Ένα από τα πολλά παράπονα που εκφράζει ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ότι η Αμερική υπήρξε πολύ πιο γενναιόδωρη από τις ευρωπαϊκές χώρες στην παροχή στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία. Ισχύουν τα όσα λέει;
Στις 12 Φεβρουαρίου υποστήριξε ότι η Αμερική έχει δώσει στην Ουκρανία 350 δισ. δολάρια σε βοήθεια, ενώ οι Ευρωπαίοι παρείχαν μόλις 100 δισ. δολάρια και αυτά με τη μορφή δανείων και όχι επιχορηγήσεων. Η εν λόγω ανισότητα, όπως ισχυρίζεται, δικαιολογεί το αίτημά του να αναλάβουν οι ΗΠΑ τον έλεγχο σπάνιων γαιών και άλλων ορυκτών στην Ουκρανία, αξίας περίπου 500 δισ. δολαρίων, όχι ως μέσο εξασφάλισης μελλοντικής στήριξης αλλά ως αποπληρωμή για την παρεχόμενη βοήθεια.
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απάντησε στις 18 Φεβρουαρίου ότι «οικονομικά και στρατιωτικά, η Ευρώπη έχει προσφέρει περισσότερα από οποιονδήποτε άλλον. Και θα εντείνουμε την προσπάθεια». Ποιος έχει δίκιο; Σύμφωνα με τον Economist οι χώρες παγκοσμίως έχουν δεσμεύσει 267 δισ. ευρώ (280 δισ. δολάρια) σε βοήθεια προς την Ουκρανία, δηλαδή περίπου 80 δισ. ευρώ ετησίως.
Οι ΗΠΑ παραμένουν ο μεγαλύτερος με διαφορά μεμονωμένος χορηγός, έχοντας διαθέσει 114 δισ. ευρώ, αλλά η ΕΕ ως σύνολο έχει διαθέσει 132 δισ. ευρώ. Με την προσθήκη άλλων δεσμεύσεων που δεν έχουν ακόμη παραδοθεί ή προσδιοριστεί, το χάσμα διευρύνεται ακόμη περισσότερο. Ωστόσο, σχεδόν το 90% της οικονομικής βοήθειας από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς παρέχεται με τη μορφή δανείων (αν και με πολύ ευνοϊκούς όρους). Αντιθέτως περίπου το 60% της αμερικανικής οικονομικής βοήθειας δίνεται στη μορφή επιχορηγήσεων και μόνο το 40% στη μορφή δανείων.
Ο μεγαλύτερος χορηγός στη γηραιά ήπειρο είναι η Γερμανία, έχοντας διαθέσει 17 δισ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένης οικονομικής, ανθρωπιστικής και στρατιωτικής βοήθειας και εξαιρουμένων όσων κεφαλαίων διοχετεύονται μέσω της ΕΕ). Η Βρετανία ακολουθεί με 15 δισ. ευρώ.
Όσο μεγάλα και εάν ακούγονται τα ποσά, θα πρέπει να σημειωθεί πως οι ετήσιες δεσμεύσεις Γερμανίας, Βρετανίας και ΗΠΑ αντιστοιχούν μόλις στο 0,2% του ΑΕΠ τους. Αντιθέτως Λετονία και Λιθουανία έχουν συνεισφέρει πάνω από το 2% του ΑΕΠ τους. Γενικά, όσο πιο κοντά βρίσκεται η πρωτεύουσα μιας χώρας στη Ρωσία, τόσο μεγαλύτερη είναι η βοήθειά της προς την Ουκρανία ως ποσοστό του ΑΕΠ.
Πηγή: naftemporiki.gr
Διαβάστε επίσης: ΕΚΤ: Κοντά στα €8 δισ. οι ζημιές-ρεκόρ για το 2024