Τα φορολογικά κίνητρα που ψηφίστηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο και παρουσίασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο Λονδίνο δεν αφορούν μόνο Κύπριους που σκοπεύουν να επαναπατριστούν, αλλά όλους τους εργαζόμενους, από ΕΕ και τρίτες χώρες, όπως διευκρινίστηκε στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, η οποία συζήτησε την τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας.
Παρουσιάζοντας το τροποποιητικό νομοσχέδιο, η Λειτουργός του Υπουργείου Οικονομικών, Ρένα Μακρή ανέφερε ότι πρόκειται για «πολύ σημαντική δράση για επαναπατρισμό ταλέντων», που αποτελεί πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος ξεκίνησε την παρουσίαση της πρότασης την προηγούμενη βδομάδα στο Λονδίνο. «Σκοπός είναι να βελτιώσει το υφιστάμενο φορολογικό πλαίσιο του 2022, καθιστώντας το πιο ελκυστικό, ευέλικτο και πιο διευρυμένο».
Σύμφωνα με το υφιστάμενο πλαίσιο, ισχύει φορολογική απαλλαγή ύψους 20% επί της αμοιβής, ή έως 8.550 ευρώ, όποιο ποσό είναι μικρότερο, για άτομα που είχαν εργαστεί στο εξωτερικό για τρία συνεχόμενα έτη πριν την εργοδότησή τους στην Κύπρο. Η απαλλαγή ισχύει για επτά φορολογικά έτη.
Με βάση τις προτεινόμενες αλλαγές, εξήγησε η κ. Μακρή, αυξάνεται το ποσοστό απαλλαγής από 20% σε 25%, ενώ το ανώτατο ποσό απαλλαγής αυξάνεται από 8.550 ευρώ σε 25.000 ευρώ. Παράλληλα, μειώνεται η χρονική προϋπόθεση απασχόλησης εκτός Κύπρου, έτσι ώστε η απαίτηση για τρία συνεχόμενα έτη να αντικαθίσταται με τουλάχιστον 36 μήνες απασχόλησης εντός των τελευταίων πέντε ετών.
Επιπλέον, μειώνεται από δεκαπέντε σε επτά έτη το διάστημα που πρέπει να έχει μεσολαβήσει από την ολοκλήρωση των σπουδών ενός προσώπου μέχρι την επιστροφή του στη Δημοκρατία για να μπορεί να τύχει της σχετικής απαλλαγής.
Τέλος, το πλαίσιο προβλέπει ότι θα επανεξετάζεται κάθε πέντε χρόνια, ώστε να διασφαλίζεται η δυναμική του προσαρμογή στις κοινωνικοοικονομικές εξελίξεις και να ενδυναμώνεται περαιτέρω η αποτελεσματικότητα του μέτρου.
Εκπρόσωπος του ΣΕΛΚ είπε ότι με τα παραπάνω βελτιώνεται το υφιστάμενο πλαίσιο με εισαγωγή επιπλέον κριτηρίων. «Είμαστε σύμφωνοι με την αρχή, χωρίς να υπεισέλθουμε στη λογική ότι ενδεχομένως να θεωρηθεί ότι αδικούνται κάποιες ομάδες, όπως τα άτομα που δεν εργάζονται στο εξωτερικό».
Εκπρόσωπος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου είπε ότι το προτεινόμενο προς τροποποίηση άρθρο είναι από «τα πιο ταλαιπωρημένα άρθρα του νόμου» αν δούμε τις τροποποιήσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια. Υπογράμμισε ότι δεν έγινε καμία διαβούλευση για τη συγκεκριμένη τροποποίηση. «Υπάρχει χρόνος για διαβούλευση, να δούμε πιο σωστά και με ηρεμία τις εισηγήσεις, αφού μπορούμε να βάλουμε ως έναρξη ισχύος της τροποποίησης την αρχή του χρόνου, παρά από την ψήφιση του νόμου που λέει το νομοσχέδιο. Θέλουμε να δούμε ότι υπάρχει αιτιολόγηση στο να γίνει αυτή η τροποποίηση».
Πρόσθεσε, επίσης, ότι δεν ορίζεται τι σημαίνει «ταλέντο», ενώ τόνισε ότι γίνεται αναφορά για επαναπατρισμό Κυπρίων από το εξωτερικό, ενώ το νομοσχέδιο δεν περιορίζεται σε Κύπριους ή Ευρωπαίους.
Εκ μέρους του ΔΗΣΥ, ο Βουλευτής Χάρης Γεωργιάδης είπε ότι βλέπει θετικά την πρόταση. «Μου προκαλεί εντύπωση όμως η μη πραγματοποίηση διαλόγου ή διαβούλευσης», είπε.
Σημείωσε ότι επί της αρχής φαίνεται να πρόκειται για βελτίωση. Διευκρίνισε, επίσης, ότι τα 15 χρόνια απουσίας στο εξωτερικό που ίσχυαν μέχρι σήμερα περιλάμβαναν και τα χρόνια σπουδών, ενώ τώρα προτείνονται εφτά χρόνια μετά τη λήψη του πτυχίου.
Στηλίτευσε, επίσης, ότι το νομοσχέδιο παρουσιάστηκε «με τον πιο επίσημο τρόπο» από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πριν έρθει στη Βουλή και πριν γίνει διαβούλευση.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού ρώτησε τη Νομική Υπηρεσία πότε θεωρεί ότι δημιουργούνται συνθήκες δυσμενούς διάκρισης και άνισης μεταχείρισης μεταξύ Κυπρίων πολιτών.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Καυκαλιάς ρώτησε αν έχει γίνει οποιαδήποτε αξιολόγηση για την αποτελεσματικότητα του υφιστάμενου φορολογικού πλαισίου που εφαρμόζεται από το 2022 και μετά. «Δύο χρόνια μετά, διερωτούμαστε εκ νέου, από τη στιγμή που εισηγούμαστε αλλαγή σε υφιστάμενο μέτρο, ποια μελέτη και ποια στοιχεία κατέδειξαν την ανάγκη για να προτείνετε τις αλλαγές αυτές», είπε.
Επιπλέον, ζήτησε διευκρίνιση για το γεγονός ότι το συγκεκριμένο σχέδιο δεν αφορά μόνο επαναπατρισμό Κυπρίων, με το Υπουργείο Οικονομικών να επιβεβαιώνει ότι αφορά οποιονδήποτε. Συνεπακόλουθα, ο κ. Καυκαλιάς ρώτησε πόσοι Κύπριοι εργαζόμενοι έχουν αξιοποιήσει μέχρι σήμερα τα φορολογικά κίνητρα, πόσοι κοινοτικοί και σε ποιους τομείς εργασίας έχουν απασχοληθεί. Ζήτησε, επίσης στοιχεία φορολογικών απαλλαγών από την αξιοποίησης των αρχικών φορολογικών κινήτρων και πώς διαφοροποιήθηκαν μέσα από τις τελευταίες τροποποιήσεις. Όπως είπε, ένα νομοσχέδιο συνοδεύεται συνήθως από υπολογισμό αντικτύπου, ενώ δεν έχει κατατεθεί κάτι αντίστοιχο σε αυτή την περίπτωση.
Ο κ. Καυκαλιάς επισήμανε, ακόμη, ότι η κυβέρνηση έρχεται μετά από πρωτοβουλίες του Προέδρου και καταθέτει αποσπασματικά κάποιες προτάσεις, ενώ το επόμενο διάστημα θα συζητηθεί η φορολογική μεταρρύθμιση και ρώτησε γιατί η κυβέρνηση δεν έρχεται με μια ενιαία πρόταση.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης είπε ότι δεν διαφωνεί κανένας με την ιδέα να φέρνουμε πολύ καλούς επιστήμονες στην Κύπρο. «Το θέμα είναι αυτές οι πρωτοβουλίες να έχουν περισσότερη ουσία και λιγότερη εικόνα», είπε, σημειώνοντας ότι από τις φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν από το Λονδίνο «δεν είδα εκείνους τους ανθρώπους που υποτίθεται θα επαναπατρίσουν».
Πρόσθεσε, ακόμα, ότι πρέπει να δούμε πώς κρατούμε στην Κύπρο «όλους εκείνους τους πολύ καλούς επιστήμονες που έρχονται και δουλεύουν για 800-1000 ευρώ και δεν μπορούν να βρουν μια αξιοπρεπή εργασία». Σημείωσε ότι έχει μεγάλη σημασία να έχουμε τα δεδομένα για να καταλαβαίνουμε τι αποφάσεις παίρνουμε και τι αντίκτυπο θα έχουν.
Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ, Σωτήρης Ιωάννου ρώτησε αν έχει εξεταστεί το ζήτημα της αναδρομικότητας για πρόσωπα που ήρθαν τα τελευταία 2-3 χρόνια αλλά δεν πληρούσαν τότε τα κριτήρια, ενώ μπορεί να πληρούν τα νέα.
Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ-Συνεργασία, Ηλίας Μυριάνθους είπε ότι είναι η παρούσα κυβέρνηση που ψήφισε την τελευταία τροποποίηση του συγκεκριμένου άρθρου. Ζήτησε έναν πίνακα με τα στοιχεία για το τι ισχύει με τις φοροαπαλλαγές και τι θα ισχύσει με τα προτεινόμενα μέτρα.
Σε δηλώσεις του μετά την Επιτροπή, ο Προεδρεύων, Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσης Παντελίδης χαιρέτισε επί της αρχής την πρωτοβουλία της κυβέρνησης. «Προσεγγίζουμε το κυβερνητικό νομοσχέδιο με θετικό και εποικοδομητικό τρόπο. Ήταν η πρώτη συνεδρίαση. Σήμερα έχουν τεθεί κάποια ερωτήματα και κάποια σημεία από τους συναδέλφους, τα οποία θα συζητήσουμε στην κατ’ άρθρον συζήτηση τις επόμενες εβδομάδες», είπε.
Πηγή: ΚΥΠΕ
Διαβάστε επίσης: Το Κεντρικό Αρχείο Πληροφοριών για εκδότες ακάλυπτων επιταγών εκσυγχρονίζεται