Ξεκινά η «μονομαχία» Ντόναλντ Τραμπ και Τζερόμ Πάουελ για τα επιτόκια

Θα ακούσει ο Πάουελ τον Τραμπ μεθαύριο, που συνεδριάζει η αρμόδια επιτροπή της Fed για τα επιτόκια;

«Γνωρίζω το θέμα των επιτοκίων καλύτερα από τον Τζερόμ Πάουελ», δήλωσε πρόσφατα ο νέος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, σχολιάζοντας την νομισματική πολιτική της Fed. «Νομίζω ότι σίγουρα τη γνωρίζω πολύ καλύτερα από οποιονδήποτε είναι ο κύριος υπεύθυνος για αυτήν την απόφαση», πρόσθεσε ο Τραμπ, σε μια προφανή αναφορά στον Πάουελ.

«Αν έχω διαφορετική άποψη, θα την κάνω γνωστή», είπε ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ. Όταν ρωτήθηκε εάν οι κεντρικοί τραπεζίτες της Fed θα τον ακούσουν, ο Τραμπ απάντησε: «Ναι»!

Παραδοσιακά, οι Αμερικανοί πρόεδροι δεν σχολιάζουν ευθέως την πολιτική της Ομοσπονδιακής Κεντρικής τράπεζας, αλλά ο Τραμπ το έχει ξεκαθαρίσει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας: Μπορεί να πει στον Πάουελ πως πιστεύει ότι πρέπει να μειώσει τα επιτόκια.

«Διάλειμμα στις μειώσεις»

Θα ακούσει ο Πάουελ τον Τραμπ μεθαύριο, που συνεδριάζει η αρμόδια επιτροπή της Fed για τα επιτόκια;  Η αγορά έχει προεξοφλήσει ότι η Fed θα κάνει ένα διάλλειμα στην πορεία μείωσης των επιτοκίων. Μετά από τρεις μειώσεις επιτοκίων το 2024, ο Πάουελ πιθανότατα θα διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά ,στο διάδρομο από 4,25 έως 4,50%. Αυτό συμβαίνει επίσης επειδή ο Πάουελ έχει καταστήσει σαφές ότι ο ρυθμός χαλάρωσης θα επιβραδυνθεί και δεν θα υπάρχει πλέον αύξηση επιτοκίων σε κάθε συνεδρίαση, μέχρι να δει μεγαλύτερη πρόοδο προς τον στόχο  του 2% στον πληθωρισμό.

«Όταν πρόκειται για Τραμπ, ο Πάουελ προτιμά να είναι λιγομίλητος», λένε παράγοντες της αγοράς. Ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας έγινε άλλωστε πρωτοσέλιδο τον περασμένο Νοέμβριο όταν μίλησε εν συντομία για τη δύναμη του νέου προέδρου των ΗΠΑ. Οι δημοσιογράφοι ήθελαν τότε να μάθουν αν θα παραιτηθεί από τη Fed, αν του το ζητούσε ο Τραμπ. H απάντηση: ««Όχι».

«Η σκιά του Τραμπ»

Ο Πάουελ μάλλον δεν θα ξεφύγει με τόσα λίγα λόγια την Τετάρτη, όταν -μετά την απόφαση για τα επιτόκια- θα κληθεί να απαντήσει ξανά στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων. Είναι ήδη σαφές ότι η «σκιά του Τραμπ θα είναι περισσότερο από ποτέ στο επίκεντρο της συνεδρίασης», τονίζουν οι ίδιες πηγές. «Παρά την προσεκτική προσέγγιση, η ανεξάρτητη Fed είναι πιθανό να βρεθεί σε τροχιά σύγκρουσης με τον Τραμπ, ο οποίος πιέζει για περαιτέρω μειώσεις των επιτοκίων», προσθέτουν.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ θέλει να αναγκάσει την κεντρική τράπεζα να αλλάξει ριζικά πορεία. Ωστόσο, αυτό θα είχε σοβαρές συνέπειες για τις παγκόσμιες αγορές.

Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα της γερμανικής Commerzbank, Μπερντ Βάιντενστάινερ, η Fed θα πρέπει πρώτα να αναλύσει τα δεδομένα με ψυχραιμία: «Αυτό περιλαμβάνει επίσης τις πρώτες αποφάσεις της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ και τις πιθανές επιπτώσεις τους στην ανάπτυξη και τον πληθωρισμό», τονίζει ο Γερμανός οικονομολόγος.

Ο Κρίστοφερ Γουόλερ, μέλος του ΔΣ της Fed, λέει ότι ο  πληθωρισμός θα μπορούσε να προσεγγίσει τον στόχο του 2% λίγο πιο γρήγορα από ό,τι πολλοί αναμένουν αυτήν τη στιγμή. «Εάν τα στοιχεία για τις τιμές συνεχίσουν να είναι ευνοϊκά, θα ήταν λογικό να αναμένουμε περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων το πρώτο εξάμηνο του έτους. Συνεχίζουμε λοιπόν, να περιμένουμε δύο μειώσεις επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης η καθεμία στις συνεδριάσεις του Μαρτίου και του Ιουνίου», τονίζει ο Γουόλερ

Τι θα γίνει με τους δασμούς

Ο οικονομολόγος του ομίλου «DWS», Κρίστιαν Σέρμαν λέει πώς «αυτό που μένει είναι η πολιτική αβεβαιότητα. Παραμένει ασαφές -για παράδειγμα- πώς θα χρησιμοποιηθούν οι δασμοί, για να μην αναφέρουμε τη δημοσιονομική πολιτική». Σύμφωνα με τον Γερμανό οικονομολόγο, μια συνολική και σημαντική αύξηση των δασμών θα μπορούσε να αυξήσει τον πληθωρισμό».

Τον Δεκέμβριο, ο πληθωρισμός στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκε ξανά κατά 2,9% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, έναντι 2,7% τον Νοέμβριο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η απότομη αύξηση του κόστους ζωής ήταν ένας λόγος για τον οποίο ο Τραμπ μπόρεσε να  νικήσει στις εκλογές και να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο. Ωστόσο, οι δασμοί που απειλεί να επιβάλει ο νέος πρόεδρος ενέχουν νέο κίνδυνο ανόδου του πληθωρισμού, επειδή είναι πιθανό να κάνουν πιο ακριβές τις εισαγωγές από χώρες όπως ο Καναδάς, το Μεξικό, η Κίνα, καθώς και από την ΕΕ.

Πηγή: naftemporiki.gr

Διαβάστε επίσης: Καλά νέα για καταναλωτές η επιστροφή των Container Ships στη διώρυγα του Σουέζ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ