Βιλερουά: Το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ θα μπορούσε να φτάσει το 2% το καλοκαίρι

Η εκτίμηση του Γάλλου κεντρική τραπεζίτη ευθυγραμμίζεται με την άποψη των επενδυτών, οι οποίοι τιμολογούν μειώσεις επιτοκίων άνω των 70 μονάδων βάσης έως τη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο

Οι μειώσεις των επιτοκίων θα μπορούσαν να οδηγήσουν το επιτόκιο καταθέσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στο 2% μέχρι το καλοκαίρι, αλλά πέρα από αυτό δεν υπάρχει σαφήνεια για την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής, σύμφωνα με τον Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.

«Είμαστε η πρώτη μεγάλη δυτική κεντρική τράπεζα που ξεκίνησε έναν κύκλο μείωσης των επιτοκίων πέρυσι», δήλωσε ο επικεφαλής της Τράπεζας της Γαλλίας σε συνέντευξή του στο γαλλικό περιοδικό Alternatives Economiques. «Με βάση τα σημερινά δεδομένα, θα μπορούσαμε να βρισκόμαστε στο 2% αυτό το καλοκαίρι».

Οι δηλώσεις του Βιλερουά επιβεβαιώνουν την ήπια στάση του όσον αφορά τη νομισματική πολιτική, σε αντίθεση με τη σκληρότερη θέση που υιοθέτησε αυτή την εβδομάδα η Ιζαμπέλ Σνάμπελ, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ.

Η Σνάμπελ προειδοποίησε ότι η ΕΚΤ πρέπει να εξετάσει πότε θα σταματήσει ή θα επιβραδύνει τις μειώσεις επιτοκίων, υποστηρίζοντας ότι, με το επιτόκιο καταθέσεων στο 2,75%, δεν είναι σαφές αν η πολιτική παραμένει περιοριστική.

Αντίθετα, η εκτίμηση του Βιλερουά ευθυγραμμίζεται περισσότερο με την άποψη των επενδυτών, οι οποίοι τιμολογούν μειώσεις επιτοκίων άνω των 70 μονάδων βάσης έως τη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg, το επιτόκιο καταθέσεων θα μπορούσε να μειωθεί έως το 1,75% το 2026.

Αβεβαιότητα για τις επόμενες κινήσεις

Ωστόσο, ο Βιλερουά τόνισε ότι η αυξημένη παγκόσμια αβεβαιότητα περιπλέκει τις προβλέψεις για τα επιτόκια.  «Το να αποφασίσουμε σήμερα ποια πορεία θα ακολουθήσουμε μετά το καλοκαίρι θα ήταν λάθος», ανέφερε στη συνέντευξή του. «Δεν είναι ζήτημα που πρέπει να συζητήσουμε τώρα. Θα εξετάσουμε την κατάσταση στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, ανάλογα με την πορεία του πληθωρισμού».

Πηγή: newmoney.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ