Γυναίκες στο περιθώριο- H σύγκριση με ΕΕ αποκαλύπτει ανισότητες

Μόλις το 14% των βουλευτών στην Κύπρο είναι γυναίκες, σε αντίθεση με το 33% στην ΕΕ - Μείωση του μισθολογικού χάσματος αλλά είναι ελαφρώς πιο πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ

Στις αρχές του τρέχοντος μήνα, το Υπουργείο Εργασίας, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου, διοργάνωσε ημερίδα με θέμα την ισότητα των φύλων και τις τάσεις απασχόλησης. Από τα αποτελέσματα της ημερίδας φάνηκε ότι ο χαμηλότερος βαθμός ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών εντοπίζεται στον τομέα της εξουσίας, ο οποίος αφορά τη συμμετοχή ανδρών και γυναικών στη λήψη πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών αποφάσεων. Με λίγα λόγια, παρατηρείται μειωμένη εκπροσώπηση των γυναικών σε θέσεις εξουσίας, καθώς και άνιση κατανομή των οικογενειακών και φροντιστικών υποχρεώσεων.

Οι γυναίκες υστερούν σημαντικά σε διευθυντικές θέσεις

Σε τρία βασικά επίπεδα εξουσίας, η υψηλότερη συμμετοχή γυναικών καταγράφεται στο Υπουργικό Συμβούλιο. Αντίθετα, η εκπροσώπησή τους στη Βουλή των Αντιπροσώπων, στην τοπική αυτοδιοίκηση, στα Διοικητικά Συμβούλια (Δ.Σ.) των μεγαλύτερων εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου εταιρειών και στα Δ.Σ. της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και αθλητικών οργανισμών είναι σημαντικά χαμηλή.

Συγκεκριμένα, μόλις το 14% των βουλευτών στην Κύπρο είναι γυναίκες, σε αντίθεση με το 33% στην ΕΕ. Το ίδιο χαμηλό ποσοστό (14%) ισχύει και για τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας, έναντι 29% στην ΕΕ. Στον ιδιωτικό τομέα, στις μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες, οι γυναίκες καταλαμβάνουν μόλις το 9% των θέσεων στα διοικητικά συμβούλια, σε σύγκριση με το 34% στην ΕΕ. 

Στην κατηγορία «διευθυντές και διοικητικοί λειτουργοί», οι άνδρες είναι 289,3% περισσότεροι ως αυτοαπασχολούμενοι και 190,9% ως υπάλληλοι. Συνολικά, μόλις 187 γυναίκες εργάζονται ως αυτοαπασχολούμενες διευθύντριες. Ενώ οι άνδρες υπερτερούν στην αυτοαπασχόληση και ως υπάλληλοι γενικά, οι γυναίκες αποτελούν την πλειοψηφία σε εξειδικευμένες θέσεις, αλλά υστερούν σημαντικά σε διευθυντικές θέσεις.

Ισότητα φύλων στην Κύπρο σε σχέση με την ΕΕ

Οι ανισότητες αυτές κατατάσσουν την Κύπρο στην 20ή θέση ανάμεσα στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ στον Δείκτη Ισότητας Φύλων (Gender Equality Index) του 2024, με 60,9 μονάδες, ενώ ο μέσος όρος της ΕΕ είναι 71 μονάδες.

Παρόλα αυτά, είναι αξιοσημείωτη η σημαντική πρόοδος που έχει επιτευχθεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Η βαθμολογία της Κύπρου στον Δείκτη Ισότητας Φύλων σχεδόν διπλασιάστηκε, από 38,5 μονάδες το 2005 σε 60,9 μονάδες το 2024. Επιπλέον, σε σύγκριση με το 2023, η Κύπρος βελτίωσε τη θέση της κατά μία, από την 21η στην 20ή. Ωστόσο, παρά τη σημαντική αυτή βελτίωση, η χώρα εξακολουθεί να υστερεί σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων, κα Τζόζη Χριστοδούλου, όπως ανέφερε «Η συνολική πρόοδος που καταγράφεται είναι ένα σημαντικό βήμα για τη χώρα μας, αλλά δεν πρέπει να οδηγήσει σε εφησυχασμό. Η Έκθεση αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο για τη συνέχιση της θετικής πορείας στους τομείς όπου η Κύπρος έχει καλές επιδόσεις, αλλά κυρίως για τη βελτίωση στους τομείς όπου το χάσμα ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών είναι μεγαλύτερο».

Μισθολογική ανισότητα υπέρ των ανδρών

Η μεγαλύτερη πρόοδος παρατηρείται στους τομείς της εργασίας (ισότιμη πρόσβαση στην απασχόληση και καλές συνθήκες εργασίας) και των χρημάτων (πρόσβαση σε οικονομικούς πόρους και οικονομική κατάσταση). Παρόλα αυτά, μιλώντας με ποσοστά το μισθολογικό χάσμα  μεταξύ ανδρών και γυναικών ανέρχεται στο 12,2%, ελαφρώς υψηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ (12%). Στους λογιστές και επαγγελματίες διοίκησης, οι άνδρες αμείβονται κατά μέσο όρο με 2.885 ευρώ, ενώ οι γυναίκες με 2.560 ευρώ. Στον τομέα ΤΠΕ, η μέση αμοιβή των ανδρών είναι 1.756 ευρώ και των γυναικών 1.485 ευρώ, με τη διαφορά σε ορισμένες ειδικότητες να φτάνει ακόμη και τα 1.018 ευρώ

Διαβάστε επίσης: Αλήθεια, δημιουργία και κουλτούρα: τα brands στο πεδίο της επόμενης μέρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ