Στο ΕΡΓΑΝΗ οι όροι εργασίας 307.246 εργαζομένων – Πότε λήγει η προθεσμία

Ανέβασε στροφές η ηλεκτρονική απογραφή εργαζομένων μετά την παράταση που δόθηκε από το Υπουργείο Εργασίας στην καταχώριση μισθών και όρων απασχόλησης στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ

Του Αδάμου Αδάμου

Συνεχή αύξηση καταγράφουν οι καταχωρίσεις από επιχειρήσεις και εργοδότες των όρων απασχόλησης των εργαζομένων τους στο πληροφοριακό σύστημα του Υπουργείου Εργασίας ΕΡΓΑΝΗ στο οποίο ήδη βρίσκονται οι όροι εργοδότησης για 307.246 εργαζόμενους της Κύπρου.

Ο αριθμός αυτός σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας αντιστοιχεί στο 75% των εργαζομένων που πρέπει να καταχωρηθούν μέχρι το τέλος Μαΐου (410.000 εργαζόμενοι).

Τα στοιχεία δόθηκαν στο πλαίσιο της πρόσφατης συνέντευξης Τύπου που παρέθεσε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιάννης Παναγιώτου για τη θετική πορεία που καταγράφει η αγορά εργασίας στα δύο χρόνια διακυβέρνησης της παρούσας κυβέρνησης.

Η απογραφή των εργαζομένων, των μισθών και των όρων απασχόλησής τους στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ άρχισε μετά από σχετικό διάταγμα του Υπουργείου Εργασίας στην αρχή του χρόνου το οποίο αρχικά έδινε προθεσμία για ολοκλήρωση της διαδικασίας μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου. Στο παρά πέντε της λήξης της εκδόθηκε νέο διάταγμα παρατείνοντας για τρεις μήνες, μέχρι την 31η Μαΐου 2025 τη σχετική νομική υποχρέωση των εργοδοτών.

Η παράταση, όπως, προκύπτει από τα στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας, κρινόταν αναγκαία καθώς τον Φεβρουαρίου είχαν καταχωριστεί στοιχεία στο ΕΡΓΑΝΗ μόνο για 150 χιλιάδες εργαζόμενους.

Ο αριθμός αυτός αυξήθηκε στη συνέχεια και μέχρι το τέλος Μαρτίου αφορούσε καταχωρίσεις για 230 χιλιάδες εργαζομένους και όπως αναφέρθηκε τον Απρίλιο οι καταχωρίσεις αυξήθηκαν. Με το Υπουργείο Εργασίας να γνωστοποιεί πως μέχρι σήμερα έχουν καταχωρηθεί οι όροι εργοδότησης για 307.246 εργαζόμενους στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ. Με βάση τα στοιχεία του Υπουργείου μέχρι το τέλος Μαΐου θα πρέπει καταχωριστούν στο ΕΡΓΑΝΗ οι όροι εργασίας άλλων 100 χιλιάδων περίπου εργαζόμενων για να ολοκληρωθεί η υποχρεωτική απογραφή που εκτιμάται ότι θα καλύπτει 410.000 εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.

Η ηλεκτρονική απογραφή των εργαζομένων, όπως γράψαμε ξανά, ήταν ένας από τους αρχικούς στόχους της παρούσας κυβέρνησης για σκοπούς καλύτερης ρύθμισης της αγοράς εργασίας και επιθεώρησής της. Το μέτρο που προωθήθηκε μετά από τροποποίηση υφιστάμενης νομοθεσίας, του περί Διαφανών και Προβλέψιμων Όρων Νόμου, εντάσσεται και στο πλαίσιο των άλλων δράσεων που προωθήθηκαν για αποτελεσματικότερη αντιμετώπισης της αδήλωτης εργασίας και εξελικτικά, όπως είχε αναφέρει ο Υπουργός Εργασίας, μέσω της δυνατότητας που θα δίνεται για επαλήθευση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζόμενων, θα ενισχύσει και τις συντάξεις.

Βάσει της νομοθεσίας οι όροι εργασίας που καλούνται οι εργοδότες να καταχωρίζουν στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ είναι οι ακόλουθοι: Στοιχεία εργοδότη, Σε περίπτωση επιχείρησης λιανικού εμπορίου, ο τύπος της επιχείρησης, στοιχεία εργοδοτούμενου, έδρα εργοδότη, τόπος παροχής εργασίας βάσει της σύμβασης απασχόλησης και τόπος παροχής εργασίας κατά την καταχώριση, περιγραφή εργασίας και ειδικότητα εργοδοτούμενου, ημερομηνία έναρξης εργασίας και ημερομηνία λήξης εργασίας για εργασία ορισμένου χρόνου. Σε περιπτώσεις επιχειρήσεων προσωρινής απασχόλησης ζητούνται τα στοιχεία του έμμεσου εργοδότη, όροι και διάρκεια δοκιμαστικής περιόδου, η διάρκεια ετήσιας άδειας και τρόπος απόδοσης, αμοιβή – μισθός, συχνότητα καταβολής (ημερήσια/ εβδομαδιαία/ μηνιαία/ ωριαία), ωράριο κανονικής εργάσιμης ημέρας/ εβδομάδας, καθώς και αναφορά κατά πόσον το ωράριο εργοδοτουμένου είναι μη προβλέψιμο ωράριο και, τέλος, άλλα ωφελήματα/επιδόματα, προμήθειες, τιμαριθμικό επίδομα κτλ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ