«Τσουνάμι» στην παγκόσμια οικονομία μπορεί να φέρει τυχόν υιοθέτηση της πρότασης των ΗΠΑ για επιβολή τελών, ύψους έως και 1 εκατ. δολαρίων ανά προσέγγιση, στα ναυπηγημένα στην Κίνα εμπορικά πλοία που καταπλέουν σε αμερικανικά λιμάνια.
Η πρόταση προκαλεί ήδη αντιδράσεις τόσο σε επίπεδο Ευρώπης όσο και Κίνας που προειδοποιεί με απαντήσεις.
Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει στη «Ν» ο Γιώργος Ξηραδάκης, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της XRTC Business Consultants και πρόεδρος της Ένωσης Τραπεζικών & Χρηματοοικονομικών Στελεχών Ε.Ν., πρόκειται για μια πρόταση νόμου που βρίσκεται σε διαβούλευση.
Ο ίδιος δεν πιστεύει ότι τελικά θα υιοθετήσουν οι ΗΠΑ ένα τέτοιο τέλος. «Από τη μία», όπως εξηγεί, «μια τέτοια απόφαση θα εκτοξεύσει το κόστος εισαγωγών και εξαγωγών της μεγαλύτερης οικονομίας, ενώ από την άλλη μπορεί να οδηγήσει και άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Κίνας, στην υιοθέτηση ανάλογων μέτρων».
«Αν τελικά ισχύσει η πρόταση ως έχει, θα δημιουργήσει την απόλυτη διατάραξη της εφοδιαστικής αλυσίδας», σημειώνει ο κ. Ξηραδάκης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο κ. Ξηραδάκης η ανάπτυξη των κινεζικών ναυπηγείων τα τελευταία χρόνια είναι τεράστια, κάτι που οδήγησε τις ναυτιλιακές εταιρείες στα ναυπηγεία της ασιατικής χώρας για νέες κατασκευές αλλά και για επισκευές πλοίων.
«Οι θαλάσσιες μεταφορές είναι άμεσα συνδεδεμένες με την κινεζική ναυπηγική βιομηχανία.
Ένα παράδειγμα να αναφέρω. Το 2005 οι Έλληνες πλοιοκτήτες ναυπηγούσαν μόλις το 10% με 15% των παραγγελιών τους στην Κίνα, το 30% με 35% στην Ιαπωνία και περίπου 40% με 50% στη Ν. Κορέα» αναφέρει ο κ. Ξηραδάκης και προσθέτει:
«Το 2025 το αντίστοιχο ποσοστό των ελληνικών παραγγελιών στα κινέζικα ναυπηγεία ξεπερνάει το 65% και ίσως φτάνει το 70%.
Αντίστοιχα όμως και στην παγκόσμια ναυτιλία σχεδόν το 50% των πλοίων κτίζονται σήμερα στη Κίνα.
Κάτι που σημαίνει ότι και στην αγορά μεταχειρισμένων πλοίων ο αριθμός των κινεζικών πλοίων έχει αυξηθεί σημαντικά.
Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι η ποσόστωση των κινεζικών πλοίων στην S&P (Sale & Purchase) θα ανεβαίνει συνεχώς τα επόμενα χρόνια».
Οι επιπτώσεις
Σύμφωνα με την εκτίμηση του κ. Ξηραδάκη, στην πιθανότητα υιοθέτησης του προτεινόμενου τέλους για τα κινεζικά πλοία δεν υπάρχει περίπτωση να μην επηρεαστούν τόσο η ελληνική όσο και η παγκόσμια ναυτιλία.
«Πρέπει να τονίζουμε ότι παρά το γεγονός της μείωσης επιρροής των ΗΠΑ στο παγκόσμιο εμπόριο σε σχέση με 20 ή 30 χρόνια πριν, οι ΗΠΑ εξακολουθούν να διαδραματίζουν έναν πρωταγωνιστικό ρόλο, αφού συζητάμε για τις εισαγωγές και τις εξαγωγές της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη» σημειώνει ο κ. Ξηραδάκης και εξηγεί ότι «πολύ δύσκολα θα μπορούσε να εφαρμοστεί – να υιοθετηθεί ένα τέτοιο τέλος, που σήμερα βρίσκεται υπό διαβούλευση.
Ουσιαστικά θα προκαλέσει την κάθετη άνοδο του κόστους εισαγωγών και εξαγωγών για τις ίδιες τις ΗΠΑ, και πιθανόν να προκαλέσει και αντιδράσεις των φορολογουμένων Αμερικανών.
Επίσης, εφόσον τελικά ισχύσει, θα αυξηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό το μεταφορικό κόστος, και πιθανότατα να οδηγήσει και άλλα κράτη να υιοθετήσουν αντίστοιχες πολιτικές χρεώσεων, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας».
«Όσον αφορά καθαρά τη ναυτιλία, είναι βέβαιο», σημειώνει ο κ. Ξηραδάκης, «ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο τα παγκόσμια θαλάσσια trade θα διαφοροποιηθούν με βάση πια τη χώρα κατασκευής των πλοίων».
Τι προτείνουν οι Αμερικανοί
Πρόταση που αναφέρεται μεταξύ άλλων στα τέλη παροχής υπηρεσιών σε φορείς εκμετάλλευσης θαλάσσιων μεταφορών με στόλο που αποτελείται από κινεζικής κατασκευής σκάφη περιλαμβάνει το αμερικανικό σχέδιο νόμου που βρίσκεται σε διαβούλευση.
Ειδικότερα, για φορείς εκμετάλλευσης που το 50% ή περισσότερο του στόλου τους αποτελείται από κινεζικής κατασκευής πλοία, ο φορέας εκμετάλλευσης θα χρεώνεται με ποσό έως 1.000.000 δολάρια ανά είσοδο πλοίου σε λιμάνι των ΗΠΑ.
Για επιχειρήσεις με ποσοστό μεγαλύτερο του 25% και μικρότερο του 50% του στόλου τους που αποτελείται από πλοία κινεζικής κατασκευής, η επιχείρηση θα χρεώνεται με τέλος έως 750.000 δολάρια ανά είσοδο πλοίου σε λιμάνι των ΗΠΑ.
Για φορείς εκμετάλλευσης που ο στόλος τους αποτελείται από κινεζικής κατασκευής πλοία σε ποσοστό μέχρι 25%, ο φορέας εκμετάλλευσης θα χρεώνεται τέλος έως 500.000 δολάρια ανά είσοδο πλοίου σε λιμάνι των ΗΠΑ.
Τι απαντούν οι Κινέζοι
Η Κίνα θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις της αμερικανικής πλευράς και «θα λάβει τα απαραίτητα μέσα για τη διασφάλιση των νόμιμων δικαιωμάτων και συμφερόντων της», επισημαίνει το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας.
«Από τον Μάρτιο του 2024, η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πραγματοποιήσει πολλαπλούς γύρους επικοινωνίας σχετικά με τις έρευνες των ΗΠΑ στους κλάδους της ναυτιλίας, της εφοδιαστικής και της ναυπηγικής βιομηχανίας της Κίνας.
Η Κίνα έχει επανειλημμένα επιβεβαιώσει τις απόψεις της σχετικά με την “έρευνα 301” (σ.σ.: όπως λέγεται η νομοθετική πρωτοβουλία) και έχει ενημερώσει εγγράφως για τη θέση της», ανέφερε εκπρόσωπος του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας.
Με τον τρόπο αυτό, σημειώνεται από το υπουργείο Εμπορίου, καλούν τις ΗΠΑ «να επιστρέψουν στον ορθολογισμό και την αντικειμενικότητα και να σταματήσουν να κατηγορούν την Κίνα για τα αναπτυξιακά προβλήματα στις ΗΠΑ. Δυστυχώς, ωστόσο, η αμερικανική πλευρά εξακολουθεί να είναι αποφασισμένη να βαδίσει περαιτέρω στον λάθος δρόμο».
Αντιδρά και η Κομισιόν
Σύμφωνα με όσα έχει καταθέσει η Κομισιόν, οι ΗΠΑ θα πρέπει να επικεντρωθούν στην ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας με την Ε.Ε. και άλλες χώρες στους τομείς της ναυπηγικής βιομηχανίας, της ναυτιλίας και της εφοδιαστικής, αντί να επιβάλλουν μονομερή μέτρα που θα έχουν άμεσο ή έμμεσο αντίκτυπο στους οικονομικούς φορείς και τους εργαζομένους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το επίκεντρο αυτής της διεθνούς συνεργασίας θα πρέπει να είναι η αποκατάσταση των ανταγωνιστικών συνθηκών σε αυτούς τους τομείς, η αναζωογόνηση των βιομηχανιών και η εξασφάλιση καλά διαφοροποιημένων και ανθεκτικών αλυσίδων εφοδιασμού.
«Οι ΗΠΑ θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους όλους τους παράγοντες και τις πιθανές συνέπειες. Οποιαδήποτε μονομερή μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των λιμενικών τελών, από τις ΗΠΑ που θα μπορούσαν να επηρεάσουν άμεσα ή έμμεσα τα συμφέροντα της Ε.Ε. θα πρέπει να αποφεύγονται.
Κάθε είδος μέτρου ή στήριξης που θα θεσπιστεί -ως αποτέλεσμα της έρευνας- δεν θα πρέπει να εισάγει διακρίσεις μεταξύ των οικονομικών παραγωγών της χώρας και τρίτων χωρών.
Η Ε.Ε. επιφυλάσσεται του δικαιώματός της να διατυπώσει περαιτέρω παρατηρήσεις και να αντιδράσει σε κάθε αμερικανικό μέτρο που θα προκύψει από την παρούσα έρευνα, ιδίως εάν επηρεάζει -άμεσα ή έμμεσα- τους οικονομικούς φορείς της Ε.Ε. και τις θέσεις εργασίας στον τομέα της ναυπηγικής βιομηχανίας, της ναυτιλίας και της εφοδιαστικής της Ε.Ε.», αναφέρει χαρακτηριστικά η Κομισιόν.
Ευρωπαίοι εφοπλιστές
Σύμφωνα με την Ένωση Ευρωπαϊκών Εφοπλιστικών Ενώσεων ECSA:
- Η επιβολή λιμενικού τέλους δεν μπορεί να αποθαρρύνει κινεζικές πράξεις, πολιτικές ή πρακτικές.
- Η επιβολή λιμενικού τέλους θα βλάψει την ανταγωνιστικότητα των ΗΠΑ και θα αυξήσει το κόστος για τους Αμερικανούς καταναλωτές.
- Η επιβολή λιμενικού τέλους δεν μπορεί να εγγυηθεί την αναζωογόνηση της εγχώριας ναυπηγικής βιομηχανίας των ΗΠΑ.
- Θα έχει αντίκτυπο στους πλοιοκτήτες και τους φορείς εκμετάλλευσης εκτός Κίνας.
- Πρέπει να διασφαλιστούν οι αρχές του ελεύθερου και δίκαιου εμπορίου.
Σύμφωνα με την ECSA: «Λόγω του παγκόσμιου χαρακτήρα της ναυτιλιακής βιομηχανίας και του διεθνούς αντικτύπου που μπορεί να έχουν τα περιοριστικά μέτρα για το εμπόριο στην αποτελεσματικότητα των παγκόσμιων θαλάσσιων μεταφορών, θα υποστηρίζαμε ότι η εξέταση οποιωνδήποτε διορθωτικών μέτρων θα πρέπει να εγείρεται µέσω παγκόσμιων φόρουµ, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου».
Πηγή: naftemporiki.gr
Διαβάστε επίσης: Μακρόν για δασμούς: «Ελπίζει πως έπεισε» τον Τραμπ να μη βάλει στο στόχαστρο την ΕΕ