Ανησυχία ΣΕΚ για αύξηση των εργατικών ατυχημάτων

Στοχεύει σε μια πιο αποτελεσματική παρέμβαση για αναβάθμιση του θεσμού των Επιτροπών Ασφάλειας και Υγείας.

Έντονη ανησυχία επικρατεί στις τάξεις της ΣΕΚ και γενικότερα του συνδικαλιστικού κινήματος για την έξαρση που παρατηρείται τον τελευταίο καιρό στα εργατικά ατυχήματα.

Σε ανακοίνωσή της η ΣΕΚ αναφέρει πως το τραγικό της υπόθεσης είναι ότι χάνονται άδικα, νέοι κυρίως, άνθρωποι  στον αγώνα για το μεροκάματο οι οποίοι δεν θα κινδύνευαν εάν εφαρμόζονταν τα ελάχιστα επίπεδα ασφάλειας.

"Σε μια προσπάθεια να δαμάσουμε τον εφιάλτη των εργατικών ατυχημάτων που προβάλλει ολοένα και  απειλητικότερος, η ΣΕΚ έχει συζητήσει το θέμα με την Υπουργό Εργασίας με σκοπό την ανάληψη συγκροτημένη δράσης εκ μέρους των Κοινωνικών Εταίρων. Προς τούτο, η  Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου διαβεβαίωσε τον Γενικό Γραμματέα της ΣΕΚ  Ανδρέα Φ. Μάτσα ότι θα συγκαλέσει σύντομα συνεδρία του Παγκύπριου Συμβουλίου Ασφάλειας και Υγείας και του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος", σημειώνεται.

Ο κ. Μάτσης δήλωσε πως είναι αδιανόητο να μείνουμε απαθείς, όταν ο Μινώταυρος στους χώρους δουλειάς καθίσταται αγριότερος υποδεικνύοντας τη συλλογική ευθύνη των  κοινωνικών εταίρων για μεγιστοποίηση της προσπάθειας αποσκοπώντας σε ασφαλέστερους χώρους εργασίας".

Όπως τόνισε, η ΣΕΚ με την πρωτοβουλία που αναλαμβάνει στοχεύει σε μια πιο αποτελεσματική παρέμβαση για αναβάθμιση του θεσμού των Επιτροπών Ασφάλειας και Υγείας, ενδυνάμωση του νομικού πλαισίου και περαιτέρω ενίσχυση του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας με καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό.  Κεντρικός άξονας των εισηγήσεων της ΣΕΚ θα είναι ο ανθρώπινος παράγοντας με ανάδειξη του ρόλου του εργαζόμενου  αλλά και της ευθύνης των εργοδοτών έναντι του προσωπικού σε σχέση με  το περιβάλλον εργασίας.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ