ΔΝΤ: Τρία τέταρτα των προγραμμάτων βοήθειας πέτυχαν

Τους στόχους τους.

Τα τρία τέταρτα των προγραμμάτων βοήθειας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) κατά τη διάρκεια μιας εξαετούς περιόδου πέτυχαν τους στόχους τους εν όλων ή εν μέρει, αλλά υπήρξαν κάποιες αποτυχίες, συμπεριλαμβανομένων ρόδινων προβλέψεων ανάπτυξης, ανακοίνωσε το Ταμείο.
 
Μεταξύ του 2011 και του 2017, το ΔΝΤ επέβλεψε 133 προγράμματα οικονομικής βοήθειας για τα κράτη μέλη, σύμφωνα με ανασκόπηση, τα αποτελέσματα των οποίων δημοσιοποιήθηκαν τη Δευτέρα από το Ταμείο.
 
"Η έρευνα διαπίστωσε ότι τα τρία τέταρτα των προγραμμάτων του ΔΝΤ ήταν επιτυχημένα ή μερικώς επιτυχημένα στην επίτευξη των στόχων τους, όπως η επίλυση των προβλημάτων του ισοζυγίου πληρωμών και η προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης", αναφέρουν οι συντάκτες της έρευνας.
 
Ο Martin Muehleisen, επικεφαλής του τμήματος που διενήργησε την ανασκόπηση, ο Petya Koeva Brooks αναπληρωτής Διευθυντής και ο οικονομολόγος Τσαντ Στάινμπεργκ, δήλωσαν ότι για πρώτη φορά γίνεται μια τέτοια αναθεώρηση των προγραμμάτων του ΔΝΤ μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση, «μιας περιόδου απροσδόκητα αργής οικονομικής ανάπτυξης".
 
Η ανασκόπηση κατέδειξε ότι τα κράτη μέλη απευθύνονται στο ΔΝΤ όταν ήδη αντιμετωπίζουν σημαντικές απειλές για την οικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα τους.
 
Ως αποτέλεσμα, τα προγράμματα του ΔΝΤ συχνά χρησιμεύουν ως "απορροφητές κραδασμών", επιτρέποντας στις χώρες να καλύψουν τις άμεσες οικονομικές τους ανάγκες, ενώ ταυτόχρονα μειώνουν σημαντικά τα πλήγματα στα οικονομικά τους, αναφέρουν.
 
Επιπλέον, η βοήθεια χρησίμευσε και ως καταλύτης, βοηθώντας τους δικαιούχους να λάβουν χρηματοδότηση από άλλους επίσημους δανειστές και δωρητές, σύμφωνα με την έκθεση, η οποία παρουσιάστηκε στο Συμβούλιο του ΔΝΤ στις αρχές αυτού του μήνα.
 
"Αυτό βοηθά στην προστασία των οικονομιών των χωρών από ακόμα μεγαλύτερη αναστάτωση", σημειώνεται.

"Αυτό βοηθά στην προστασία των οικονομιών των χωρών από ακόμα μεγαλύτερη αναστάτωση", υπογραμμίζεται.
 
Η έκθεση διαπιστώνει ότι τα περισσότερα μέλη του ΔΝΤ ήταν σε θέση να περιορίσουν τις κοινωνικές δαπάνες, από περικοπές.
 
Αυτό οφείλεται, σύμφωνα με το ΔΝΤ, στο γεγονός ότι πάνω από το ένα τρίτο των προγραμμάτων, τα οποία προορίζονται κυρίως για χώρες με μικρά έσοδα, προωθούν τις δαπάνες για τόνωση της ανάπτυξης και μείωση της φτώχειας.
 
Από την άλλη πλευρά, τα πακέτα βοήθειας αντιμετώπιζαν εμπόδια, όπως οι προβλέψεις οικονομικής ανάπτυξης που αποδείχθηκαν υπερβολικά αισιόδοξες.
 
Ως αποτέλεσμα, οι συγγραφείς της ανασκόπησης συνιστούν πιο προσεκτική χρήση αυτών των προβλέψεων και βαθύτερη ανάλυση των επιπτώσεων που μπορούν να έχουν τα προγράμματα του ταμείου στην ανάπτυξη.
 
Επιπλέον, η "πιο προσεκτική διάγνωση" είναι απαραίτητη όταν εξετάζονται τρόποι αναδιάρθρωσης χρέους και η καλύτερη κατανόηση των θεσμών και των πολιτικών ικανοτήτων των χωρών μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή "στόχευσης σε μη ρεαλιστικούς στόχους".
 
Οι συγγραφείς ζήτησαν επίσης πιο αποτελεσματική επικοινωνία με το ευρύ κοινό, λέγοντας ότι αυτή ήταν μια "υποτιμημένη πτυχή" της επιτυχίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ