Δεν είναι μόνο η Συμφωνία για το κλίμα: Σε ποιες διεθνείς συνθήκες του ΟΗΕ δεν μετέχουν οι ΗΠΑ

Δεν είναι μόνο η Συμφωνία για το κλίμα: Σε ποιες διεθνείς συνθήκες του ΟΗΕ δεν μετέχουν οι ΗΠΑ

Η Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, από την οποία η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ έχει ήδη αποσύρει τις ΗΠΑ για δεύτερη φορά, δεν είναι η μοναδική διεθνής συνθήκη του ΟΗΕ από την οποία απουσιάζει η συμμετοχή της Ουάσινγκτον.

Εδώ παρατίθενται κάποια σημαντικά παραδείγματα:

Σύμβαση για τη Βιολογική Ποικιλότητα: Οι ΗΠΑ είναι η μοναδική χώρα μέλος του ΟΗΕ που δεν έχει επικυρώσει τη Σύμβαση για τη Βιολογική Ποικιλότητα, αν και έχουν σημαντική θέση ως παρατηρητές. Η κυβέρνηση Μπους είχε επικρίνει τη συμφωνία το 1993, θεωρώντας ότι θα μπορούσε να επιβραδύνει την εκβιομηχάνιση των βιοτεχνολογιών και να θέσει σε κίνδυνο την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας.

Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού: Η Ουάσινγκτον είναι η μόνη χώρα που δεν έχει επικυρώσει τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, που υιοθετήθηκε το 1989 και καθορίζει τα θεμελιώδη δικαιώματα των παιδιών. Αντιρρήσεις εκφράστηκαν για το ενδεχόμενο να περιορίσει την αμερικανική κυριαρχία.

Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες: Παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος Ομπάμα υπέγραψε τη σύμβαση το 2009, δεν επικυρώθηκε από τη Γερουσία. Αντιρρήσεις υπήρξαν για το ότι οι αμερικανικές νομοθεσίες αναπηρίας είναι ήδη προοδευμένες και ότι η σύμβαση θα μπορούσε να μειώσει την ηγεσία της χώρας.

Σύμβαση για την Εξάλειψη Κάθε Μορφής Διάκρισης κατά των Γυναικών: Παρά την υπογραφή της σύμβασης το 1980 από τον πρόεδρο Κάρτερ, αυτή δεν επικυρώθηκε ποτέ από το Κογκρέσο. Κάποιοι επικριτές ισχυρίστηκαν ότι η επικύρωση θα μπορούσε να πλήξει την αμερικανική κυριαρχία.

Καταστατικό της Ρώμης (1998): Η ιδρυτική συνθήκη του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, η οποία έχει επικυρωθεί από 125 χώρες, δεν έχει υπογραφεί από τις ΗΠΑ, οι οποίες δεν αναγνωρίζουν τη δικαιοδοσία του ΔΠΔ επί των πολιτών τους.

Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας (1982): Παρά την επικύρωση της σύμβασης από 170 χώρες, η Ουάσινγκτον αρνήθηκε να την υπογράψει λόγω διαφορών στον τομέα της εκμετάλλευσης των θαλάσσιων πόρων. Το 1994 υπογράφηκε μια τροποποιημένη συμφωνία, αλλά η Γερουσία αρνήθηκε να την επικυρώσει.

Σύμβαση για τα Πυρομαχικά Διασποράς (2008): Η Ουάσινγκτον δεν υπέγραψε τη σύμβαση, η οποία δεσμεύει τα 112 συμβαλλόμενα μέρη να αποποιηθούν τα πυρομαχικά διασποράς, τα οποία χρησιμοποιούνται ευρέως στον πόλεμο της Ουκρανίας με τη Ρωσία.

Αυτά τα παραδείγματα δείχνουν τη συνεχιζόμενη αποστασιοποίηση των ΗΠΑ από βασικές διεθνείς συμφωνίες και συνθήκες, καθώς η χώρα αμφισβητεί την επιρροή του ΟΗΕ και την υποχρέωση να ακολουθήσει διεθνείς κανονισμούς.

Πηγή: ot.gr

Διαβάστε επίσης: Ο «τυφώνας Τραμπ» χωρίζει τη Fed από την ΕΚΤ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ