Σε αναθεώρηση της πολιτικής της προσανατολίζεται η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας η οποία, προκειμένου να αντιμετωπίσει την πίεση που ασκείται στην οικονομία, στρέφει το βλέμμα στη Fed και προσανατολίζεται στην καθιέρωση ενός κύριου επιτοκίου με στόχο να αυξήσει τη ζήτηση για δάνεια.
Συγκεκριμένα, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας σχεδιάζει να μειώσει τα επιτόκια φέτος, καθώς κάνει μια ιστορική στροφή προς μια πιο ορθόδοξη νομισματική πολιτική για να την φέρει πιο κοντά με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με τους FT.
Στέλεχος της κινεζικής κεντρικής τράπεζας, είπε, μιλώντας στους FT, πως είναι πιθανό να μειώσει τα επιτόκια από το τρέχον 1,5% «την κατάλληλη στιγμή» το 2025.
Πρόσθεσε ότι θα δοθεί προτεραιότητα στον «ρόλο των προσαρμογών των επιτοκίων» και στην απομάκρυνση από τους «ποσοτικούς στόχους» για την αύξηση των δανείων, κάτι που θα ισοδυναμούσε με μετασχηματισμό της κινεζικής νομισματικής πολιτικής.
Γιατί αλλάζει πολιτική η PBoC
Οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες, όπως η Fed, έχουν μόνο μία μεταβλητή πολιτικής, το επιτόκιο αναφοράς, το οποίο χρησιμοποιούν για να επηρεάσουν τη ζήτηση για πίστωση και τη δραστηριότητα στην οικονομία.
Αντίθετα, η PBoC όχι μόνο ορίζει πολλά διαφορετικά επιτόκια, αλλά παρέχει επίσης ανεπίσημες οδηγίες στις τράπεζες για το πόσο πρέπει να επεκτείνουν τα χαρτοφυλάκια δανείων τους.
Ενώ αυτή η καθοδήγηση ήταν το πιο σημαντικό εργαλείο για τη διαχείριση της οικονομίας για δεκαετίες καθώς τα δάνεια κατευθύνονταν σε τομείς υψηλής ανάπτυξης όπως η μεταποίηση, η τεχνολογία και η ιδιοκτησία – αξιωματούχοι της PBoC πιστεύουν ότι η μεταρρύθμιση είναι πλέον επείγουσα.
«Η μεταρρύθμιση των επιτοκίων είναι πιθανό να είναι το πραγματικό επίκεντρο της PBoC το 2025», δήλωσε ο Richard Xu, επικεφαλής χρηματοοικονομικός αναλυτής της Morgan Stanley στο Χονγκ Κονγκ για την Κίνα. «Η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας πρέπει επειγόντως να μετατοπιστεί από μια νοοτροπία που επικεντρώνεται αποκλειστικά στην επέκταση του μεγέθους της αγοράς [των χαρτοφυλακίων δανείων των τραπεζών]», πρόσθεσε ο αναλυτής.
Η ζήτηση για δάνεια έχει καταρρεύσει λόγω της παρατεταμένης επιβράδυνσης της αγοράς ακινήτων. Η PBoC φοβάται επίσης ότι οι στόχοι πιστωτικής επέκτασης οδηγούν σε δανειοδοτήσεις χωρίς διάκριση, οι οποίες δεν λαμβάνουν υπόψη ότι ο κίνδυνος που ελλοχεύει μακροπρόπθεσμα, που είναι η σπατάλη.
«Ευθυγραμμιζόμενοι με τις απαιτήσεις ανάπτυξης υψηλής ποιότητας, αυτοί οι ποσοτικοί στόχοι έχουν καταργηθεί σταδιακά τα τελευταία χρόνια», λένε από την κεντρική τράπεζα.
«Η PBoC θα δώσει μεγαλύτερη προσοχή στον ρόλο του ελέγχου των επιτοκίων και θα βελτιώσει τον σχηματισμό και τη μετάδοση επιτοκίων προσανατολισμένων στην αγορά».
Ως μέρος της αλλαγής του καθεστώτος, η PBoC διευκρίνισε πέρυσι ότι το κύριο μέσο πολιτικής της θα ήταν το επιτόκιο αντιστροφής επαναπώλησης επτά ημερών και όχι το σύνολο των επιτοκίων στα οποία βασιζόταν μέχρι σήμερα.
Η μειωμένη έμφαση στους στόχους για την πιστωτική ανάπτυξη θα μπορούσε να περιορίσει την αχαλίνωτη πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα στην Κίνα που έχει οδηγήσει σε επισφαλή χρέη στο εσωτερικό και σε διαταραχές σε παγκόσμιες βιομηχανίες όπως αυτή του χάλυβα.
Αλλά η κεντρική τράπεζα προσπαθεί να εφαρμόσει τη στροφή της προς τα επιτόκια, επειδή η κυβέρνηση θέλει να διοχετεύσει χρήματα στους τομείς της υψηλής τεχνολογίας και της μεταποίησης.
Απαραίτητη η καθοδήγηση
Από την άλλη, οι τραπεζίτες στις συνεδριάσεις προειδοποίησαν για πιθανή σύγχυση κατά την τιμολόγηση των πιο μακροπρόθεσμων δανείων, καθώς η αγορά είναι συνηθισμένη στην καθοδήγηση από την PBoC, υπογραμμίζοντας την πρόκληση της μετάβασης στο νέο σύστημα.
Για τους διεθνείς επενδυτές, εάν η PBoC καταφέρει να αλλάξει πολιτική, τότε η κινεζική νομισματική πολιτική θα αρχίσει να μοιάζει με το σύστημα που έχουν συνηθίσει στις ΗΠΑ, την Ευρώπη ή την Ιαπωνία.
Για πρώτη φορά σε δύο δεκαετίες, η κεντρική τράπεζα αγόρασε επίσης κρατικά ομόλογα στην ανοιχτή αγορά για να ρίξει ρευστότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα το 2024, με τον ίδιο τρόπο που ασκεί η Fed την πολιτική της.
Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η PBoC εξακολουθούσε να στερείται ορισμένων βασικών συστατικών για ένα σύστημα που βασίζεται στα επιτόκια, όπως ένα πρόγραμμα τακτικών, δημοσίως δημοσιευμένων συναντήσεων για τη λήψη αποφάσεων πολιτικής.
Χωρίς τέτοια καθοδήγηση, «οι συμμετέχοντες στην αγορά μπορεί να βρεθούν να μαντέψουν τι θα συμβεί στη συνέχεια», δήλωσε ο Haibin Zhu, οικονομολόγος της Κίνας στην JPMorgan Chase.
Πηγή: ot.gr
Διαβάστε επίσης:Πετρέλαιο: Ώθηση από τις προσδοκίες για πολιτικές στήριξης της ανάπτυξης