Από τα ψηλά στα χαμηλά ο χρυσός - Εχασε τη λάμψη του μετά τις εκλογές των ΗΠΑ;

Μετεκλογικά ο χρυσός φαίνεται να έχει χάσει την λάμψη του, καθώς έκανε απότομη βουτιά.

Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο έσπασε ο χρυσός από την αρχή του έτους, με τους αναλυτές και παράγοντες της αγοράς να ποντάρουν ότι φέτος θα ήταν η χρονιά που το πολύτιμο μέταλλο θα ξεπερνούσε ακόμα και το ορόσημο των 3.000 δολαρίων. Πριν τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, το κλίμα της αβεβαιότητας και οι ανησυχίες για επιστροφή του Donald Trump στον Λευκό Οίκο, αποτέλεσαν καταλύτη για τον χρυσό, ο οποίος θεωρείτο ανέκαθεν ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο σε καιρούς κρίσης.

Μετεκλογικά, όμως, ο χρυσός φαίνεται να έχει χάσει την λάμψη του, καθώς έκανε απότομη βουτιά σε χαμηλά μηνών και συνεχίζει να διολισθαίνει, όσο η διάθεση για ρίσκο επανέρχεται στους κύκλους της αγοράς.

Τις τελευταίες ημέρες, οι επενδυτές έχουν «ριχτεί» στις αμερικανικές μετοχές και τα κρυπτονομίσματα, όπου επικρατεί ακόμα -αν και κάπως «πεσμένη»- η μετεκλογική ευφορία. Απεναντίας, η τιμή spot του χρυσού έχει χάσει σχεδόν 7% από την ημέρα των εκλογών και διαμορφώνεται περίπου στα 2.545 δολάρια, ενώ τα προθεσμιακά συμβόλαια του Δεκεμβρίου ανέρχονται περίπου στα 2.550 δολάρια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο χρυσός επηρεάζεται και από τις προβλέψεις για τις επόμενες κινήσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. Αν ο Trump προχωρήσει με τις δεσμεύσεις του για δασμούς στις εισαγωγές και για μειώσεις φορολογίας, ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ είναι πιθανό να ανέβει και συνεπώς η Fed να προχωρήσει σε λιγότερες μειώσεις των επιτοκίων δανεισμού από αυτό που προβλεπόταν πριν τις εκλογές.

Τι προβλέπεται για τον χρυσό από εδώ και πέρα

Σε κάθε περίπτωση ο χρυσός συνεχίζει να καταγράφει άνοδο περίπου 25% από την αρχή του έτους, εν μέρει χάρη στην έναρξη του κύκλου χαλάρωσης από τις κεντρικές τράπεζες της Δύσης. Και σύμφωνα με αναλυτές αναμένεται σύντομα να επανεκκινήσει την ανοδική του πορεία.

Αλλωστε, τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η Κίνα φαίνεται πως απογοήτευσαν τους διεθνείς παρατηρητές, οι οποίοι αμφιβάλλουν ότι αρκούν για να αναζωπυρώσουν τη ζωτικότητα της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη. Επίσης, η γεωπολιτική ισορροπία του πλανήτη εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα εύθραυστη και ενδέχεται να αποσταθεροποιηθεί με την επιστροφή του Trump, στηρίζοντας περαιτέρω το πολύτιμο μέταλλο.

Τέλος, τα «θεμέλια» της ανόδου του χρυσού συνεχίζουν να υπάρχουν, όπως η διόγκωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στις ΗΠΑ, οι προσπάθειες αποδολαριοποίησης και η ισχυρή ζήτηση για χρυσό από τις κεντρικές τράπεζες. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: Αυξάνουν τις επενδύσεις στην πληροφορική για θέματα βιωσιμότητας οι CEOs

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ