Τα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα συνεχίσουν να μειώνονται καθώς ο πληθωρισμός αρχίζει να σταθεροποιείται γύρω από τον στόχο του 2%, υπογράμμισε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Όλι Ρεν.
«Η κατεύθυνση της νομισματικής μας πολιτικής είναι πλέον σαφής», δήλωσε ο Ρεν την Τρίτη στο Ελσίνκι. «Η ταχύτητα και η κλίμακα των μειώσεων των επιτοκίων θα καθορίζονται σε κάθε συνάντηση με βάση τα εισερχόμενα δεδομένα και τη συνολική ανάλυση».
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ εξετάζουν πλέον το πόσο γρήγορα και κατά πόσο θα μειώσουν το κόστος δανεισμού το 2025 μετά από διαδοχικές περικοπές φέτος. Με τον πληθωρισμό να έχει πλέον σχεδόν επιστρέψει στο στόχο, οι αναλυτές εκτιμούν ότι το επιτόκιο καταθέσεων θα μειωθεί στο 2% μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους. Οι επενδυτές βλέπουν μια ελαφρώς πιο επιθετική εκστρατεία χαλάρωσης, η οποία θα ολοκληρωθεί περίπου στο 1,75%.
Ο Όλι Ρεν για το παγκόσμιο εμπόριο
Οι δηλώσεις του Ρεν απηχούν εκείνες του μέλους του Εκτελεστικού Συμβουλίου Ιζαμπέλ Σνάμπελ, η οποία δήλωσε αργά τη Δευτέρα ότι οι μειώσεις στα επιτόκια μπορούν να συνεχιστούν καθώς η εμπιστοσύνη στον μετριασμό του πληθωρισμού αυξάνεται στο 2%. Τόνισε, ωστόσο, ότι οι περαιτέρω κινήσεις θα πρέπει να είναι σταδιακές – ένας όρος που χρησιμοποιείται από αρκετούς υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και ερμηνεύεται ως αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης.
Ενώ η προβληματική οικονομία της ευρωζώνης αναμένεται να βελτιωθεί λίγο το 2025, ο Ρεν επισήμανε τη μεταποίηση ως «αδύναμη» και προειδοποίησε ότι η αβεβαιότητα για το παγκόσμιο εμπόριο παρεμποδίζει τις προοπτικές.
«Οι εμπορικές πολιτικές και οι πολιτικές ασφάλειας σπάνια έχουν τόσο αλληλένδετη σχέση όσο στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή», είπε. «Το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε είναι μια εμπορική σύγκρουση μεταξύ των συμμάχων».
Βλέποντας τις διαπραγματεύσεις ως προτιμώμενο δρόμο προς τα εμπρός, ο Ρεν — πρώην επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης — είπε ότι η διαπραγματευτική θέση του μπλοκ «μπορεί να ενισχυθεί δείχνοντας εκ των προτέρων ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να λάβει αντίμετρα εάν οι ΗΠΑ απειλήσουν την Ευρώπη με υψηλότερους δασμούς».
Πηγή: ot.gr
Διαβάστε επίσης: Γιατί η ΕΕ κατεβαίνει από το «νομισματικό Έβερεστ»