Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να παρουσιάσει την Τετάρτη ένα νέο στρατηγικό σχέδιο για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, καθώς οι επιχειρήσεις βρίσκονται αντιμέτωπες με υψηλά ενεργειακά κόστη, αυστηρούς κλιματικούς στόχους και αυξανόμενο ανταγωνισμό από τις ΗΠΑ και την Κίνα.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να υποστηρίξει τη “βιώσιμη και ανθεκτική παραγωγή”, παρέχοντας βοήθεια σε βιομηχανίες που πλήττονται από διαρκώς υψηλό ενεργειακό κόστος και εμπόδια στις επενδύσεις.
Το στρατηγικό σχέδιο θα περιλαμβάνει:
- Χαλάρωση του πλαισίου κρατικών ενισχύσεων μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του 2025
- Νέα νομοθεσία για ταχύτερη αδειοδότηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας το τέταρτο τρίμηνο του 2025
- Πακέτο για την αναβάθμιση των ευρωπαϊκών ενεργειακών δικτύων το πρώτο τρίμηνο του 2026
Επιπλέον, η Κομισιόν θα επιβεβαιώσει τη δέσμευσή της στη μείωση των εκπομπών ρύπων, μετά την πρόταση του 2024 για ενδιάμεσο στόχο μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 90% έως το 2040.
Πιέσεις από επιχειρήσεις και απειλή εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ
Η Επιτροπή και οι εθνικές κυβερνήσεις βρίσκονται υπό πίεση από εταιρείες που απαιτούν χαμηλότερο ενεργειακό κόστος και μείωση της γραφειοκρατίας. Οι πολιτικές του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος εγκατέλειψε προηγούμενες δεσμεύσεις για το κλίμα και προειδοποίησε την ΕΕ να αγοράζει περισσότερη αμερικανική ενέργεια, έχουν εντείνει την ανάγκη για δράση από την πλευρά της Ευρώπης.
Σύμφωνα με προσχέδιο του σχεδίου που διέρρευσε στο Bloomberg, το “Clean Industrial Deal” στοχεύει να εγκαινιάσει μια νέα εποχή ανάπτυξης, ανθεκτικότητας και ηγεσίας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας.
Μεταξύ των βασικών προτάσεων είναι η αναθεώρηση των κανόνων για το χαμηλών εκπομπών υδρογόνο, ώστε να παρέχεται μεγαλύτερη ρυθμιστική ασφάλεια στους παραγωγούς, καθώς και η δημιουργία νέων μηχανισμών για την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων σε καθαρές τεχνολογίες και αναβαθμίσεις βιομηχανικών υποδομών.
Η Επιτροπή εξετάζει επίσης τη χρήση κρατικών εγγυήσεων για την ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στις καθαρές τεχνολογίες, μειώνοντας έτσι το επενδυτικό ρίσκο.
Σχέδιο μείωσης ενεργειακού κόστους και μεγαλύτερη στήριξη στις επιχειρήσεις
Παράλληλα, η Επιτροπή θα παρουσιάσει ένα συνοδευτικό σχέδιο για φθηνότερη ενέργεια. Οι προτάσεις περιλαμβάνουν:
Επιτάχυνση της υιοθέτησης Συμφωνιών Αγοράς Ενέργειας (PPAs) και Συμβάσεων Διαφοράς (CfDs), ώστε να καταστεί πιο ελκυστική η παραγωγή καθαρής ενέργειας για τη βιομηχανία
Μείωση της εξάρτησης των τιμών ενέργειας από τα ορυκτά καύσιμα
Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αναμένεται να συναντηθεί την Τετάρτη με ηγέτες της βιομηχανίας στην Αμβέρσα, έναν χρόνο μετά την υπογραφή της Διακήρυξης της Αμβέρσας, όπου οι επιχειρήσεις είχαν ζητήσει μείωση του ενεργειακού κόστους και της γραφειοκρατίας των περιβαλλοντικών κανόνων.
Η φον ντερ Λάιεν έχει θέσει ως βασική προτεραιότητα της δεύτερης θητείας της την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας. Ωστόσο, το υψηλό ενεργειακό κόστος και οι κρατικές επιδοτήσεις της Κίνας έχουν προκαλέσει ανησυχίες για το μέλλον των ευρωπαϊκών κατασκευαστικών επιχειρήσεων.
Βιομήχανοι: “Η Ευρώπη κινδυνεύει να χάσει την παραγωγή της”
Παρά τις υποσχέσεις για μεταρρυθμίσεις, εκπρόσωποι της βιομηχανίας υποστηρίζουν ότι η ΕΕ δεν έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να σταματήσει την παρακμή της ευρωπαϊκής παραγωγής. Ο Τζιμ Ράτκλιφ, CEO της Ineos Group, σε ανοιχτή επιστολή του, υποστήριξε ότι η χημική βιομηχανία της Ευρώπης, η οποία έχει κύκλο εργασιών 1 τρισεκατομμυρίου ευρώ, βρίσκεται σε κίνδυνο εξαφάνισης.
«Όλοι οι μεγάλοι ανταγωνιστές μας σχεδιάζουν να αποχωρήσουν από την Ευρώπη, επειδή οι κυβερνήσεις αποτυγχάνουν να δράσουν ξανά και ξανά», ανέφερε ο Ράτκλιφ. «Το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής θα είναι η Ευρώπη να εισάγει όλες τις πρώτες ύλες της από τις ΗΠΑ και την Κίνα, δίνοντας σε αυτούς τους ανταγωνιστές τεράστια πλεονεκτήματα».
Το επόμενο βήμα: Πίεση για πολιτική συναίνεση
Η Επιτροπή θα πρέπει να εξασφαλίσει τη στήριξη των κρατών-μελών και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την εφαρμογή του σχεδίου. Με δεδομένες τις διαφωνίες μεταξύ των κυβερνήσεων για το πώς πρέπει να στηριχθεί η βιομηχανία, οι συζητήσεις αναμένονται έντονες τους επόμενους μήνες.
Το αποτέλεσμα αυτής της πρωτοβουλίας θα είναι καθοριστικό για το εάν η Ευρώπη μπορεί να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητά της απέναντι στις οικονομικές δυνάμεις των ΗΠΑ και της Κίνας, ενώ συνεχίζει την πορεία προς την πράσινη μετάβαση.
Πηγή: newmoney.gr
Διαβάστε επίσης: Ο Τραμπ παίζει το «Reverse Nixon» με Ρωσία και Κίνα - Γιατί θα αποτύχει