Περισσότερο από το αναμενόμενο επιβραδύνθηκε ο πληθωρισμός της Τουρκίας τον Μάρτιο, με τα στοιχεία να αποκλείουν οποιαδήποτε επίδραση από την πρόσφατη πολιτική αναταραχή που επηρέασε την αγορά και προέρχεται από τη σύλληψη και φυλάκηση του μεγαλύτερου πολιτικού αντιπάλου του Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με το Bloomberg.
Ο ετήσιος πληθωρισμός έπεσε στο 38,1% έναντι 39,1% τον Φεβρουάριο, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη η κρατική στατιστική υπηρεσία TurkStat, ενώ ι οικονομολόγοι προέβλεπαν ότι θα διαμορφωνόταν στο 38,7%.
Σε μηναία βάση ο πληθωρισμός τον Μάρτιο ήταν 2,46%, έναντι 2,27% τον Φεβρουάριο.
Η κεντρική τράπεζα
Ωστόσο, αυτή η πτώση μπορεί να μη λέει πολλά στην κεντρική τράπεζα λόγω πιο άμεσων κινδύνων που προέρχονται από την πολιτική αναταραχή. Τα όσα συνέβησαν με αφορμή τη σύλληψη του Εκρέμ Ιμάμογλου το προηγούμενο διάστημα προκάλεσαν ένα ξεπούλημα στην αγορά με τη λίρα να υποχωρεί έως και 11% στις 19 Μαρτίου.
Η κεντρική τράπεζα παρενέβη για να περιορίσει τη ρευστότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι ντόπιοι δεν θα αρχίσουν να μετατρέπουν μαζικά τις λίρες τους σε δολάρια.
Από τότε η λίρα είναι σταθερή γύρω στις 38 ανά δολάριο. Αλλωστε, ένα σταθερό νόμισμα υπήρξε ακρογωνιαίος λίθος στον αγώνα της κεντρικής τράπεζας κατά του πληθωρισμού.
Η κεντρική τράπεζα άρχισε να μειώνει το κόστος δανεισμού τον Δεκέμβριο και προχώρησε σε τρεις διαδοχικές περικοπές κατά 250 μονάδες βάσης στο 42,5%.
Μέχρι την κράτηση του Ιμάμογλου, αναμενόταν να συνεχιστεί η μείωση των επιτοκίων στις έξι επόμενες συνεδριάσεις της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής φέτος.
Αυτό άλλαξε γρήγορα τις τελευταίες δύο εβδομάδες, με πολλές παγκόσμιες τράπεζες να προβλέπουν παύση του κύκλου χαλάρωσης τον Απρίλιο λόγω των πληθωριστικών κινδύνων που προέρχονται από την πολιτική αστάθεια και την αστάθεια της αγοράς.
Αναλυτές του ομίλου Goldman Sachs προέβλεψαν, μάλιστα, ότι η νομισματική αρχή μπορεί και να αυξήσει το βασικό της επιτόκιο κατά 350 μονάδες βάσης κατά τη συνεδρίασή της στις 17 Απριλίου.
Πηγή: ot.gr
Διαβάστε επίσης: UBS, Citi, Deutsche Bank, Commerzbank: Πώς «διαβάζουν» την επίθεση Τραμπ στο παγκόσμιο εμπόριο