Αιμιλιανίδου: Στόχος η ανεργία κάτω από 5%

Ένας από τους σημαντικούς στόχους της Κυβέρνησης είναι η μείωση της ανεργίας και η επαναφορά της οικονομίας σε συνθήκες πλήρους απασχόλησης, με ανεργία κάτω από 5%, είπε η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ζέτα Αιμιλιανίδου στην πρωτομαγιάτικη εκδήλωση της ΔΕΟΚ.

Σε χαιρετισμό της, που ανέγνωσε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εργασίας  Χρίστος Μαληκκίδης, η Υπουργός ανέφερε ότι για πρώτη φορά μετά το 2011 η ανεργία έχει μειωθεί σε μονοψήφιο αριθμό και η πτωτική της τάση συνεχίζεται, αφού τον Φεβρουάριο 2018 καταγράφηκε η μεγαλύτερη μείωση της ανεργίας στην Ε.Ε από 12.6% σε 9.6%,  ενώ αποτελεί ταυτόχρονα και τον 47ο συνεχή μήνα, κατά τον οποίο η ανεργία μειώνεται σε σχέση με το αντίστοιχο ποσοστό πριν από 12 μήνες.

"Η συνεχιζόμενη μείωση της ανεργίας αποτελεί επιβεβαίωση ότι οι προσπάθειες όλων έχουν καρποφορήσει. Σκοπεύουμε να συνεχίσουμε την εφαρμογή της πολιτικής για επιδότηση της εργασίας και της κατάρτισης, εισάγοντας νέα προγράμματα και επαναπροκηρύσσοντας ιδιαίτερα επιτυχημένα προγράμματα που είχαμε προσφέρει", πρόσθεσε.

Ανάμεσα στα δεκάδες Σχέδια και Προγράμματα που εφάρμοσε το Υπουργείο Εργασίας ανέφερε ως παραδείγματα το Σχέδιο Παροχής Κινήτρων για Πρόσληψη Ανέργων ηλικίας άνω των 50 ετών, το Σχέδιο Παροχής Κινήτρων για την Απασχόληση Νέων ηλικίας 25 μέχρι 29 ετών, καθώς και το Σχέδιο Παροχής Κινήτρων για την Απασχόληση Νέων ηλικίας μέχρι 25 ετών, τα οποία ολοκληρώθηκαν, όπως σημείωσε, πρόσφατα με επιτυχία.

Επιπρόσθετα, συνέχισε, με ανάλογη επιτυχία ολοκληρώθηκε και το Σχέδιο Παροχής Κινήτρων για την Πρόσληψη Ατόμων με Χρόνιες Παθήσεις, ενώ συνεχίζεται ακόμη η εφαρμογή του Σχεδίου Παροχής Κινήτρων για Πρόσληψη Ατόμων με Αναπηρία, καθώς και των νέων προγραμμάτων που εφαρμόζουμε για την πλήρη επιδότηση της κατάρτισης διάρκειας 12 μηνών για απόφοιτους επαγγελματίες, σε επαγγέλματα που έχουν ως προαπαιτούμενη αυτή την κατάρτιση για την απόκτηση άδειας εξασκήσεως του επαγγέλματος τους, δηλαδή για νέους νομικούς, αρχιτέκτονες και πολιτικούς μηχανικούς.

Είπε πως για την επίτευξη του στόχου που έχουμε για συνθήκες πλήρους απασχόλησης, προωθούμε και μια σειρά άλλων μέτρων και εργαλείων, όπως για παράδειγμα τη δημιουργία Ηλεκτρονικής Πλατφόρμας Καταγραφής και Αναζήτησης Διαθέσιμων Ανέργων, την οποία έχουμε ήδη ετοιμάσει και σύντομα θα τεθεί σε λειτουργία.

Μέσω της πλατφόρμας, ανέφερε, ενισχύεται σημαντικά η προσπάθεια για μείωση της ανεργίας, αφού δίδεται άμεση πρόσβαση στους εργοδότες για την αναζήτηση διαθέσιμων ανέργων στη βάση των προσόντων και δεξιοτήτων τους, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται καλύτερη σύζευξη των αναγκών των εργοδοτών με τις δεξιότητες των ανέργων.

Επίσης, σημείωσε, έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για την πρόσληψη 30 εξειδικευμένων συμβούλων απασχόλησης, οι οποίοι αναλαμβάνουν καθήκοντα από τον ερχόμενο μήνα και θα παρέχουν εξατομικευμένες υπηρεσίες σε άνεργους για την επιτυχή τοποθέτηση τους σε θέσεις εργασίας βάσει των προσόντων και δεξιοτήτων τους. Ανέφερε ότι και το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης είναι κάτι που απασχολεί έντονα το Υπουργείο και έχουν δοθεί οδηγίες για την ετοιμασία νομοσχεδίου που θα ρυθμίζει τα σχετικά με τη λειτουργία της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης.

Παράλληλα, το Υπουργείο Εργασίας , Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, είπε η κ. Αιμιλιανίδου, συνεχίζει την εξαιρετικά σημαντική προσπάθεια για την καταπολέμηση της αδήλωτης και παράνομης εργασίας.

Σημαντικό εργαλείο στους ελέγχους αυτούς, ανέφερε, αποτελεί η απόκτηση του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ», το οποίο παραχωρήθηκε στην Κυπριακή Δημοκρατία από την Ελληνική Κυβέρνηση με πρόσφατη διακρατική συμφωνία που υπογράψαμε.

"Η αξιοποίηση του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» είναι κομβικής σημασίας στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης στρατηγικής για την αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας, αφού η αξιοποίηση ενός συστήματος ανάλυσης κινδύνου με στοχευμένες επιθεωρήσεις, σε συνδυασμό με την πρόσφατη εισαγωγή πραγματικά αποτρεπτικών ποινών και διοικητικών προστίμων, δημιουργεί το υπόβαθρο για την ορθή αντιμετώπιση του προβλήματος. Επιπλέον, έχει κατατεθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων το Νομοσχέδιο που αφορά στην Ενιαία Υπηρεσία Επιθεώρησης, μέσω της οποίας ενισχύονται και εξορθολογίζονται οι εξουσίες, οι αρμοδιότητες και τα καθήκοντα των επιθεωρητών εργασίας", πρόσθεσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ