1% και 1%, όσο ακριβώς ήταν η αντίστοιχη αύξηση και το προηγούμενο τρίμηνο. Στη Γαλλία η αύξηση ήταν 0,3%, έναντι 0,5% το προηγούμενο τρίμηνο, και στις ΗΠΑ ήταν 0,4%, έναντι 1,2% το προηγούμενο τρίμηνο.

Μεταξύ των υπολοίπων χωρών για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, τη μεγαλύτερη αύξηση του πραγματικού κατά κεφαλήν εισοδήματος των νοικοκυριών της σημείωσε η Πορτογαλία, με 2,1%, κυρίως λόγω της αύξησης των αμοιβών των εργαζομένων, όπως σημειώνει ο ΟΟΣΑ. Μεταξύ του δ΄ τριμήνου του 2021 και του β΄ τριμήνου του 2024 οι πραγματικές αμοιβές των υπαλλήλων στην Πορτογαλία αυξήθηκαν κατά 23%, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΟΣΑ. Σημειωτέον ότι η Πορτογαλία βρίσκεται στο 116,51% του πραγματικού κατά κεφαλήν εισοδήματος των νοικοκυριών της του α΄ τριμήνου του 2007.

Στο άλλο άκρο, η Ολλανδία σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση του πραγματικού κατά κεφαλήν εισοδήματος των νοικοκυριών της, κατά 2,3%, κυρίως λόγω της πτώσης του εισοδήματος από περιουσία και της αύξησης των φόρων στο εισόδημα και στον πλούτο.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: Πόσο κοστίζει ένα διαμέρισμα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες - Η θέση της Λευκωσίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ