Έρχεται θεσμοθέτηση του κατώτατου μισθού για μηχανικούς; 

Το Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου (ΕΤΕΚ), καταθέτει τη θέση πως η θεσμοθέτηση μηχανισμού καθορισμού κατάλληλου αντιπροσωπευτικού κατώτατου μισθού στην Κύπρο σε επαγγέλματα μηχανικών, θα οδηγήσει μεταξύ άλλων τις επιχειρήσεις να αυξήσουν την αποδοτικότητα/ παραγωγικότητα τους και θα τις ενθαρρύνει να είναι πιο αποτελεσματικές αξιοποιώντας την τεχνολογία και επενδύοντας στην ποιότητα.

«Αυτό θα δώσει τα ερεθίσματα και θα μας βοηθήσει να πετύχουμε ένα διαχρονικό ύψιστο εθνικό στόχο, ο οποίος αφορά τη μετάβασή μας σε ένα πιο ισορροπημένο, ορθολογιστικό και βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης. Συναφώς σημειώνεται πως τούτο πρέπει να έχουν κατά νου και οι μηχανικοί μέλη του ΕΤΕΚ, οι οποίοι ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και ενεργούν οι ίδιοι ως εργοδότες», προστίθεται σε ανακοίνωση.  
 
Αναφέρει πως παρακολουθεί τη δημόσια συζήτηση που γίνεται σε σχέση με τη θεσμοθέτηση κατώτατου εθνικού μισθού στην Κύπρο και σημειώνει ότι παρά τα σημεία ανάκαμψης της οικονομίας αλλά και του κατασκευαστικού κλάδου, παρατηρούνται πολλές περιπτώσεις εργοδότησης αρχιτεκτόνων και μηχανικών με μισθό χαμηλότερο από τον κατώτατο μισθό που υπάρχει θεσμοθετημένα για συγκεκριμένα ανειδίκευτα επαγγέλματα και δυστυχώς αρκετές φορές με μη ευνοϊκούς όρους εργοδότησης.
 
«Γενικότερα, δυστυχώς στα επαγγέλματα των μηχανικών στα οποία δεν υπάρχουν οργανωμένες συντεχνίες, ούτε συλλογικές συμβάσεις, οι κανόνες της ελεύθερης αγοράς οδηγούν συχνά σε ιδιαίτερα χαμηλούς μισθούς για επιστήμονες μηχανικούς, κάτι που παγιδεύει τις πλείστες επιχειρήσεις σε ένα φαύλο κύκλο ανταγωνισμού επί της τιμής των προϊόντων και υπηρεσιών που προσφέρουν», προστίθεται στην ανακοίνωση του ΕΤΕΚ.

«Αναπόφευκτα συχνά σε ένα τέτοιο περιβάλλον οι επιστήμονες μηχανικοί αντί να έχουν τον ρόλο του δημιουργού, αυτού που βρίσκει καινοτόμες λύσεις και προσθέτει αξία στην οικονομία, οδηγούνται σε ρόλο «διεκπεραιωτή», κάτι που συντηρεί το σημερινό μη αειφόρο οικονομικό μοντέλο», σημειώνεται.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ