«Η κατάσταση είναι σχεδόν γελοία για κάποιον που ζήτησε από τους πρώην πρωθυπουργούς να ‘κάνουν προσπάθειες’ ώστε να περιορίσουν τις δαπάνες τους, πιστεύοντας ότι με τις οικονομίες αυτές θα μειώνονταν οι δαπάνες λειτουργίας του κράτους», γράφει η «Le Figaro». Στην πραγματικότητα ο Μισέλ Μπαρνιέ θα έχει την ευκαιρία να δώσει το καλό παράδειγμα αποποιούμενος ο ίδιος κάποια από τα προνόμια και κάνοντας τις οικονομίες που ζητούσε ως πρωθυπουργός να κάνουν οι προκάτοχοί του.
Μετά από μόλις τρεις μήνες θητείας στο Μέγαρο Ματινιόν, ο Μισέλ Μπαρνιέ εντάχθηκε στη «λέσχη» των 15 πρώην πρωθυπουργών της Ε’ Γαλλικής Δημοκρατίας που βρίσκονται εν ζωή. Ωστόσο ο άρτι παραιτηθείς μετά την άρση της εμπιστοσύνης της Εθνοσυνέλευσης στην κυβέρνησή του πρωθυπουργός δεν θα μπορεί να επωφεληθεί από ορισμένα πλεονεκτήματα που απολαμβάνουν οι συνάδελφοί του, πρώην αρχηγοί κυβερνήσεων, σύμφωνα με το δημοσίευμα του «Figaro».
Ορντινάτσες
Δεν θα μπορέσει, κατ’ αρχάς, για λόγους ηλικίας ο Μπαρνιέ να διατηρήσει έναν γραμματέα από τους στενούς συνεργάτες που είχε ως πρωθυπουργός. Το προνόμιο αυτό έχουν οι πρώην πρωθυπουργοί «για μέγιστη περίοδο δέκα ετών από τη λήξη των καθηκόντων τους και το αργότερο μέχρι την ηλικία των 67 ετών». Τον Ιανουάριο ο Μπαρνιέ κλείνει τα 74 χρόνια του και ως εκ τούτου δεν είναι επιλέξιμος για αυτό το πλεονέκτημα.
Προσωπικό γραμματέα δεν θα έχει ο απελθών πρωθυπουργός. Θα μπορεί όμως να επωφεληθεί δια βίου από «ένα κρατικό αυτοκίνητο με οδηγό». Οι μόνοι λόγοι που δεν θα ήταν είχε το προνόμιο αυτό θα ήταν αν ο ίδιος αποφάσιζε να εξαιρεθεί απ’ αυτό ή αν ήδη διέθετε κρατικό όχημα «για την άσκηση κοινοβουλευτικής εντολής ή εντολής αιρετού τοπικού ή δημόσιου αξιώματος».
Στην τελευταία αυτή περίπτωση εμπίπτουν, για παράδειγμα, ο πρόεδρος του Συνταγματικού Συμβουλίου της Γαλλίας και πρώην πρωθυπουργός του Φρανσουά Μιτεράν, Λοράν Φαμπιούς, ο δημάρχος της Χάβρης και πρώην πρωθυπουργός του Εμανουέλ Μακρόν, Εντουάρ Φιλίπ, ή ο επίσης πρώην πρωθυπουργός του Μακρόν και σήμερα διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Μετρό και Σιδηροδρόμων του Παρισιού (RATP) Ζαν Καστέξ.
Ο Μισέλ Μπαρνιέ θα έχει επίσης το δικαίωμα στην αστυνομική προστασία. Πρόκειται για προστασία που παρέχεται με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών «βάσει μιας άγραφης δημοκρατικής παράδοσης που προβλέπει την προστασία πρώην προέδρων της Δημοκρατίας, πρώην πρωθυπουργών και πρώην υπουργών Εσωτερικών», όπως διευκρινίζει η «Le Figaro». Οι υπουργοί Εσωτερικών στη Γαλλία είναι υπεύθυνοι και για τη Δημόσια Τάξη. Η αστυνομική προστασία στις περιπτώσεις αυτές παρέχεται εφ’ όρου ζωής, δίχως χρονικό περιορισμό.
Πόσο θα κοστίσει ο Μπαρνιέ
Είχε προκαλέσει ο Μισέλ Μπαρνιέ ζητώντας από πρώην πρωθυπουργούς και κατόχους άλλων δημοσίων αξιωμάτων να κάνουν οικονομίες, γι’ αυτό και τώρα που κι αυτός αποστρατεύεται το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης για να μάθει πόσο θα κοστίζει εφεξής στους φορολογούμενους ως πρώην πρωθυπουργός (έστω και μόνο τριών μηνών) είναι αυξημένο.
Για την ώρα ουδείς μπορεί να δώσει με ακρίβεια μια απάντηση στο ερώτημα αυτό, κι αυτό διότι δεν έχει ακόμα ανακοινώσει ο Μπαρνιέ αν θα επιλέξει να έχει ή όχι κρατικό αυτοκίνητο με οδηγό. «Το μόνο βέβαιο είναι ότι το 2023 οι δαπάνες των πρώην πρωθυπουργών – για υπηρεσιακά οχήματα και γραμματείες – ανήλθαν σε 1,423 εκατ. ευρώ, έναντι 1,283 εκατ. ευρώ το αμέσως προηγούμενο έτος, σύμφωνα με έκθεση της Οικονομικής Επιτροπής της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης.
«Στις δαπάνες αυτές πρέπει να προστεθούν και αυτές που αφορούν την ασφάλεια των πρώην πρωθυπουργών. Το το υπουργείο Εσωτερικών βέβαια δεν κοινοποιεί τα σχετικά στοιχεία, ωστόσο γνωρίζουμε ότι οι δαπάνες είναι σημαντικές», γράφει η «Le Figaro».
«Το 2019 το κόστος προστασίας των πρώην πρωθυπουργών, για παράδειγμα, ανήλθε σε περισσότερα από 2,8 εκατομμύρια ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της μισθοδοσίας, των υπερωριών, των εξόδων αποστολής και των οχημάτων των αστυνομικών που βρίσκονταν στην υπηρεσία των πολιτικών ανδρών», σημειώνει η εφημερίδα.
Αποζημίωση 48.000 ευρώ
Επιπλέον ο Μισέλ Μπαρνιέ δικαιούται αποζημίωση απόλυσης ίση με τις αποδοχές τριών μηνών στο αξίωμα του πρωθυπουργού – όσο διάστημα δηλαδή ήταν ο ίδιος επικεφαλής της κυβέρνησης. Μόνη προϋπόθεση για να κρατήσει την αποζημίωση είναι ότι δεν θα αναλάβει άλλη έμμισθη δημόσια θέση το επόμενο τρίμηνο.
Διαφορετικά, αν αναλάβει άλλο αξίωμα, τους πρώτους τρεις μήνες θα θεωρηθεί ότι έχει πληρωθεί από την αποζημίωσή του ως πρώην πρωθυπουργός.
Δεν μιλάμε για ευκαταφρόνητο ποσό: 16.000 ευρώ μικτά το μήνα ή περίπου 48.000 ευρώ συνολικά. «Βέβαια σε σύγκριση με το συνολικό προϋπολογισμό που διατίθεται για τους πρώην πρωθυπουργούς, τα 48.000 της αποζημίωσης δεν φαίνονται πολλά», σημειώνει η γαλλική εφημερίδα. Ο «Figaro» στοιχηματίζει ότι ο Μπαρνιέ δεν θα είναι από τους πλέον δαπανηρούς «πρώην».
Πρόκειται για τον πρωθυπουργό που όχι μόνο έπεσε εξαιτίας των περικοπών στην Κοινωνική Ασφάλιση των Γάλλων που ήθελε να νομοθετήσει, αλλά για τον θιασώτη της λιτότητας που είχε προαναγγείλει «βελτιώσεις στον τρόπο λειτουργίας του κράτους» καλώντας μάλιστα τους προκατόχους του να είναι «πιο νηφάλιοι και απλοί» στην καθημερινή τους ζωή. Αν αποδειχθεί ότι ο Μπαρνιέ ζητούσε λιτότητα μόνο από τους άλλους, «θα κινδύνευε να απαξιωθεί για πάντα», εξηγεί η εφημερίδα.
Πηγή: ot.gr
Διαβάστε επίσης: Γιατί παραιτούνται οι CEO - Ρεκόρ αποχωρήσεων το 2024