«Σφυροκόπημα» στη Wall Street από τους δασμούς Τραμπ – Ελλοχεύει ο κίνδυνος της ύφεσης

Ραγδαία πτώση στις αμερικανικές αγορές προκαλεί η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου με την «σφραγίδα» του Λευκού Οίκου - Προς τη χειρότερη συνεδρίαση των τελευταίων τριών ετών οδεύει ο S&P 500

«Βυθίζονται» σήμερα οι βασικοί δείκτες της Wall Street, καθώς οι σαρωτικοί δασμοί που ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, αναζωπυρώνουν τους φόβους για εμπορικό πόλεμο και απειλούν την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.

Ο Dow Jones υποχωρεί κατά 1.130 μονάδες ή 2,69% στις 41.091,34 μονάδες. Ο S&P 500 σημειώνει πτώση 3,15% στις 5.492,25 μονάδες και βρίσκεται σε τροχιά για τη μεγαλύτερη ημερήσια απώλεια από το 2022. Ο Nasdaq διολισθαίνει κατά 4,15% στις 16.870,43 μονάδες, καθώς οι επενδυτές εγκαταλείπουν τις τεχνολογικές μετοχές, που χαρακτηρίζονται από υψηλό ρίσκο. Ο δείκτης μεταβλητότητας VIX – γνωστός και ως «δείκτης φόβου» της Wall Street – «σκαρφάλωσε» στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών εβδομάδων, στις 26,91 μονάδες.

Οι μετοχές εταιρειών με εξάρτηση από το παγκόσμιο εμπόριο καταγράφουν τις μεγαλύτερες απώλειες. Οι Nike, Lululemon και Deckers σημείωσαν «βουτιά» έως και 12%, μετά την επιβολή δασμών σε χώρες-παραγωγικά κέντρα όπως το Βιετνάμ. Η Apple υποχωρεί κατά 7,5%, ενώ οι Amazon, Nvidia και Tesla καταγράφουν απώλειες άνω του 5%. Οι ενεργειακές μετοχές Exxon Mobil και Chevron «βυθίζονται» κατά 4%, ακολουθώντας την πτώση της τιμής του πετρελαίου κατά 6%, λόγω των δασμών και της επιτάχυνσης της παραγωγής από τον OPEC+.

Ο Τραμπ ανακοίνωσε κατώτατο δασμό 10% σε όλες τις εισαγωγές, με υψηλότερους συντελεστές για μεγάλους εμπορικούς εταίρους όπως η Κίνα, η Ιαπωνία και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η κίνηση αυτή χαρακτηρίζεται ως κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου, με τις Βρυξέλλες και το Πεκίνο να ετοιμάζουν αντίποινα.

Ο συνδυασμός γεωοικονομικής αστάθειας και φόβου για ύφεση πυροδότησε έντονη φυγή προς τα ασφαλή επενδυτικά καταφύγια. Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε σε χαμηλό πενταμήνου, πλησιάζοντας το ψυχολογικό όριο του 4%, ενώ ανάλογες κινήσεις καταγράφηκαν σε Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιαπωνία και Αυστραλία. Το γεν και το ελβετικό φράγκο ενισχύθηκαν, ενώ ο χρυσός σημείωσε νέο ιστορικό υψηλό.

Το δολάριο έχασε 1,7% την Πέμπτη και καταγράφει πλέον πτώση άνω του 4% από την αρχή του έτους, εν μέσω φόβων για περαιτέρω εκροές από τις αγορές μετοχών.

Η Deutsche Bank εκτιμά ότι οι νέοι δασμοί ενδέχεται να μειώσουν κατά 1,5% την ανάπτυξη των ΗΠΑ φέτος και να προσθέσουν αντίστοιχο ποσοστό στον πληθωρισμό. Ήδη οι αγορές προεξοφλούν τρεις μειώσεις επιτοκίων από τη Fed μέχρι το τέλος του έτους, με πιθανή έναρξη τον Ιούλιο.

Στα μακροοικονομικά νέα, 219.000 Αμερικανοί υπέβαλαν αιτήσεις για επίδομα ανεργίας την τελευταία εβδομάδα, αριθμός ελαφρώς χαμηλότερος των προβλέψεων (225.000). Η αγορά περιμένει το κρίσιμο report για τις νέες θέσεις εργασίας Μαρτίου την Παρασκευή, με τις προβλέψεις να δείχνουν μικρή επιβράδυνση σε σχέση με τον Φεβρουάριο.

Παράλληλα, το εμπορικό έλλειμμα μειώθηκε κατά 6,1% στα 122,7 δισ. δολάρια τον Φεβρουάριο, χάρη στην ενίσχυση των εξαγωγών. Οι επιχειρήσεις φαίνεται πως έσπευσαν να εξασφαλίσουν πρώτες ύλες πριν τεθούν σε πλήρη εφαρμογή οι δασμοί, οδηγώντας σε προσωρινή ανακούφιση του εμπορικού ισοζυγίου. Ωστόσο, οι αντοχές της οικονομίας θα δοκιμαστούν περαιτέρω όσο οι διαπραγματεύσεις εξελίσσονται και τα αποτελέσματα της νέας πολιτικής αρχίζουν να αποτυπώνονται πλήρως.

Πηγή: newmoney.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ