Πιο επιθετικούς τρόπους κατάσχεσης των παγωμένων περιουσιακών στοιχείων της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας διερευνά η Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς προσπαθεί να εξασφαλίσει οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη για την Ουκρανία εν μέσω ενδείξεων ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να σταματήσουν τη δική τους βοήθεια.
Αξιωματούχοι της ΕΕ συζητούν πώς τα περιουσιακά στοιχεία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως εγγύηση από Διεθνή Επιτροπή που θα καθορίσει τις αποζημιώσεις που οφείλονται στην Ουκρανία, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg υπό τον όρο ανωνυμίας. Τα περιουσιακά στοιχεία θα μπορούσαν στη συνέχεια να κατασχεθούν, εάν η Μόσχα αρνηθεί να πληρώσει τις ζημιές.
Η αξία των κατασχεθέντων assets θα αντισταθμιστεί από τις υποχρεώσεις της Ρωσίας για αποκατάσταση ζημιών στο πλαίσιο πιθανής ειρηνευτικής συμφωνίας.
Η ΕΕ, οι χώρες G7 και η Αυστραλία έχουν παγώσει περίπου 280 δισ. δολάρια της ρωσικής κεντρικής τράπεζας με τη μορφή τίτλων και μετρητών, κυρίως μέσω του οίκου Euroclear με έδρα το Βέλγιο. Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν σε επιφανείς Ρώσους πάγωσαν επιπλέον περιουσιακά στοιχεία που υπολογίζονται σε 58 δισ. δολάρια, συμπεριλαμβανομένων κατοικιών, γιοτ και ιδιωτικών αεροσκαφών, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.
Οι επικεφαλής οικονομίας και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών της ΕΕ Βάλντις Ντομπρόβσκις και Μαρία Λουίς Αλμπουκέρκι έχουν δηλώσει ότι θα πρέπει να διερευνηθεί κάθε δυνατή επιλογή ούτως ώστε να βοηθηθεί η Ουκρανία – μεταξύ αυτών και η κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων της ρωσικής κεντρικής τράπεζας.
Μια άλλη επιλογή που συζητείται θα συνεπαγόταν εντολή της ΕΕ στα κράτη μέλη να κατάσχουν τα κρατικά περιουσιακά στοιχεία για να αντισταθμίσουν την καταστροφή της ενεργειακής υποδομής της Ουκρανίας, σύμφωνα με τις πηγές. Εξετάζεται, παράλληλα, εάν η δράση θα δικαιολογούνταν νομικά από απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και από τη βαρβαρότητα των επιθέσεων.
Στις προτάσεις για πλήρη κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων έχουν αντιταχθεί κράτη μέλη όπως η Γερμανία και η Γαλλία, εξαιτίας νομικών και οικονομικών συνεπειών που θα μπορούσαν να προκύψουν, καθώς και του πώς θα επηρεαζόταν ο διεθνής ρόλος του ευρώ.
Η διπλωματική υπηρεσία της ΕΕ και ορισμένα κράτη μέλη διερευνούν εάν θα χρειάζονταν δικαστικές αποφάσεις ως νομική βάση για κατάσχεση των δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων ή εάν ένας υπολογισμός ζημίας θα ήταν αρκετός. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξέφρασε επίσης ανησυχίες για την ιδέα.
Περιπλέκοντας την υπόθεση, οι G7 έχουν ήδη χρησιμοποιήσει τα κέρδη που δημιουργούνται από τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για να υποστηρίξουν ένα δάνειο 50 δισ. δολαρίων προς την Ουκρανία.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενημέρωσε τους πρεσβευτές της ΕΕ αυτή την εβδομάδα ότι οι διαπραγματεύσεις για τη σύσταση της Επιτροπής Διεθνών Απαιτήσεων θα ξεκινήσουν στις 24 Μαρτίου. Σχετικές συζητήσεις θα γίνουν και κατά τη διάρκεια συνόδου των υπουργών Εξωτερικών τη Δευτέρα.
Έργο της νέας επιτροπής θα είναι η αξιολόγηση των αξιώσεων για τις ζημιές και ο προσδιορισμός του ακριβούς ποσού που θα πρέπει να καταβληθεί.
«Δεν μπορεί επίσης να υπάρξει δικαιοσύνη χωρίς αποζημίωση», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Πηγή: newmoney.gr
- Διαβάστε επίσης: Συνταξιοδοτικό και φορολογική μεταρρύθμιση το 2025