Νέες δυνατότητες πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα έχουν σε σύντομο χρονικό διάστημα οι δικαιούχοι του ΓεΣΥ. Ο Ανώτερος Λειτουργός της Εθνικής Αρχής Ηλεκτρονικής Υγείας, Μάριος Νεοφύτου, μιλώντας στην εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι» του ΣΙΓΜΑ, εξήγησε τι ισχύει για όσους χρειαστούν ιατρική φροντίδα ή φαρμακευτική αγωγή στο εξωτερικό.
Πρόσβαση στο ιατρικό ιστορικό
Όπως εξήγησε ο κ. Νεοφύτου, μέσα από την ευρωπαϊκή πλατφόρμα διασυνοριακών υπηρεσιών υγείας, γιατροί άλλων χωρών της ΕΕ μπορούν να έχουν πρόσβαση στο βασικό ιατρικό ιστορικό ενός Κύπριου πολίτη. Αυτό περιλαμβάνει πληροφορίες όπως αλλεργίες, χρόνιες παθήσεις, προηγούμενες επεμβάσεις, ομάδα αίματος και εμβολιασμούς.
Να σημειωθεί ότι η πρόσβαση γίνεται μόνο με τη συγκατάθεση του ασθενή και μόνο εφόσον έχει καταχωρηθεί εκ των προτέρων το ιστορικό του στην πλατφόρμα.
Εκτέλεση φαρμακευτικής συνταγής στο εξωτερικό
Οι χρόνιοι ασθενείς μπορούν, πριν ταξιδέψουν, να ζητήσουν από τον γιατρό τους να καταχωρήσει τα φάρμακά τους στην πλατφόρμα. Έτσι, εάν χρειαστεί, θα μπορούν να τα προμηθευτούν από φαρμακείο της χώρας στην οποία βρίσκονται, χωρίς να χρειάζεται νέα συνταγή.
Αποζημίωση από το Υπ. Υγείας
Ερωτηθείς τι γίνεται με το κόστος αυτών των υπηρεσιών, ο κ. Νεοφύτου εξήγησε ότι εάν κάποιος δικαιούχος λάβει ιατρική περίθαλψη στο εξωτερικό, μπορεί – με την προσκόμιση αποδείξεων και δικαιολογητικών – να ζητήσει αποζημίωση από το Υπουργείο Υγείας μόλις επιστρέψει στην Κύπρο.
Για να είναι ενεργές αυτές οι υπηρεσίες, ο πολίτης πρέπει να επισκεφτεί τον προσωπικό του γιατρό ή άλλο γιατρό που γνωρίζει το ιστορικό του και να ζητήσει την καταχώρηση των δεδομένων του στην πλατφόρμα των διασυνοριακών υπηρεσιών υγείας, η οποία υποστηρίζεται από την Εθνική Αρχή Ηλεκτρονικής Υγείας
Πότε θα είναι διαθέσιμες οι νέες υπηρεσίες
«Είμαστε στην τελευταία φάση ολοκλήρωσης όλων των ελέγχων της πλατφόρμας και θα δοθεί στους επαγγελματίες υγείας σε πολύ σύντομο χρόνο. Υπολογίζω τέλος Ιουνίου να είναι διαθέσιμο στην Κύπρο», επισήμανε ο κ. Νεοφύτου. Ο ίδιος τόνισε ότι η χώρα μας είναι η 8η που υποστηρίζει πλήρως τις διασυνοριακές υπηρεσίες και η 16η που εντάσσεται στο δίκτυο ανταλλαγής ιατρικών δεδομένων.
Διαβάστε επίσης: Από το Silicon Valley στο Λονδίνο με στόχο τις επενδύσεις και τον επαναπατρισμό