Η Ινδονησία έγινε δεκτή ως πλήρες μέλος της ομάδας των BRICS, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Βραζιλία, η οποία ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της συμμαχίας αναδυόμενων οικονομιών.
Η υποψηφιότητα της Ινδονησίας επικυρώθηκε από τους ηγέτες των BRICS τον Αύγουστο του 2023, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Βραζιλίας. Ωστόσο, η τέταρτη πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου επέλεξε, προτού προχωρήσει στην ένταξη, να περιμένει ώσπου να διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές πέρυσι και να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση.
«Η κυβέρνηση της Βραζιλίας χαιρετίζει την είσοδο της Ινδονησίας στους BRICS», ανέφερε η κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της. «Με τον μεγαλύτερο πληθυσμό και οικονομία στη Νοτιοανατολική Ασία, η Ινδονησία μοιράζεται με άλλα μέλη τη δέσμευση για τη μεταρρύθμιση των θεσμών παγκόσμιας διακυβέρνησης και συμβάλλει θετικά στην εμβάθυνση της συνεργασίας Νότου-Νότου».
Από την πλευρά της η Τζακάρτα «χαιρέτισε» την ανακοίνωση της βραζιλιάνικης διπλωματίας, κάνοντας λόγο για «στρατηγική» πορεία με σκοπό να «αυξηθεί η συνεργασία» και να καλλιεργηθούν «εταιρικές σχέσεις με άλλα αναπτυσσόμενα έθνη».
Η χώρα της Ασίας με τον τέταρτο μεγαλύτερο πληθυσμό στον κόσμο «μοιράζεται με τα άλλα μέλη» της συμμαχίας «την υποστήριξη της μεταρρύθμισης των θεσμών παγκόσμιας διακυβέρνησης», σημείωσε η Μπραζίλια.
Η συμμαχία
Οι BRICS συγκροτήθηκαν το 2009 και αποτελούνται από τα ιδρυτικά μέλη Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα και τη Νότια Αφρική που προστέθηκε το 2010, Πέρυσι, η συμμαχία επεκτάθηκε για να «αγκαλιάσει» το Ιράν, την Αίγυπτο, την Αιθιοπία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η Σαουδική Αραβία έχει επίσης προσκληθεί να συμμετάσχει στην ομάδα, ενώ η Τουρκία, το Αζερμπαϊτζάν και η Μαλαισία υπέβαλαν επίσημα αίτηση για να γίνουν μέλη.
Η ομάδα δημιουργήθηκε ως αντίβαρο στην G7, που αποτελείται από ανεπτυγμένα κράτη. Το ακρώνυμο παραπέμπει στα ονόματα των ιδρυτικών κρατών της συμμαχίας. Επιπλέον χρησιμοποιήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 2000 για να περιγράψει τις ανερχόμενες χώρες που αναμένεται να κυριαρχήσουν στην παγκόσμια οικονομία μέχρι το 2050.
Πριν από την ένταξη της Ινδονησίας, η συμμαχία αντιπροσώπευε σχεδόν το 45% του παγκόσμιου πληθυσμού και το 35% του παγκόσμιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, μετρούμενο με βάση την ισοτιμία αγοραστικής δύναμης.
Πηγή: naftemporiki.gr
Διαβάστε επίσης: Αγορά ακινήτων: Tι προβλέπουν οι αναλυτές για την Ευρώπη το 2025